Jídelníček pro zdravou imunitu: Co jíst a jak ušetřit

Zdravá imunita je klíčovým faktorem v boji proti různým nemocem, infekcím, ale i alergiím. A právě správně zvolená vyvážená strava hraje podstatnou roli v udržení zdravého imunitního systému. Proto je důležité vytvořit si jídelníček, který bude obsahovat potraviny bohaté na vitamíny a minerály. Jak na tvorbu zdravého, přitom cenově příznivého jídelníčku?

Ovocné a zeleninové šťávy jako základ jídelníčku

Ovocné a zeleninové šťávy jsou skvělým způsobem, jak získat denní dávku vitamínů a antioxidantů. Dopřejte si především šťávy ze sezónního ovoce a zeleniny, jako jsou na podzim jablka, hrušky, mrkev a řepa. V létě pak například lesní plody, švestky nebo hrozny. Pro posílení imunitního systému je ideální zařadit do šťáv ovoce bohaté na vitamín C, jako jsou citrusové plody, například pomeranče, a bobule jako ostružiny nebo brusinky. Ušetřete na nákupu ovoce a zeleniny díky tipům a nabídkám, které najdete v Kaufland letáku, anebo zužitkujte úrodu ze zahrady.

Polévky a horké nápoje pro zahřátí a posílení imunity

Zejména v chladných dnech jsou polévky a horké nápoje jako stvořené pro zahřátí a posílení imunity. Výbornou volbou je například kuřecí polévka s dostatečnou porcí zeleniny a česneku, který má protizánětlivé účinky. Zeleninové polévky plné brokolice, špenátu a papriky poskytují potřebné vitamíny a minerály. Dodejte svým polévkám výraznou chuť kořením, jako je kurkuma, která má silné antioxidační vlastnosti

Navíc jsou všechny potřebné suroviny příležitostně k dostání v letácích, jako je zmiňovaný Kaufland leták, a jedná se tak o skvělý způsob, jak v dnešní době ušetřit více peněz. Z řad horkých nápojů jsou pak výtečné bylinkové čaje, zejména mátový, který slouží jako prevence před nachlazením a uvolňuje dýchací cesty. Horký zázvorový čaj je také skvělým nápojem na posílení imunity. 

Celozrnné potraviny a dostatek bílkovin na udržení energie

Podzim a zima mohou být obdobími, kdy máme tendenci konzumovat více těžších jídel. Mějte však na paměti, že by měl zdravý jídelníček obsahovat také celozrnné potraviny, které poskytují dlouhodobou energii. Vhodnou volbou jsou například ovesné vločky či celozrnný chléb na snídani. K obědu pak podávejte kuřecí maso, ryby nebo luštěniny, které tělo obohatí nejen o potřebné bílkoviny. 

Zdravé potraviny jsou k dostání také v Teta letáku, kromě luštěnin lze na prodejnách zakoupit spoustu vhodných produktů na svačinu. Pokud máte pocit, že nemáte dostatek vitamínů a minerálů z potravy, můžete zvážit doplňky stravy, opět dostupné v Teta letáku. Vitamín D, vitamín C, zinek a probiotika jsou známé látky, které mohou podpořit imunitní systém.

Několik tipů na závěr

Klíčem k úspěchu zdraví prospěšného jídelníčku je jeho rovnováha. Snažte se vyvážit různé složky jídelníčku, včetně ovoce, zeleniny, bílkovin a obilovin. Dopřávejte si sezónní lahůdky, ale nedovolte, aby přemíra těžších pokrmů vedla k přílišnému přírůstku váhy či k oslabení imunitního systému. Míra a střídmost jsou stále klíčové pro udržení zdravého životního stylu. S výše uvedenými tipy a akčními nabídkami z Kaufland či Teta letáku si můžete sestavit zdravý a chutný jídelníček, který podpoří vaši imunitu a přinese vám radost ze stravování.