Balzám s ochranným faktorem SOS Lips SPF 15, Dermacol, 74 Kč

Balzám s ochranným faktorem SOS Lips SPF 15, Dermacol, 74 Kč Zdroj: archiv firem

Balzám na rty Bio Aroma máta a citrón, koupíte na: bioaromakosmetika.cz, 99 Kč
Tónující balzám na rty berry red, Weleda, koupíte na: weleda.cz,  199 Kč
Vyživující balzám na rty, Rimmel Kate, 99 Kč
...
Ochranný balzám na rty s výtažky z medu a rakytníku a bambuckým máslem, Manufactura, koupíte na: manufactura.cz, 92 Kč
20
Fotogalerie

Testujeme v redakci: Které balzámy na rty hydratují, chrání i léčí?

Bez balzámu na rty si většina z nás nedokáže zimu vůbec představit. Jenže, jak si vybrat z obrovského množství, které je k dostání na trhu? Je lepší tyčinka, nebo kelímek, přírodní, s ochranným faktorem, nebo třeba tónovaný? Poradíme vám!

Editorka Irena, 42 let: "Rty se mi často nevysušují, balzámy potřebuji spíš jako první pomoc na horách nebo na popraskané rty."

Lip Balm #1, Kiehls

Když člověk potřebuje sem tam přemáznout rty, funguje dokonale. Rty zvláční, dostane se poměrně do hloubky a nemám za chvíli potřebu mazat znovu. Možná díky té vůni manga, která je jemná a příjemná. Poradí si poměrně dobře i ve chvíli, kdy má člověk rozpraskané rty, pak ho tedy je potřeba nanést více a přes noc. Stačí ho málo, k rozmazání nepotřebujete prsty – tubička je praktická, jen ke konci se z ní výrobek hůře dostává. Za tu cenu se vyplatí.

+ skvěle hydratuje i popraskané rty, vůně

Lip Balm #1, Kiehls, koupíte na: kiehls.cz, 270 Kč
Lip Balm #1, Kiehls, koupíte na: kiehls.cz, 270 Kč | Zdroj: archiv firem

Balzám na rty, Avène

V Cold Cream od Avène jsem objevila tyčinku na rty, se kterou bych vydržela klidně celou zimu. Velmi dobře totiž funguje při popraskaných rtech, protože promaže, nevysušuje a hojí. Navíc je určena pro citlivou pleť, což mi vyhovuje. Když chce člověk tyčinku použít preventivně nebo jen při mírně vysušených rtech, musí ji nanášet velmi jemně, protože opravdu stačí jen tenoučká vrstva výrobku. I tak vám výrobek zanechá na rtech ochranný film, který docela dlouho vydrží. Vůně byla velmi nenápadná.

+ hojí, hydratuje

Balzám na rty Cold Cream, Avène, 125 Kč
Balzám na rty Cold Cream, Avène, 125 Kč | Zdroj: archiv firem

Balzám na rty, Bio Aroma

Tenhle balzám jsem vyzkoušela už několikrát a patří k mým oblíbeným. Také on dobře promaže a dostane se hlouběji než ostatní výrobky. Vůně je svěží, ale chvílemi pro mne až moc aromatická. Ve chvíli, kdy má člověk popraskané rty, je potřeba mazat častěji a pusa je pak velmi mastná. Výrobek je přírodní, což je plus, v teple má hodně jemnou konzistenci a trochu se roztéká.

+ dobře hydratuje, je přírodní

Balzám na rty Bio Aroma máta a citrón, koupíte na: bioaromakosmetika.cz, 99 Kč
Balzám na rty Bio Aroma máta a citrón, koupíte na: bioaromakosmetika.cz, 99 Kč | Zdroj: archiv firem

Ochranný balzám na rty, Manufaktura

Přírodní balzám od Manufaktury neobsahuje žádná barviva a ropné deriváty, základem jsou včelí vosk a oleje. To společně s medem a rakytníkem dává tyčince jemnou a příjemnou vůni a hlavně skvělé vlastnosti: Rty promaže, ale nevysuší. Nezanechá na nich žádnou silnou vrstvu. Hodí se i na popraskané rty, ty je ovšem také potřeba mazat vícekrát. Namažu večer silnou vrstvu a ráno je většinou úspěch zajištěn.

