Minimalistický šatník - 10 kousků na 10 dní

Minimalistický šatník - 10 kousků na 10 dní Zdroj: Shutterstock.com

Módní výzva 10 x 10 letí internetem. Zvládla byste ji?

Také ráno stojíte před otevřenou skříní a zjišťujete, že nemáte co na sebe? Jednou možností je vzít útokem oblíbené butiky a e-shopy, tou druhou, čím dál víc populární, je zařadit zpátečku, podívat se do hloubi své skříně a vylovit z ní ty nejuniverzálnější kousky, na které nedáte dopustit. A čím méně jich bude, tím lépe. 

Umíte si představit, že si vyčleníte jen deset kousků oblečení a bot (ano, dohromady) a poskládáte z nich deset outfitů, které budete nosit následujících deset dnů? Právě s tímto nápadem a výzvou přišla v roce 2015 Kanaďanka Lee Vosburgh, která píše módní blog Style Bee. Čtyřikrát ročně vyzývá své čtenářky právě k módnímu detoxu, jehož cílem je vytříbit svůj osobní styl. A nejen to!

Proč detox?

Lee na tento nápad přivedla jiná módní výzva, když se v listopadu 2014 rozhodla dát si na měsíc pauzu od nákupů oblečení a kosmetiky. Nakonec si ji dobrovolně protáhla až do ledna, i když přes Vánoce to bylo hodně náročné. "Myslím, že pokud chceme v životě něco změnit, je pro úspěch důležité dát si od svého zvyku na čas úplnou pauzu," komentuje to blogerka, která si nakonec myšlenku detoxu oblíbila natolik, že vymyslela vlastní.

Ta její se jmenuje 10 x 10 a má čím dál více příznivkyň z řad módních i Instagramových blogerek. A inspirovat se můžete i vy. Obzvlášť pokud si potřebujete dát pauzu od nakupování, změnit svůj šatník, otestovat svou kreativitu, vytvořit si módní uniformu, která vás podrží ve dnech, kdy opravdu nevíte, co na sebe, anebo (a to bude brzy aktuální) zabalit si efektivně na desetidenní dovolenou.

Jak na to?

Jak už bylo řečeno, je třeba pečlivě vybrat z šatníku deset kousků, které budete moci následujících deset dnů kombinovat. Ale jaké by to měly být? Blogerka doporučuje tuto sestavu:

Jarní výzva 10 x 10
Jarní výzva 10 x 10 | Zdroj: Stylebee.ca

Abyste vybrala opravdu prakticky, nejprve prozkoumejte předpověď počasí. Poté si na svou seanci vyhraďte 30 minut (pokud byste vybírala déle, mohla byste to překombinovat). Zaměřte se na kousky v neutrálních barvách černé, šedé, béžové, bílé a denimu. Barvy kdyžtak doženete na doplňcích, které nejsou součástí základního setu. Nejprve se zaměřte na oblíbené kousky, ale klidně vyberte i něco, co byste se teprve ráda naučila nosit. A na závěr ještě jedna praktická: Vybírejte kousky, které nevyžadují čistírnu, ale můžete je rychle přeprat a na druhý či na třetí den zase obléci.

A výsledek?

Ten může vypadat třeba takto.

10 kousků, 10 outfitů, 10 dní
10 kousků, 10 outfitů, 10 dní | Zdroj: Stylebee.ca

Poslední oficiální výzva se konala od 7. dubna a další bude vyhlášena v létě. To však neznamená, že si nemůžete vytvořit vy svou vlastní, kdy budete chtít. Záleží jen na vás, jestli ji budete sdílet s ostatními, nebo ji vyzkoušíte jen pro sebe, jestli ji použijete jako restart svého šatníku, záchranu od impulsivních nákupů nebo jako návod, jak si sbalit na dovolenou opravdu jen to, co potřebujete.

Jestli hledáte další inspiraci, mrkněte na Instagram a hashtagy #stylebee10x10 nebo #10x10 challenge. Anebo se podívejte na následující video.