Veverka: Ta má ale postřeh!

22. února 2017
Veverka. • Foto: YouTube

Věděli jste, že se veverka dokáže pohybovat rychlostí až 19 kilometrů za hodinu? Rovnováhu při akrobatických výkonech, které předvádí při lezení a skocích na stromech, jí pomáhá udržovat huňatý ocas.

Určitě jste již v lese, na zahradě či v parku potkali veverku. Utekla, seděla na bobku a pojídala nějakou dobrotu či vám dokonce něco ukradla? Nebo znáte jen tu slavnou z Doby ledové?

V Česku žije veverka obecná, která obvykle dorůstá 19 až 23 cm a váží mezi 250 až 340 gramy. Ocas, jímž nejen udržuje rovnováhu, ale využívá ho jako pokrývku při spánku, má 14,5 až 20 cm dlouhý.

Šedesát až osmdesát procent dne veverka tráví hledáním potravy, kterou tvoří především semena šišek, houby, které si suší ve svých hnízdech, ptačí vejce, různé plody, např. oříšky, ale občas si pochutná i na čerstvé míze. Část nalezené potravy si uschovává do svých „spižíren“ v dutinách stromů.

Veverka je aktivní přes den. Svého postřehu využívá také při vyhýbání se predátorům, mezi něž patří především kuna lesní, kočka divoká, liška obecná, lasice kolčava a také větší dravci, mj. káňata lesní nebo sovy.

Klíčová slova:  veverkazvířata
Jdi na homepage Zpět na začátek
Další příběhy