Getty Images

Getty Images Zdroj: Getty Images

Co čeká vaše tělo, vlasy a pleť po padesátce?

Během menopauzy se naše tělo mění, což je bohužel nevyhnutelný fakt. Postava, vlasy, pokožka, zkrátka celkový vzhled vypadá jinak, a zdá se, že se celý proces stárnutí náhle zrychlil. Jaký to má dopad na celkovou tělesnou kondici a vzhled?

Proč začnete přibírat na váze?

Estrogenyřídí v těle distribuci tuků a při jejich poklesu tuto roli přebírají androgeny (mužské hormony), které však podporují ukládání tuku v horní polovině těla. Během menopauzy proto přibere většina žen právě v oblastech břicha a kolem pasu a méně pak na bocích a stehnech.

S věkem dochází zároveň ke ztrátě svalové hmoty a menopauza tento jev urychluje. Méně svalů znamená pomalejší metabolismus a tedy méně spálených kalorií. Pokud tedy nedojde k navýšení pohybových aktivit a úpravě jídelníčku, dojde ke zvýšení tělesné hmotnosti.

Getty Images
Getty Images | Zdroj: Getty Images

Co se děje s vlasy, když stárnou?

Stav vlasů závisí na genetických a individuálních faktorech. Ztráta síly vlasů během procesu stárnutí je zcela běžný jev. Ovšem, když vlasy začnou nadměrně vypadávat, je třeba zakročit.

Nejde o nevyhnutelnou záležitost – výpadku vlasů lze předejít. Můžete zvolit kúru proti vypadávání vlasů a šampon, který má za cíl vlasy posílit a ukotvit je pevněji ve vlasovém kořínku. Dále lze do jídelníčku zařadit více železa, biotinu („vitamin pro růst vlasů“), omega mastných kyselin a byliny typu ženšenu, levandule nebo rozmarýnu.

Tenčí pleť bez jasu

V tomto období si také nelze nevšimnout křehké a tenké pokožky, které chybí živiny. Během menopauzy je také důležité přizpůsobit svou kosmetickou rutinu péče o pleť jejím specifickým potřebám. Je třeba zmírnit její suchost, podpořit pevnost, elasticitu a obnovit jas. To vše umí například péče Neovadiol od Vichy, která byla vyvinuta, aby splňovala všechny potřeby žen během každé fáze menopauzy.