+ vůně, dlouho vydrží

Ochranný balzám na rty s výtažky z medu a rakytníku a bambuckým máslem, Manufactura, koupíte na: manufactura.cz, 92 Kč
Ochranný balzám na rty s výtažky z medu a rakytníku a bambuckým máslem, Manufactura, koupíte na: manufactura.cz, 92 Kč | Zdroj: archiv firem

Balzám na rty, Bioderma

Bude vyhovovat lidem, kteří vyžadují nulovou parfemaci a výrobky na citlivou pleť. Spíše než klasická pomáda na rty je to spíš hojivý gel. Člověk si musí dát pozor, aby ho nevymačkal až příliš moc. Tenhle výrobek je spíš než na takové to každodenní promazávání vhodný na hory, do špatného počasí jako první pomoc. Popraskané rty hojí výborně a rychle.

+ zahojí popraskané rty

Balzám na rty Atoderm, Bioderma, koupíte na: bioderma-shop.cz, 238 Kč
Balzám na rty Atoderm, Bioderma, koupíte na: bioderma-shop.cz, 238 Kč | Zdroj: archiv firem

Redaktorka Andrea, 26 let: "Na mazání rtů jsem doslova závislá, když u sebe nemám balzám, šílím."

Hydratační balzám na rty, Le Petit Olivier

Hydratační balzám s olivovým olejem a včelím voskem je vhodný pro citlivé a popraskané rty. Pro mě je na zimu naprosto ideální. Nijak nebarví ani nezanechává na rtech bílý film. Jemná vůně mi také vyhovovala. Jako jedinou nevýhodu beru to, že obal se brzy uvolnil a mně se balzám otevřel v kabelce a zlomil. Naštěstí hned na kraji, takže mi ho ještě hodně zbylo!

+ pro citlivé rty, jemná vůně

Hydratační balzám na rty s olivovým olejem, Le Petit Olivier, koupíte na: demdaco.cz, 105 Kč
Hydratační balzám na rty s olivovým olejem, Le Petit Olivier, koupíte na: demdaco.cz, 105 Kč | Zdroj: archiv firem

Balzám s včelím voskem, Fikkerts

Balzámy v kelímku používám zásadně jen doma, když je můžu nanášet čistýma rukama. Sahat do něj třeba v autobusu se mi nelíbí. Konkrétně tento balzám s včelím voskem a mentolem jsem si oblíbila především na noc. Je to už takový můj rituál. Nanesu před spaním celkem silnou vrstvu a usínám s příjemně štiplavým pocitem, který má na svědomí mentol. Někomu to může vadit, mě to baví! Ráno mám rty, jako kdybych je namazala před pěti minutami. Navíc jsou krásně hydratované.

+ krásně promastí a hydratuje, mentol

Balzám na rty s včelím voskem a mentolem Kitchen Garden, Fikkerts, koupíte na: demdaco.cz, 110 Kč
Balzám na rty s včelím voskem a mentolem Kitchen Garden, Fikkerts, koupíte na: demdaco.cz, 110 Kč | Zdroj: archiv firem

Balzám na rty, Blistex

Tak tohle je moje sázka na jistotu především na hory, kde si mažu rty snad ještě intenzivněji než jindy. Malá a poměrně tenká tyčinka se vejde do každé kapsy oteplovaček nebo bundy a rozhodně vám nebude nijak překážet. I v mrazech ochrání rty před popraskáním. A navíc krásně krémově voní! Jediné, co mě mrzí, je, že ho vždycky tak rychle vypotřebuji.

+ praktické balení, chrání v mrazech, vůně

Balzám Triple Butters, Blistex, 75 Kč
Balzám Triple Butters, Blistex, 75 Kč | Zdroj: archiv firem

Balzám na rty, Stop The Water While Using Me

Balzám v praktické tubičce, kterou se snadno dávkuje i aplikuje, ale trochu se opatlává. Minimalistický design obalu mě baví. Stejně jako jeho nevšední a dost výrazná vůně. Pozor však na to, když se necítíte ve své kůži. Jednou mi bylo špatně od žaludku a intenzivní vůni ze rtů jsem musela ihned smýt, protože mi dělala ještě hůř. Skvělé je, že ho stačí opravdu malé množství a tak dlouho vydrží. Stal se nezbytnou součástí mojí kosmetické výbavy.

+ praktická tubička, stačí malé množství

Balzám na rty Morrocan Mint, Stop The Water While Using Me, koupíte na: vemzu.cz, 189 Kč
Balzám na rty Morrocan Mint, Stop The Water While Using Me, koupíte na: vemzu.cz, 189 Kč | Zdroj: archiv firem

Redaktorka Petra, 34 let: "V zimě mažu rty snad nejvíc, a to nejen kvůli počasí, ale i proto, že používám rtěnky a rty potřebují zavlažovat a regenerovat."

Balzám na rty v kelímku, Blistex

Tak u tohoto balzámu na rty pozor. Jsou-li rty v normálním stavu, nejsou-li moc poškozené, raději sáhněte po jiném. Tohle je ideální pomocník na hory, k moři či po náročném tréninku. Pak funguje skvěle. Je mentolový a chladí. Poprvé jsem se lekla, po pár chvílích přestane pálit, ale musíte ho opravdu použít na poškozené a bolavé rty. Na horách jsem mazala o sto šest. Jen to nanášení prsty je problematičtější, nesmíte si pak sahat bez následného umytí nikam. Hlavně ne do očí.

+ dobré regenerační účinky

Balzám na rty v kelímku MedPlus, Blistex, 109 Kč
Balzám na rty v kelímku MedPlus, Blistex, 109 Kč | Zdroj: archiv firem

Balzám na rty, Ziaja

Mám ráda balzámy na rty s kakaovým máslem, příjemně mi voní, a i mé dceři a manželovi. Když jsem použila rtěnku, která mé rty vysušila, byl balzám skvělou volbou. Nejedná se o hutný krém, spíše vytvoří jemný lubrikovaný povlak na rtech. Nezbarvuje a já si ho moc oblíbila.

+ dobré regenerační účinky, příjemná vůně

Balzám na rty s kakaovým máslem Cocoa Butter, Ziaja, koupíte na: ruzova10.cz, 55 Kč
Balzám na rty s kakaovým máslem Cocoa Butter, Ziaja, koupíte na: ruzova10.cz, 55 Kč | Zdroj: archiv firem

Tónující balzám na rty, Weleda

Produkty Weleda mě nikdy nezklamou. Přírodní složení, žádná chemie, ale o to vyšší cena. Příliš jsem si nezvykla na jeho zbarvení. Kdo ale neholduje výrazným rtěnkám a chce mít krásné zdravé rty, je to skvělá volba. Jemně ztonizuje a voní.

+ dobré regenerační účinky, příjemná vůně

Tónující balzám na rty berry red, Weleda, koupíte na: weleda.cz,  199 Kč
Tónující balzám na rty berry red, Weleda, koupíte na: weleda.cz, 199 Kč | Zdroj: archiv firem

Balzám na rty i tvářenka v jednom, Maybelline

Hned vás překvapí tvar. Tak široký váleček, se kterým si máte vykreslovat rty. Ale nesmíte zapomenout, že to není jen balzám na rty, ale i tvářenka. Na rty se nanáší dobře, hydratuje a lehce zbarvuje. Jen si musíte dávat pozor, abyste to neměla až pod nosem. Nanášet na našpulené rty. A tvářenka? Není dobrá na BB krém, ale na tmavší make-up ano. Musíte dobře rozetřít, jinak si vytvoříte mastné fleky na lícních kostech.

+ příjemná vůně

Balzám na rty a tvářenka v jednom Baby Lips Balm and Blush, Maybelline, 135 Kč
Balzám na rty a tvářenka v jednom Baby Lips Balm and Blush, Maybelline, 135 Kč | Zdroj: archiv firem

Redaktorka Ivona, 34 let: "Po celý rok se bez balzámu na rty obejdu, ale v zimě, když klesnou teploty k nule, se pro mě stává nezbytným produktem, bez něj jsou mé rty popraskané a olupují se."

Bio balzám na rty, Saloos

Regenerační balzám na rty obsahuje výtažky rakytníku řešetlákového a hodí se nejen na popraskané rty, ale i na koutky. Jedná se o tuhý balzám v mini kelímku, který se aplikuje na rty prstem. Nevím proč, ale ačkoli mi nevadí aplikovat takto krém, s balzámem na rty jsem měla menší problém. Samotný produkt je ale na rtech velmi příjemný a vůní mi připomíná dětskou kosmetiku. Dobře se vstřebává a i rtěnka díky němu vypadá lépe.

