Jak si vybrat správnou velikost podprsenky?

Jak si vybrat správnou velikost podprsenky? Zdroj: Shutterstock.com

8 chyb, které děláme při výběru podprsenky, a jak se jich vyvarovat

Najít perfektní podprsenku není nic jednoduchého. Mnohdy si můžete být jistá, že znáte svou velikost, ale nakonec zjistíte, že si už roky škodíte. Jaké nejčastější chyby při nákupu či nošení podprsenky děláme a jak se jich vyvarovat?

Jestli podle následujícího průvodce zjistíte, že vaše podprsenka nesedí 100% dobře nebo si vlastně ani nejste jistá správnou velikostí, máme pro vás skvělou zprávu.

Podprsenková revoluce je tu!

Tento týden totiž odstartoval měsíc Podprsenkové revoluce, který vrcholí víkendem od 9. do 11. června, kdy budete mít možnost nakoupit podprsenky se slevou až 25 % a dárkem od firmy Dermacol z řady Enja Body Love Program v hodnotě 269 Kč.

Více informací o této akci se dozvíte na www.bleskprozeny.cz a v tištěném Blesku pro ženy. Než ale vyrazíte na nákupy, zjistěte, jakým chybám se při výběru podprsenky vyhnout. Jde nejen o krásu a peníze, ale i o vaše zdraví.

Pokračování 2 / 10

Příliš velký obvod

Velký obvod je pravděpodobně největší chybou, kterou při pořizování podprsenky děláme. Většina žen si kupuje 85, ale nejvíce z nás má velikost jen 75 nebo 80. A jak vlastně poznáte, že je obvod příliš velký? V první řadě vám podprsenka vzadu u zapínání vyjíždí nahoru, protože obvod nedrží ňadra tak, jak má, a většina váhy je zavěšena na ramínkách. Ta by správně měla nést pouze 20 procent celkové váhy prsou. Když nesou více, prsa klesají, ramínka se zařezávají a mohou přijít i bolesti zad a krční páteře.

Jak se chyby vyvarovat: Při zkoušení v kabince zvedněte obě paže vzhůru, obvod se nesmí ani hnout a prsa rozhodně nesmějí spodem vykukovat z košíčků. Pokud se obvod hýbe, sáhněte po podprsence s menším obvodem a o jedno číslo větším košíčkem.

Jak si vybrat správnou podprsenku?
Jak si vybrat správnou podprsenku? | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 10

Příliš malý obvod

Méně častou, ale také zásadní chybou je naopak příliš malý obvod, který poznáte jednoduše tak, že po sundání je podprsenka otlačená, ale také tak, že pod tričkem se kolem obvodu tvoří nevzhledné faldíky a ramínka svírají ostrý úhel místo toho, aby byla vodorovně.

Jak se chyby vyvarovat: Při krátkém zkoušení v kabince se podprsenka nestihne otlačit do kůže, a tak se zaměřte především na to, aby ramínka byla vůči sobě vodorovně nebo opravdu minimálně do písmene V. Také si přes podprsenku vyzkoušejte obepnuté, ideálně bílé tričko a ověřte, jestli se vám netvoří špíčky.

Spodní prádlo
Spodní prádlo | Zdroj: shutterstock.com

Pokračování 4 / 10

Malé košíčky

Kromě obvodu je velmi důležité zvolit i přesnou velikost košíčku. Pokud podprsenku obléknete a prsa doslova přetékají ven, je košíček příliš malý. Nezapomeňte kromě vršku zkontrolovat i strany, kde sice vylézající ňadro není tak nápadné, ale rozhodně to takto není správné!

Jak se chyby vyvarovat: Zkuste si přes podprsenku těsné tílko, které dokonale odhalí, když prsa z košíčku příliš vylézají. Zkuste zvednout ruce, předklonit se a také několikrát poskočit. Když prsa z košíčku nepřetékají ani při pohybu, je velikost správná. V opačném případě je třeba zvolit větší košíček, ale ponechat velikost obvodu nebo vyzkoušet podprsenku s méně vykrojeným košíčkem.

