Plastika intimních partií

Plastika intimních partií Zdroj: shutterstock.com

Plastika, o které se nemluví, ale ženy po ní touží

Na plastiky prsou, nosů nebo víček už jsme si zvykli. Ale už jste zaslechla, že by si některá z vašich kamarádek nechala esteticky vylepšit intimní partie? Nahlas o tom sice nemluvíme, ale tento způsob omlazení rok od roku vyhledává více a více žen. Proč?

Za posledních pět let několikanásobně vzrostl zájem o plastické operace ženského genitálu – tzv. labioplastiku. Zatímco poptávka po ostatních zákrocích estetické medicíny zůstává více méně stejná, labioplastiku vyhledává rok od roku čím dál víc žen všech věkových kategorií. Co se změnilo? Jedná se o nový trend?

Například v Ústavu estetické medicíny v Praze Emauzích se počet provedených labioplastik od roku 2009 zvýšil až desetinásobně, a to přesto, že se o problematice vzhledu ženských intimních partií veřejně zas tolik nemluví. O to víc se však řeší na internetu.

Pokračování 2 / 3

Po porodu, kvůli sportu a pro lepší psychiku

Důvody, proč ženy řeší vzhled svých intimních partií, jsou různé. Mezi tři nejčastější patří vrozené anomálie, změny po porodu či přibývající věk.

Mladým dívkám zpravidla vadí zvětšené malé nebo velké stydké pysky. Těhotenství a narození dítěte přestavuje pro většinu žen jedno z nejhezčích období, ale pro tělo je to zátěž. Maminky po porodu řeší zpevnění poševního vchodu a korekci jizev a často vyhledávají tzv. vaginoplastiku.

Starší ženy podstupují především omlazení vnějšího vzhledu. Nejčastěji jim vadí zvětšené stydké pysky, které ale mohou znamenat i omezení v běžných aktivitách a při sportu (například při jízdě na kole nebo na koni). Ale stres může vyvolávat i "obyčejné" svléknutí do plavek.

"Mezi naše pacienty patří nejčastěji ženy, které k tomu opravdu mají důvod, protože je jejich stav omezuje v běžném životě. Ještě jsem se nesetkal s případem, kdy by k nám přišla žena pouze z rozmaru. Labioplastika není nijak složitý zákrok, ale pro ženy není vždy snadné se k ní odhodlat. Určitě by pomohlo, kdyby se o této problematice více mluvilo," míní MUDr. Dušan Záruba, primář Ústavu estetické medicíny.

Pokračování 3 / 3

Máte do toho jít?

Pokud se jedná o vrozené anomálie, doporučuje se labioplastika po 18. roce. Jedná-li se o povolení labií po porodu, obvykle se čeká po posledním dítěti, aby se nemusela operace opakovat.

Labioplastika se provádí v celkové anestezii a samotný zákrok trvá zhruba 20–40 minut. Pokud nejsou žádné komplikace, za týden můžete normálně fungovat, nicméně se sportem a sexem si ještě 2–3 týdny počkáte. Orientační cena zákroku se pohybuje od 9 000 do 11 000 Kč. Počítejte také s tím, že tuto operaci nehradí pojišťovna a nelze na ni vystavit neschopenku.

Pokud se bojíte operace, je tu ještě možnost neinvazivního omlazení intimních partií. "Za pomoci laseru v nastavení Smooth se pouze intenzivně prohřívá sliznice, aniž by došlo k jakémukoliv porušení povrchu sliznice. Dosahujeme tak skvělého omlazujícího efektu v intimních partiích. Ošetření má dobré výsledky i u klientek trpících stresovou inkontinencí," vysvětluje dermatoložka a anti-agingová specialistka Kliniky Yes Visage, MUDr. Tereza Gabryšová.