Balzám na rty bio Karité, Saloos, koupíte na: saloos.cz, 99 Kč
Balzám na rty bio Karité, Saloos, koupíte na: saloos.cz, 99 Kč | Zdroj: archiv firem

Zvláčňující pomáda na rty, Nobilis Tilia

Přírodní pomáda na rty s vysouvacím aplikátorem vyniká na první dojem výraznou, ale autentickou vůní přírodní vanilky, která mi evokuje vánoční pečení. Složení tvoří jojobový vosk, kokosový olej a bambucké máslo, vše v bio kvalitě, což i laikovi musí znít jako dokonalá zásahová jednotka proti vysušeným a popraskaným rtům. Budu se opakovat, ale i tento produkt mi krásně zvláčnil rty a připravil je na rtěnku. Mám jen jedinou malou výtku: Mám úzké rty, takže bych pro lepší aplikaci uvítala zkosenou tyčinku jako u rtěnky.

Zvláčňující pomáda na rty s vanilkou, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 114 Kč
Zvláčňující pomáda na rty s vanilkou, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 114 Kč | Zdroj: archiv firem

Vyhlazující balzám na rty, Juvena

Vyhlazující balzám na rty od Juveny slibuje, že rty nejen zvláční, ale i vyhladí vrásky. Dá se tedy používat nejen jako balzám na rty, ale i jako krém kolem úst, který si takto můžete aplikovat třeba přes noc. Složení obsahuje UVA filtr, avokádový a makadamový olej a také technologii SkinNova SC, která chrání pleť proti stárnutí. Textura je hutnější a balzám se vstřebává déle, ale nakonec zanechává pleť krásně sametovou a vyživenou. Já osobně bych si asi takto drahý produkt pouze na rty nepořídila (to už radši rtěnku), ale pokud vám na vaší puse záleží, tak ho můžu jen doporučit.

Lip Balm Delining, Juvena, koupíte v síti parfumérii FAnn, cca 650 K4
Lip Balm Delining, Juvena, koupíte v síti parfumérii FAnn, cca 650 K4 | Zdroj: archiv firem

Grafička Tereza, 28 let: "Balzámy na rty používám většinou jen před spaním a nechávám je působit přes noc, rty se mi příliš nevysušují, ale v zimě občas popraskají."

Ošetřující balzám, Rimmel

Na první pohled krásný obal, který ale vypadá jako rtěnka. Balzám je velmi mastný, krásně hojí popraskané rty a na rtech je velmi příjemný. Je téměř neparfémovaný, což je jeho výhoda. Jako další klad beru i to, že na rtech dlouho vydrží, a to i přes pití nebo jídlo. Příjemná je i cena. Vyhovuje mi, že se dá použít i jako lesk přes rtěnku.

Vyživující balzám na rty, Rimmel Kate, 99 Kč
Vyživující balzám na rty, Rimmel Kate, 99 Kč | Zdroj: archiv firem

Balzám na rty, Softlips

Na první pohled zajímavé balení a nevšední spojení vůně mint-čokoláda. Dobře hydratuje rty a vydrží dlouhou dobu. Nedoporučuju však, pokud nemáte rádi lehké pálení na rtech, mentol totiž trochu štípe. Bambucké máslo zanechá rty hebké. Na popraskané rty je to ideální volba.

Balzám na rty s příchutí Chocolate Mint, Softlips, koupíte na: fann.cz
Balzám na rty s příchutí Chocolate Mint, Softlips, koupíte na: fann.cz | Zdroj: archiv firem

Balzám na rty s ochranným faktorem, Dermacol

Skvěle hydratuje, ale rty nevydrží hebké příliš dlouho. Je třeba ho nanášet častěji. Obal a jeho šroubování se hned ze začátku používání zasekly a šly špatně otevřít. To mi trochu zkazilo radost při používání. Ochranný faktor SPF15 je pro mě výhodou. Ocenila jsem i vůni mandlí, která nebyla příliš intenzivní, a to mi vyhovovalo.

Balzám s ochranným faktorem SOS Lips SPF 15, Dermacol, 74 Kč
Balzám s ochranným faktorem SOS Lips SPF 15, Dermacol, 74 Kč | Zdroj: archiv firem