V ulicích města Komaki lze v době konání festivalu spatřit penisy rozličných tvarů, velikostí i z různých materiálů.

V ulicích města Komaki lze v době konání festivalu spatřit penisy rozličných tvarů, velikostí i z různých materiálů. Zdroj: profimedia.cz

Ženy věří, že jim božská síla pomůže přivést na svět potomka.
Penisy různých tvarů a velikostí zaplaví každoročně ulice města Komaki.
Hnen Matsuri, tak se jmenuje festival, jehož ústřední postavou jsou obří penisy.
Některá ztvárnění penisu váží i 400 kilogramů a je potřeba 12 mužů, aby ho odnesli do svatyně.
5
Fotogalerie

Obří penisy: Proč zaplavily ulice japonského města?

Penis ze dřeva, kamene nebo rovnou k jídlu? Japonci oslavují plodnost i bohatou úrodu. A je opravdu na co koukat. 

Každým rokem se v Japonsku koná pro Evropana bizarní festival nesoucí název Hnen Matsuri. 15. březen je zasvěcen oslavě plodnosti. Při této příležitosti můžete v ulicích města Komaki spatřit nespočet soch a předmětů ve tvaru mužského údu. Od obrovských dřevěných soch až po cukrovinky pro děti.

Slavnostní průvod prochází ulicemi města kolem svatyně Shinto Tagata. Muži i ženy nesou v rukách či na ramenech (záleží na velikosti) sochy mužského pohlavního údu. Ženy tímto náboženským aktem prosí a doufají, že se dočkají potomka. Muži zase doufají ve větší moc svého penisu.

Jako v jiných tradičních japonských festivalech, i tady teče saké proudem. To cení zejména ti, jejichž pochodující svatyně (mikoši) s obřím penisem váží i 400 kilogramů.

Ve svatyni je umístěno mnoho ručně vyrobených dřevěných penisů, které si mohou za půjčit ti, kteří hledají partnera, léčí se z nemoci či touží po potomkovi. Když se zadaří, zapůjčený penis se do svatyně vrací. A jako projev vděčnosti se ještě jeden nový přidává.

Festival je zakončen rozhazováním rýžových koláčů mezi čekající v davu před svatyní. Každý se snaží ze všech sil alespoň kus koláčku zachytit, protože věří v jeho posvátnou moc.