Zach kvůli své poruše nerozezná, zda žvýká jídlo nebo nepoživatelné předměty. Zničil tak již svůj pokoj.

Zach kvůli své poruše nerozezná, zda žvýká jídlo nebo nepoživatelné předměty. Zničil tak již svůj pokoj. Zdroj: profimedia.cz

Matka se snaží vybudovat svému synovi bezpečný pokoj, ve kterém by nebyly předměty, které by chlapec mohl rozžvýkat.
Chlapec trpí vzácnou chorobou
3
Fotogalerie

Chlapec pojídá vlastní dům! Neuvěříte, co všechno je schopen sežvýkat!

Mýdlo, papír, omítka, ale i koberce nebo kameny! To vše je schopen žvýkat malý Zach. Jeho potřeba je opravdu silná a chlapec není schopen rozpoznat, jestli se jedná o potraviny, nebo nepoživatelné předměty. 

Pětiletý Zach Tahir trpí zvláštní poruchou. Má nutkání něco neustále žvýkat. Jelikož není chlapec schopen rozlišit mezi jídlem a nepoživatelnými předměty, okusuje všechny možné předměty ze svého okolí. Počínaje roletami z oken a konče omítkou ze zdí.

Zach je autista, nemluví a porucha zvaná Pica se u něj projevuje ve zvlášť těžké formě. „Zach ze všeho nejradši vyleze na parapet a okusuje zatemňovací rolety. Chce pořád něco žvýkat, ale nikoliv kvůli chuti. Pro něj je důležitá struktura okusované věci,“ vysvětluje nešťastná matka Rachel Hornová. „Je schopen jíst všechno - bláto, mech, kameny, kousky látky, koberec, papír, tapety i vlasy,“ dodává 32letá žena.

Zach kvůli své poruše nerozezná, zda žvýká jídlo nebo nepoživatelné předměty. Zničil tak již svůj pokoj.
Zach kvůli své poruše nerozezná, zda žvýká jídlo nebo nepoživatelné předměty. Zničil tak již svůj pokoj. | Zdroj: profimedia.cz

Aby syna ochránila, snaží se Rachel všemožnými způsoby zabránit, aby Zach polykal nebezpečné kousky předmětů. Do pokojíčku tak například sype kusy celeru nebo oříšky a doufá, že jim dá přednost. „Zach vůbec nemluví, a tak je to velice frustrující,“ říká matka, ale dodává, že na rozdíl od jiných autistických dětí má rád objímání. A také prý miluje tanec.

Rachel Hornová se obrátila o pomoc na veřejnost, protože by ráda pro svého nemocného syna vybudovala „bezpečný pokoj“. Tedy takový, v němž by nebyly nebezpečné předměty, které by Zach mohl okusovat.