allenkayaa / stock.adobe.com

allenkayaa / stock.adobe.com Zdroj: allenkayaa / stock.adobe.com

Jak si vybrat parfém? Řiďte se při jeho výběru následujícími tipy

Parfém je ozdobou každé ženy a mnohdy dokáže dokonale podtrhnout její osobnost. Nejsou to ovšem jen ženy, které si potrpí na kvalitní parfémy. Nabídka pánských parfémů je rovněž velmi bohatá a každý gentleman se rád zahalí do kořenité a omamné vůně. Umíte si ale vybrat ten správný parfém a víte, čím se při jeho vybírání řídit?

Z čeho se skládají parfémy?

Abyste zcela pochopili magii parfémů, je nutné znát jejich složení. Nebudeme si rozebírat konkrétní vůně, ale vysvětlíme si, z jakých složek se všechny parfémy skládají.

Každý parfém má tři hlavní složky:

  • hlavu,

  • srdce,

  • základ.

Co je hlava parfému?

První složkou, která se rozvoní ihned po nanesení parfému na kůži, je takzvaná hlava. Ta je také tou složkou, díky které si parfém koupíte. Na tuto část je tedy od výrobců kladen veliký důraz, protože vás musí zaujmout, oslovit a přesvědčit o tom, že je to vůně přímo pro vás. Hlava parfému většinou vydrží 15 minut a poté již přijde na charakter samotné vůně.

Srdce parfému

Charakter parfému není tvořen ničím jiným než právě srdcem. Stejně jako lidé, i vůně mají své osobnosti. Není proto divu, že srdce parfému bývá mnohem intenzivnější než hlava a vydrží od dvou až do čtyř hodin.

Základ parfému

Poslední složkou parfému je základ. Ten má pomalý nástup a většinou je naplno možné jej cítit a náležitě si vychutnat až po dvou hodinách od aplikace. Pro základ jsou nejtypičtější dřevité tóny a pižmo.

Parfém, parfémovaná voda a toaletní voda

Při výběru vůně, která podtrhne vaši osobnost, můžete sáhnout po parfému, parfémované vodě či toaletní vodě. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Parfém je tou nejkoncentrovanější vůní a na kůži vám může vydržet až po dobu deseti hodin. Podle složení poznáte parfém snadno, protože obsahuje 15 až 40 % vonných látek.

  • Parfémovaná voda obsahuje 8 až 15 % vonných látek, a proto vydrží vonět o něco méně. Počítat můžete s výdrží do osmi hodin.

  • Nejméně koncentrovanou vůní jsou toaletní vody. Ty v sobě mají od 4 do 8 % vonných látek a vydrží po dobu tří hodin. Vyplatí se je proto nosit neustále u sebe a pravidelně se jimi vonět, ideálně po třech hodinách.

Jak najít tu nejlepší vůni?

Parfém si vždy vybírejte podle toho, jaké vůně máte rádi. Na výběr máte z vůní květinových, kořeněných, ovocných, citrusových, dřevitých, aromatických, vodních, zelených a fougere. Jakmile najdete vůni, která bude jako stvořená pro vás, už ji nebudete chtít měnit a pravděpodobně ji zůstanete věrni po dobu několika let.

Provoňte si každodenní život vůní, která bude jako vy a dokonale podtrhne vaši osobnost. Výběr parfému rozhodně neberte na lehkou váhu a dejte si s ním na čas. Promyslete si, jaké vůně vám jsou nejpříjemnější a zda chcete vonět například po citrusech, květinách či dřevitých tónech.