Buddha bowl: Jídlo, které si zamilujete
Podle jedné teorie se buddha bowl jmenuje podle Buddhovy kulaté misky, podle jiné je to synonymum Buddhova kulatého bříška. Pro jiné je zase budha bowl synonymem střídmosti a vyváženosti, které patří k životnímu stylu vyznávajícímu buddhismus. Ať tak či onak, patří toto jídlo k trendům poslední doby.
Přesný recept ovšem nehledejte. Složit si svou buddha bowl totiž může každý podle svých preferencí či chuti. Držet byste se ale měli těchto pravidel:
Jako základ se použije nějaký druh obilniny, případně pseudoobilniny (např. quinoa), pak se přidá čerstvá a tepelně upravená zelenina, bílkovinná složka, rostlinný zdroj tuků, oříšky a semínka a nakonec patří dresink.
Obilnina/pseudoobilnina: různé druhy rýže, quinoa, kuskus, bulgur, pohanka
Bílkovinná složka: v buddha bowl tvoří tuto součást hlavně luštěniny – fazole, čočka, cizrna, edamame, nebo v upravené podobě tofu a tempeh
Zelenina: zde záleží na vaší chuti a kreativitě. Použijte listovou zeleninu, jako je špenát, salát, nebo kadeřávek, a zkombinujte ji s čerstvou (zkuste třeba rajče, mrkev, okurku, zelí) a tepelně zpracovanou zeleninou – dýní, brokolicí, lilkem, batáty, květákem, kapustičkami…
Zdroj rostlinných tuků: avokádo, olivový olej a jiné druhy olejů, sezamové tahini, oříšky a semínka (vlašské ořechy, mandle, konopná, slunečnicová, dýňová semínka).
Dressing: dolaďte dle vlastní chuti a volby – tahini dresink, chimichurri, arašídová nebo sójovo-zázvorová omáčka
Co můžete přidat: neváhejte si svou buddha bowl doladit čerstvými bylinkami, granátovým jablkem či dalším ovocem, klíčky nebo kořením