Jak si vylepšit bydlení roletami Den a noc

Jak si vylepšit bydlení roletami Den a noc Zdroj: Shutterstock

Jak si vylepšit bydlení roletami Den a noc

Moderní stínicí technika plní hned několik funkcí. Pojďme si představit rolety Den a noc. Možná budete překvapeni, jak praktické jsou a jak skvěle dokreslují atmosféru bytu.

Rolety Den a noc, Zebra rolety, Duo rolety – jaký je rozdíl?

Slyšeli jste už o Zebra roletách nebo o Duo roletách? Jsou to jen různé názvy pro rolety Den a noc. Jde o to, že názvy celkem výstižně a vtipně popisují různé vlastnosti tohoto typu stínění.

Proč rolety Den a noc?

Tento název ukazuje, že rolety lze nastavit na 2 různé režimy:

  • Den. Stačí nastavit textilní pruhy tak, aby se kryl průhledný s průhledným. Světlo má pak dost prostoru osvětlovat místnost, i když pohled zvenčí i přes síťovanou vrstvu je dost obtížný. Vy ale ven uvidíte dobře.

  • Noc. Docílit plného zakrytí okna, aby vás nerušily například pouliční lampy, je opět snadné – posuňte pásy textilu tak, aby se neprůhledný pruh vždy kryl s průhledným. Mezery se tak zakryjí a máte tmu potřebnou pro klidný spánek. I ve dne lze jednoduchým a krátkým pohybem ihned celé okno zatemnit. To ocení zejména ti, kdo pracují na směny a potřebují se vyspat přes den. Pokud se vás to také týká, doporučujeme pořídit si plně zatemňující rolety z řady Blackout.

Proč Zebra rolety?

Zebra je jasně krásné zvíře afrických savan. Pozná ji i malé dítě, a to právě díky jejím výrazným pruhům. Zebru vidíme už na dálku, ale jen v zoo. V přírodě je to jinak.

Je zajímavé, že zebra ve svém přirozeném prostředí horkých savan se svým okolím vlastně splývá. V horkém tetelícím se vzduchu se její pruhy z dálky zdají jako vysoká tráva. Rolety Den a noc se také skládají z pravidelných pruhů, takže proto se někdy tak trochu laškovně nazývají i Zebra rolety.

Proč Duo rolety?

Tento název zase vychází ze skutečnosti, že látka rolety je sestavena ze dvou různých pruhů látek – průhledné síťoviny a neprůhledné plné látky. Tvoří spolu vždy pár neboli DUO. Podle vzájemného postavení se buď vzájemně kryjí, a tím je celé okno plně kryto, nebo jsou posunuty vedle sebe, a oknem část slunečních paprsků může pronikat.

Vzájemným posouváním můžete vidět takový tanec, kdy se pásy látek plynule střídají jako při valčíku na parketu, a pozvolna se tím mění množství propouštěného světla. Někomu to může připadat, jako když na něj roleta laškovně mrká. Tak proto tedy rolety Duo.

Rolety Den a noc doplňují moderní interiér

Každý moderní interiér může vypadat trochu jinak. Různé barvy, tvary, použité materiály, doplňky nebo osvětlení. Něco ale mají všechny moderní interiéry společné. Tím je využití technologie vestavěných spotřebičů, použití jednoduchých tvarů a linií a kladení důrazu na funkční využití celého prostoru.

Jednoduchost a čisté linie se projevují i v detailech, jako jsou dveře bez zárubní, nebo právě stínicí technika, která splývá se zdmi a kryje celou plochu okna včetně okenního výklenku. V případě potřeby lze ale rolety velmi snadno vytáhnout a umožnit plné otevření okenního křídla.

Pro zakrytí celé šířky okna doporučujeme vybírat rolety v MAXI kazetě nebo v POLO kazetě. Jejich hlavní výhodou jsou vyztužená záda kazety, a tím pádem celkově pevnější konstrukce. To pak dovoluje vyrobit roletu o šířce až 240 cm. Můžete tedy překrýt celý okenní výklenek jednou roletou.

Vhodnou montáží pro takto široké rolety je vrtání do zdi nad okenní výklenek, případně do stropu před oknem. Je sice možné vrtat i do stropu přímo uvnitř výklenku, ale je potřeba počítat s tím, že roleta pak zabere asi 6 cm prostoru. Horní hrana okna by proto měla být od stropu výklenku vzdálena o něco více, aby se okna dala otevřít dokořán. Nicméně pokud stačí jen pootevřít na ventilaci, tak tam většinou problém nebývá a rolety se vejdou.

Pohodlné ovládání rolet

Modernizace proniká opravdu všude, takže se nevyhýbá ani roletám a stínicí technice obecně. Jakkoliv je ovládání rolet Den a noc snadné – stačí potáhnout za řetízek a nastavit roletu do požadované polohy, můžeme ovládání posunout na vyšší úroveň.

Tu představuje automatizace. Každou roletu můžete vybavit elektromotorkem, který práci vykoná za vás. Už při nákupu se rozhodněte, zda chcete motorek a dálkové ovládání. Ale i v případě, že už jste rolety Den a noc pořídili, lze motorek doplnit do každé z nich i dodatečně. Montáž elektrické rolety podle návodu je navíc velice snadná.

Dálkové ovládání vám dovolí pohodlně sedět a třeba z křesla u televize stiskem tlačítka zatáhnout roletu. Nebo dokonce několik rolet najednou, nebo všechny v celém bytě. A nejen to – můžete si nastavit kromě pozice „úplně zataženo“ a „úplně vytaženo“ i čtyři další oblíbené pozice.

Proč si pořídit rolety právě od FEXI?

FEXI to se spokojeností zákazníků myslí vážně, a proto nabízí nadstandardní servis. Kvalifikovaná zákaznická podpora vám poradí s výběrem konkrétního typu látky a ovládání i se zaměřením. Navíc si můžete nechat zdarma poslat až 8 vzorků látek a přesvědčit se o kvalitě produktu na vlastní oči – nejen přes internet, jako je tomu v případě konkurence.