.

. Zdroj: internal

Přivítejte baret! Módní doplněk, který si na podzim zamilujte

Že je baret francouzským klišé, které nenosí ani Francouzky? Tak to už neplatí! Tuto pokrývku hlavy vzkřísily nejen celebrity v čele s Rihannou, ale i módní domy jako Christian Dior, které předpovídají, že půjde o jeden z klíčových trendů tohoto podzimu a zimy. 

Maria Grazia Chiuri, kreativní ředitelka domu Christian Dior, letos představila ready-to-wear kolekci, kterou korunovaly černé lesklé barety. Už před rokem, pro sezonu jaro/léto 2016, ale vyslal modelky na molo v různě barevných háčkovaných baretech Alessandro Michele, který šéfuje módnímu domu Gucci. A jen o půl roku dříve byly barety k vidění na přehlídce italské značky Louisa Beccaria pro podzim a zimu 2015.

Jak vidno, barety ťukají na dveře našich skříní už nějakou dobu. A jak už to bývá, první se tohoto trendu chopily celebrity z kategorie trendsetterek, kterými jsou třeba zpěvačka Rihanna (ta už v březnu vyzkoušela novinku od Diora) nebo topmodelka Cara Delevingne, která se v baretu ukázala na letošním festivalu v Cannes, kam přijela na prezentaci nanuků Magnum. Její rudý baret s nápisem Anarchy z obchodu Dover Street Market byl okamžitě vyprodán (možná proto, že ve stejném byla spatřena i zpěvačka Rita Ora).

Mimochodem, Cara Delevingne je důkazem, že baret ještě víc podrthne výrazné oči.

Video placeholde

Vypadá to, že baret je po batozích nebo chokerech (ozdobných obojcích na krk) další módní doplněk, který se vrací z 90. let. Tehdy byl brán jako součást pánského nebo také tzv. preppy stylu.

A jak nosit baret letos na podzim? Inspiraci od bloggerek a modelek najdete ve fotogalerii: