Pietní místo před Karolinem za oběti střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Pietní místo před Karolinem za oběti střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina / Profimedia.cz

Pomoc po tragédii na FF UK: Kam se obrátit a kde podpořit pozůstalé?

Milé čtenářky, milí čtenáři, vzhledem ke včerejšímu hrůznému činu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se naše redakce rozhodla dnes nevydávat žádný nový obsah. Místo toho chceme využít naši platformu pro vyjádření upřímné soustrasti. Ztráta 14 životů námi zcela otřásla a jen těžko se v této chvíli hledají vhodná slova k vyjádření zármutku a šoku, který cítíme. Namísto psaní o módě, kráse a Vánocích jsme se rozhodli v tomto článku sesumírovat, kam se můžete obracet pro pomoc v případě, že vás tato příšerná událost psychicky zasáhla. Přidáváme informaci o sbírce, kde můžete podpořit rodiny obětí, a také několik praktických tipů od specializovaných českých organizací, které se mohou v těžkých chvílích hodit.

Kam se obrátit pro pomoc?

116 123 – linka první psychické pomoci

116 000 – linka pro rodinu a školu

284 016 666 – krizová linka Bohnice

222 580 697 – pražská linka důvěry

773 177 844 a 773 177 636 – In IUSTITIA, krizová linka pro přeživší, svědky a blízké, spolustudující, vyučující a další zasažené událostmi na filozofické fakultě

Krizový chat Univerzity Karlovy – odkaz najdete zde

Kde mohu pomoct?

Nadační fond Univerzity Karlovy vyhlásil sbírku na podporu rodin obětí, pedagogů a studentů zasažených střelbou na Filozofické fakultě UK. Veškeré vybrané prostředky budou použity na adresní pomoc zasaženým touto tragédií. Přispět můžete zde.

V Praze zároveň vznikla dvě pietní místa. Svíčku můžete rozsvítit uprostřed náměstí Jana Palacha, případně u rektorátu Univerzity Karlovy na Ovocném trhu.

V pátek 22. prosince ve 12:00 proběhne také modlitba na dálku za oběti útoku. Více informací najdete v události na Facebooku.

Praktické tipy, co dělat v případě krizové situace

Jak podpořit školní wellbeing po uplynulé tragédii.
Jak podpořit školní wellbeing po uplynulé tragédii. | Zdroj: SOFA