Zlato nabízí zajímavé zhodnocení

Zlato nabízí zajímavé zhodnocení Zdroj: Ludmila Trtíková

Jaké jsou hlavní rozdíly v chování akciových ETF a zlata?

Každý finančně zodpovědný člověk v dnešní době investuje. Přece jen jsme si v posledních několika málo letech uvědomili, jak nestabilní a riziková dnešní doba je. Jednou přijde covid a omezení, poté se spustí silná spirála inflace, začne válka a s ní i energetická krize a tak dále. Tyto všechny události dokážou pěkně zatřást s rodinným rozpočtem. Chcete investovat? Dejte si pozor na hlavní rozdíly mezi zlatem a akciovými ETF.

Volatilita vs. stabilita

Mezi nejzásadnější rozdíly mezi těmito dvěma komoditami z pohledu průměrného investora patří naprosto rozdílné kolísání jejich hodnoty.

Zatímco akciová ETF mají z dlouhodobého hlediska ohromný růstový potenciál, z krátkodobého hlediska (období několika málo let) létají nahoru a dolů. Pokud si tedy například chcete našetřit na koupi domu přesně za deset let, může se klidně stát, že v daný okamžik budou trhy velmi nízko. Tím pádem byste museli svou investici vybrat se ztrátou. Kdybyste počkali například další rok, opět byste byli ve velkém plusu.

Zlato se chová jinak. Má totiž mnohem menší volatilitu. Díky stabilnější křivce máte mnohem větší jistotu, že v náhodný okamžik v určitém časovém bodě jej výhodně prodáte. Z daného hlediska je tedy bezpečnější než akciová ETF.

Zajímavé zhodnocení

Mnoho lidí se mylně domnívá, že zlato je jen jakási „mrtvá“ komodita, jež stagnuje. Opak je však pravdou. Stačí se mrknout na internetové grafy jeho ceny v průběhu let.

Před osmnácti lety mělo o 400 % menší hodnotu než nyní! Pouze za poslední rok vykouzlilo investorům zhodnocení v podobě 14,5 %. Opravdu se tedy nejedná jen o přítěž, která se vám bude válet v trezoru a zabírat místo.

Oproti tomu akciová ETF mají většinou vyšší potenciál zhodnocení, což ostatně dokazují historická data. Jen s tím rozdílem, že bývají krátkodobě často v mínusu.

Zlato je bezpečí v dobách krize

Hlavní výhodou žlutého kovu je jeho schopnost ustát veškeré rány osudu. Na začátku článku jsme zmínili pandemii, válku, inflaci i energetickou krizi. V drtivé většině ekonomicky nestabilních dob padají akcie do červených čísel.

V drtivé většině ekonomicky nestabilních dob letí cena zlata pěkně nahoru. Vidíte ten opak?

Přesně proto je zlato považováno za jakési inteligentní vyvážení a protiváhu zbytku portfolia. Pomůže vám totiž snížit dopady ekonomických krizí a spolehlivě ochrání vložené prostředky. Odborníci doporučují, aby okolo 15–20 % investičního portfolia tvořily bezpečné drahé kovy.

Nádherné kusy zlata

Láká vás zlato a chcete do něj začít investovat? Pak začněte stylově. Veškeré investice vás přece jen musí naplňovat a bavit, jinak u nich nevydržíte.

Jako první se tedy nedržte nudných slitků. Raději si pořiďte vlastní zlatou medaili, na níž bude vyobrazené vaše křestní jméno i příjmení. Takový dukát realizuje Pražská mincovna, a to ve spolupráci s oblíbenými odborníky z e-shopu ceska-jmena.cz (najdete je pod vloženým odkazem).

A jak vlastně zlatý dukát vypadá? Bavíme se o kusu s průměrem 20 milimetrů. Váží 3,49 gramu, takže se jedná o opravdu pořádný kousek zlata. A ryzost? 23,66 karátů. Přední stranu zdobí vaše jméno, zadní zase příjmení.

Vše je zabalené do úhledného plastového blistru a následně položené do elegantní dárkové krabičky. Součástí balení je nezaměnitelný certifikát pravosti a český punc.

Medaili si naklikáte maximálně během deseti minut. Stačí na daných webovkách najít své jméno/příjmení a poté se před vámi objeví finální stránka, kde si můžete celé dílo objednat.

Pamatujte, že za nějakých deset, patnáct, dvacet let bude jeho hodnota několikanásobná oproti dnešnímu dni.