Kardio cvičení můžete dělat i v posilovně.

Kardio cvičení můžete dělat i v posilovně. Zdroj: Profimedia.cz

Makáte ve fitku a ne a ne zhubnout? Víme, kde je chyba!

V posilovně makáte, až z vás cáká pot. Cviky opakujete v neuvěřitelných sériích, až se z vás kouří. Přesto to na váze není poznat a nehubnete! A marně přemýšlíte, co za tím je. Máme pro vás hned dvě dobré zprávy: Zaprvé, nejste sami, komu se to stalo. A za druhé: My víme, co s tím!

Většina z nás si prošla nějakou dietou. Někteří s nadbytečnými kily bojují častěji a jsou i tací, které formování těla zaměstnává natolik, že už si ani nepamatují, kdy nedrželi nějakou dietu. A ručička na váze se nehne, přestože nezanedbáváte ani pro hubnutí tolik důležitý pohyb. Pak je velmi pravděpodobné, že je něco špatně. Podívejte se na nejčastějších šest chyb, kterých se při snaze o zhubnutí můžete dopustit.

1. Děláte pořád to samé Jednou z nejčastějších omylů je, že stále stejné metody povedou ke kýženému výsledku. Cvičení je důležitou součástí zeštíhlujícího programu, ale je třeba obměňovat cviky. To, že v posilovně zvyšujete zátěž, sice tělo zpevní, ale k snížení váhy to vést nemusí. Sice se zbavujete tuků, ale zato nabíráte hmotnosti na svalovině. Takže na váze se „mučení“ ve fitness vůbec nemusí projevit.

2. Nezaměřujete se na kardio Určitě i vy patříte mezi ty, kteří při cvičení chtějí zhubnout především tuk. Jeho uvolňování v organismu je složitý proces a má svá pravidla. První a základní je tepová frekvence. Tělo dokáže uvolňovat v organismu tuk jedině při určité tepové frekvenci a tou je právě kardio frekvence. K číslům vaší ideální kardio frekvence se dostanete podle jednoduchého vzorce. Od číslice 220 odečtete svůj věk. Výsledek vydělte nejprve číslem 0,65 a po druhé hodnotou 0,75. Vypočítáte si tak dolní a horní hranici tepové frekvence, při níž budete hubnout.

3. Jíte málo Cvičit nelze bez energie. Tu dostává tělo z potravy. Takže další chybou je při zvýšené zátěži, třeba právě v posilovně, hladovět. Stejně se jednou najíte a zmatené tělo si pak začne dělat zásoby pro případ, že ho bude o potřebné živiny znovu připravovat. Hlad je jedním z nepřátel hubnutí!

4. Zanedbáváte odpočinek Pokud je vaším cílem vypracované tělo, nesmíte podceňovat odpočinek. Aby svaly správně fungovaly, potřebují občas pauzu. Jestli jste začali makat každodenně, musíte alespoň střídat partie, jimž se věnujete. Den bez cvičení také není od věci.

5. Za hlavní měřítko považujete váhu Pokud se rozhodnete místo bláznivých diet svou figuru změnit cvičením v posilovně, nesmíte se stresovat tím, co vidíte na váze. Svaly jsou těžší než tuk! Takže změny své postavy sledujte v zrcadle, popřípadě na fotkách. Pokrok vám prozradí třeba kalhoty – podle toho, jak jsou vám těsné.

6. Berete to jako krátkodobou záležitost Myslet si, že když budete pár měsíců zdravě jíst a brát posilovnu útokem, máte navždy vyhráno, je hloupost. Pokud se vrátíte k válení a dřívějšímu způsobu jídla, cvičením získaná postava dlouho nevydrží. A co víc, je dost pravděpodobné, že na tom budete ještě o něco hůř. Pokud to se zlepšením kondice a figury myslíte vskutku vážně, je třeba se smířit s tím, že změna stylu vám už musí vydržet po celý život.