V Česku opět trhají hypotéky rekordy

V Česku opět trhají hypotéky rekordy Zdroj: Profimedia.cz

Na co si dát pozor? Čeho se nebát? Blesk požádal právníky, kteří tvoří tým Ombudsmana Blesku, aby shrnuli největší úskalí loňského a upozornili na očekávaná nebezpečí současného roku.
Hypotéka
V Česku opět trhají hypotéky rekordy
Domky na okrajích měst bývají mnohdy cenově dostupnější než byty v centru a přitom jsou dostatečně blízko pracovním příležitostem
5
Fotogalerie

Máte už hypotéku? Nebo o ní přemýšlíte? Tyhle novinky si musíte rozhodně přečíst!

Ať už hypotéku máte a uvažujete o jejím refinancování, anebo o jí teprve zvažujete, měli byste vědět, co je v bankovním světě nového. Jinak byste také mohli pěkně prohloupit… 

Vybrat si tu nejvýhodnější a přitom pro vás nejvhodnější hypotéku není nic jednoduchého, a to především pro laika. V bankovnictví a v zákonech se stále něco mění, a to dost komplikuje situaci. Není tedy rozhodně dobré, se o takovémto důležitém kroku radit třeba s kamarádem, který je se svou hypotékou spokojený již řadu let. Vězte, že dnes je už vše jinak!

Novela zákona o spotřebitelském úvěru, která by měla chránit zákazníka před lichvářskými praktikami různých nebankovních subjektů, ne vždy zafunguje, zvlášť pak, když přehlédnete nějakou zdánlivou maličkost. Například penále do maximální výše 50 tisíc korun, které může být připočítáno při předčasném splacení půjčky.

Zákon by však s sebou mohl přinést i některé vedlejší efekty, jimiž by se stal výhodným jen pro někoho. A bohužel pro tu menší část lidí, kteří si mohou dovolit obrovskou hypotéku, nikoli pro „obyčejné“ smrtelníky, jejichž požadavky na banky se roku 2016 v průměru pohybovaly kolem dvou milionů korun.

Při výběru správně hypotéky si dejte také pozor na to, aby vás bankéři neopili rohlíkem. Řada z nich apeluje na výhodnost toho, že vše zařídí bez jakýchkoli poplatků. To je sice lákavé, ale je velmi pravděpodobné, že jejich úrok bude o to vyšší, popřípadě vaše možná pozdější snaha o dřívější splacení dlužné částky komplikovanější. Není pravděpodobné, že by banky náklady, které jim vzniknou tím, že vás ušetří poplatků, neschovaly někam jinam, aby na vás netratily.

Tak opravdu pozor! Není to nic jednoduchého. Špatnou volbou můžete přijít o velké peníze…