Objevte kouzlo velkoměsta a nechte se jím překvapit v těchto čtyřech metropolích

Dovolená, to nemusí být jen pláž nebo hory. Zážitky čekají i ve městech. Jiné, ale o to intenzivnější. Nádherné památky, skvělé jídlo a pití a neopakovatelná atmosféra. Tak se nechte pozvat na místa, jejichž kouzlo vás dozajista překvapí.

Dubaj

Už jste se zamýšleli, kterou destinaci si zvolit pro vaši příští dovolenou? Chcete vidět to zřejmě nejúžasnější město současnosti? Metropoli stejnojmenného emirátu, jejíž název lze do češtiny přeložit jako „místo srazu“, proměnily peníze. Kde před dvaceti lety byla jen poušť, tam dnes stojí les výškových budov s řadou světových nej.

Nemusíte ani vytáhnout paty z třímilionového města, abyste se pokochali pohledem na nejvyšší budovu světa nebo z ní. S 828 metry je jí Burdž Chalífa. V ní samozřejmě jezdí ten nejvyšší výtah na světě, mimochodem vyrobený u nás v České republice. Nezapomeňte navštívit ani jedno z největších obchodních center světa. Je jím Dubai Mall. Jen si představte, že tu můžete nakupovat ve více než 1200 obchodech, ale třeba i vidět jedno z největších akvárií světa nebo zabruslit si na ledové ploše. Ano, tady u Perského zálivu. A taky si tu můžete dát něco dobrého na zub v největší cukrárně na světě.

A až vás chrám konzumu omrzí, svezte se nejdelším vlakovým systémem na světě, který řídí počítač – dubajským metrem, třeba k největšímu ruskému kolu na světě nebo k nejluxusnějšímu hotelu na světě. Má sedm hvězdiček a tvar plachetnice, takže ho nemůžete minout. 

New York

Velké jablko, město, které nikdy nespí, nebo Gotham. To je jen pár přezdívek, kterými se chlubí největší severoamerické město. Téměř desetimilionové mraveniště je prý jedním nejhektičtějších míst světa. Vy se ale nenechte rozhodit ruchem velkoměsta a přijměte pozvání do míst, která znáte z filmů a seriálů.

envato
envato

New York, to totiž není jen socha Svobody. I když samozřejmě ani tento 46 metrů vysoký symbol Ameriky z oceli, betonu, mědi a žuly byste si neměli nechat ujít. Procházka mezi mrakodrapy a novogotickými domy vás může zavést třeba do obřího Central Parku, na ikonické Times Square nebo pod legendární Empire State Building.

To je exotika, co? Inu, 6 500 kilometrů vzdálenosti od Prahy by ji nabídnout mělo. Musí vám být také jasné, že právě do New Yorku asi nebudou k mání ty nejlevnější letenky. I tak za ně ale můžete výrazně ušetřit, pokud využijete služeb srovnávačů letenek, jako je například eSky.cz. Intuitivní ovládání, rychlost a nejlepší nabídky nejsou vším, co vám mohou nabídnout. Skvělou možností je platba na splátky nebo možnost odložené platby, stejně jako možnost si tu zabookovat i ubytování ve vaší vysněné destinaci. 

Istanbul

Město rozkročené na dvou kontinentech neslo název Konstantinopol i Cařihrad. Pokud budete chtít cestovat do brány orientu dnes, hledejte ji pod jménem Instanbul. I když byl mezi Turky používán už velmi dlouho, oficiálním se stal až v roce 1930, tedy sedm let poté, co se hlavním městem Turecka stala Ankara. Město na Bosporu je však největším městem Turecka dodnes.

envato
envato

A tak tomu bylo, je a asi ještě dlouho bude. Vždyť tudy kráčely dějiny. To je v Istanbulu cítit z každé uličky, tedy samozřejmě spolu se záplavou koření všech barev, struktur, chutí i vůní. Můžete tudy jen bloumat a nechat se unášet pravou orientální atmosférou. Byla by ale škoda nenavštívit třeba Velký bazar, největší tržiště v Turecku. Kdo neviděl Modrou mešitu, jako by v Istanbulu nebyl. Patrně nejznámější istanbulskou památkou je ale Hagia Sofia. Bývalý byzantský chrám Svaté Moudrosti byl přeměněn na mešitu a dnes je cílem milionů turistů. 

Nadchli jsme vás? Tak honem ke srovnávači letenek, ať se do některého z kouzelných měst dostanete snadno i levně. Šťastnou cestu!