...

... Zdroj: istock.com

Dvě kila do Vánoc? Jde to i bez diety. Stačí dodržet těchto 6 tipů

Vánoce se blíží a s nimi i obava z toho, jak tentokrát dopadne známý souboj naše vůle vs. talíře plné dobrot. Pokud si chcete o svátcích trochu dopřát a nemít výčitky, zkuste na zdravý životní styl najet už teď. Do Vánoc se vám určitě podaří něco shodit a to je ta nejlepší motivace, abyste se přes svátky tolik nepřejídala a dobroty si naopak užila. Jak to zvládnout bez drastické diety?

Abyste opravdu hubla tuky a svou váhu si udržela, zapomeňte na dietu. Kila navíc budete mít pravděpodobně proto, že jíte špatně. Takže pokud byste se po dietě zase ke svému současnému stravování vrátila, budete mít shazovaná kila zase nahoře a s nimi ještě nejspíš i něco navíc. Mnohem efektivnější je udělat pár změn, které přijmete za své.

Vyvážený jídelníček

V první řadě je to jídelníček. Nemáte náhodou mezi jídly příliš velké pauzy? Pokud ano, vaše tělo hladoví a bude si každou přijatou kalorii ukládat. Jezte každé tři hodiny, najezte se do hodiny po probuzení a nezapomeňte, že jídla musí být vyvážená: kvalitní sacharidy (tedy celozrnné pečivo nebo těstoviny), dostatek bílkovin (0,8–1 g bílkovin na 1 kg váhy, tedy pokud máte 70 kilogramů, měla byste sníst denně i 70 gramů bílkovin), vláknina a ovoce nebo zelenina. Takto vyvážené jídlo vás zasytí a nerozhodí vám krevní cukr, takže nebudete mít tolik chuť na sladké. Podívejte se, jak vypadá takový jídelníček na hubnutí.

A další tipy na zdravé hubnutí? Čtěte dál:

Pokračování 2 / 6

Stanovte si cíle, které nesouvisejí s krásou

...
... | Zdroj: istock.com

Sledovat, jak se zlepšujete, může být složité, když se zaměříte jenom na to, jak vypadáte nebo kolik vážíte. Místo toho se soustřeďte na to, jak čím dál tím lépe zvládáte cviky s využitím váhy svého těla, třeba přítahy, nebo na uběhnutí půlmaratonu a podobně.

Pokračování 3 / 6

Řekněte si o pomoc

...
... | Zdroj: istock.com

Pokud vás baví chodit do fitka, vstupní investice do trenéra je jednou z těch, které se určitě vyplatí. A když náhodou při tréninku nevíte, jak přesně cvik provádět, nebojte se zeptat někoho v tělocvičně. Hlavu vám nikdo neutrhne a třeba si takhle najdete nové přátele.

Stejně tak si se změnou jídelníčku nechte poradit. Správný výživový poradce vám ho sestaví tak, aby tam nechyběly vaše oblíbené potraviny, a vymyslí s vámi i čas na odměny – třeba v podobě čokolády.

Pokračování 4 / 6

Nevynechávejte potraviny

...
... | Zdroj: istock.com

Vyřazování celých skupin potravin, například s laktózou, s lepkem, vás v případě, že jste zdravá, nikam nedovede. Stejně tak zakázat si navždy pizzu, čokoládu, pečivo. Většinou to dopadne tak, že člověk se chvíli drží, ale pak sní celou tabulku na posezení.

Pokračování 5 / 6

Hlavně se bavte

...
... | Zdroj: istock.com

Zapomeňte na všechny sportovní aktivity, které z duše nesnášíte. Pohyb vás musí především bavit, jinak u něj nevydržíte. A možností, jak se hýbat, je spousta. Je jen na vás, jestli se rozhodnete sportovat v týmu, nebo sólo.

Mimochodem – dobře bude fungovat rychlá chůze nebo běh, při kterém si celou dobu můžete povídat s kamarádkou, nebo chůze do schodů. Když budete vědět, že máte trénink domluvený společně s někým dalším, je statisticky menší pravděpodobnost, že se na něj vykašlete, protože nebudete chtít druhého zklamat. Navíc vás parťák může podpořit a motivovat, když síly docházejí.

Pokračování 6 / 6

Vyspěte se