Padnoucí podprsenka je malý zázrak.
Padnoucí podprsenka je malý zázrak. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 5 / 10

Velké košíčky

Velkou estetickou chybou je nošení naopak příliš velkého košíčku, který se nevzhledně krabatí nebo ve výstřihu odstává od ňadra. Takový problém mají většinou ženy s malými prsy.

Jak se chyby vyvarovat: Při zkoušení podprsenky zkontrolujte, zda je přechod mezi ňadry a košíčky plynulý. Před testem párkrát zakružte pažemi a předkloňte se. Pokud se mezi ňadry a podprsenkou tvoří duté místo a košíček odstává, sáhněte po menším košíčku, ale obvod zachovejte. V opačném případě si vyberte push-up podprsenku, která je velmi mělká, a tak se bez problému celý prostor vyplní, i když máte malá prsa.

Jak si správně vybrat podprsenku?
Jak si správně vybrat podprsenku? | Zdroj: Pexels.com

Pokračování 6 / 10

Střed podprsenky odstává

Střed podprsenky, který spojuje oba košíčky, by měl dokonale přiléhat k tělu. V opačném případě to znamená, že jste si vybrala podprsenku, která má pro vaše prsa příliš malé košíčky. Ňadra se do nich nevejdou, a odstrkují tak střed podprsenky směrem od těla. Pokud je tlak příliš velký, mohou odstávat i kostice a prsa mohou spodem vypadávat. V tomto případě nepotřebujete menší obvod, ale větší košíček.

Jak se chyby vyvarovat: Podprsenku si oblečte, nastavte ji tak, jak má správně být, a vyzkoušejte, kolik prstů se vám pod střed vejde. Měl by to být maximálně jeden!

Podprsenky jsou nejen hezké, ale hlavně praktické.
Podprsenky jsou nejen hezké, ale hlavně praktické. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 7 / 10

Kostice se zařezávají

Kostice musí dokonale kopírovat spodní linii prsu, celý ho obejmout a směřovat přímo do středu podpaží. Nikdy se kostice nesmějí do prsu zapichovat! Důvodem může být malý košíček nebo také malý obvod.

Jak se chyby vyvarovat: Když se budete alespoň trochu v podprsence pohybovat, měla byste nepříjemné tlačení kostice ucítit poměrně brzy. Pak je třeba zjistit, zda je na vině malý košíček, nebo obvod.

Tvar podprsenek podle odpůrců vůbec neodpovídá tvarově.
Tvar podprsenek podle odpůrců vůbec neodpovídá tvarově. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 8 / 10

Příliš volná ramínka

Další chybou může být nevhodné nastavení. Když máte ramínka příliš dlouhá, nese celou váhu poprsí obvod a ramínka při pohybu padají.

Jak se chyby vyvarovat: Obvykle stačí utáhnout ramínka pomocí posuvné spony nebo je zkřížit a spojit mezi lopatkami.

Může opravdu podprsenka způsobit rakovinu?
Může opravdu podprsenka způsobit rakovinu? | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 9 / 10

Příliš těsná ramínka

Velmi často si ženy ramínka příliš utahují, aby upevnily ňadra co nejvýše. Obvykle je to reakce na příliš volný obvod, který nezvládá držet váhu prsou, a ta tak padají dolů. Těsná ramínka se zařezávají a způsobují kromě bolestí i nesprávné držení těla.

Jak se chyby vyvarovat: Důležité je zvolit správný obvod, který vám sedne. Nesmí být ani volný, ani malý. Pokud máte velká ňadra, je třeba navíc dbát na to, aby byla ramínka širší, než je běžné. Široká ramínka se totiž nezařezávají do ramen ani ženám s opravdu velkými prsy.

Jak si správně vybrat podprsenku?
Jak si správně vybrat podprsenku? | Zdroj: Pexels.com

Pokračování 10 / 10

Zjistěte svou skutečnou velikost

Pokud jste zjistila, že vás trápí kterákoli z předchozích chyb, nebude od věci nechat se odborně přeměřit v obchodě. Nejspíš zjistíte, že jste věrna určité velikosti, a přitom byste měla nosit zcela jinou – například menší obvod, ale větší košíčky.

K podobnému závěru dospěla i naše redaktorka Maruška, která se nechala přeměřit podprsenkovou guru Helenou Konarovskou. Podívejte se na video:

Video placeholde