Audioknižní inspirace: tituly a akce, které vás dostanou

Audioknihy vám zpříjemní dlouhou cestu do práce, úklid nebo třeba chladný podzimní večer. Zažijete s nimi napětí, dobrodružství i romantiku. Ale také vám rozšíří obzory a pomohou zapracovat na osobním rozvoji. Jejich kvalita přitom neustále roste. Co můžete dnes od audioknih čekat a jak si je právě nyní výhodně pořídit?

Skvěle zpracovaná jednohlasá četba je klasika, kterou posluchači oprávněně milují. Audioknihy ale nabízí stále nové možnosti, které posouvají posluchačský zážitek na úplně novou úroveň. Co a proč si rozhodně poslechnout?

Působivé superprodukční zpracování a hvězdné obsazení

O titulech v takzvaně superprodukčním zpracování se občas mluví jako o filmu pro uši. Skutečně kombinují hned několik faktorů, které vás při poslechu vtáhnou do děje. V první řadě jde o herecké výkony. Každá role je obsazena jiným interpretem a často jde o naprosté špičky, k nimž patří Taťjana Medvecká, Zuzana Kronerová, Jana Stryková, Ivan Trojan, Jiří Lábus, Kryštof Hádek a mnoho dalších. Při nahrávání ve studiu se obvykle najednou sejde více interpretů, nebo dokonce všichni. Herci na sebe mohou bezprostředně reagovat, a tak jsou dialogy energické a přirozené. Výsledek pak připomíná spíše divadelní představení nebo film než hlasitou četbu.

Od cinkání skleniček po nahrávky z místa činu

Celkový dojem umocňuje perfektní zvuk a speciální efekty, které mistrovsky dotváří kulisy příběhu. Často se jedná o autentické zvuky, které lze pořídit přímo ve studiu. Příkladem je cinkání skleniček či příborů, šustění papíru, zvuk zapalovače a podobně. Náročnější efekty a ruchy vznikají v rámci postprodukce, která si obvykle vyžádá zhruba tři měsíce. Například u Bulgakovova Mistra a Markétky ale šlo o celý půlrok.

Za perfektním zvukem se tvůrci vydávají i do terénu. Třeba první série úspěšného audioseriálu Já, vrah se natáčela v ulicích Prahy, v Kunratickém lese i v postindustriálních prostorech. Za malebnějšími zvuky se s technikou až do Benátek vydal režisér letošní audioknižní novinky Sluha dvou pánů. Audiokulisy ale získávají podobu i vzácných archivních nahrávek. Třešničkou na dortu je pak hudba vytvořená na míru konkrétnímu dílu. Podepsána pod ní bývají zvučná jména jako například držitel Českého lva Jakub Kudláč.

Audioteka slaví, vy ušetříte

Superprodukční zpracování na náš trh uvedla a nadále jej rozvíjí Audioteka, největší audioknižní platforma v Česku. Pokud se chcete na vlastní uši přesvědčit, co dnes audioknihy umí, stačí navštívit právě sekci Superprodukce na jejím webu. Řadu z těchto titulů můžete za zvýhodněnou cenu 199 Kč za kus pořídit v rámci narozeninové nabídky, kterou Audioteka připravila při příležitosti svého 12. výročí na našem trhu. Od 10. do 12. října 2023 se akce týká téměř 4 000 titulů napříč vydavateli a žánry. Ještě o den déle, tedy do 13. října, v ní pořídíte právě vybrané tituly z dílny Audioteky.

Tituly v superprodukčním zpracování si rychle získaly oblibu jak u posluchačů, tak odborníků. Obsazují i nejvyšší příčky v prestižní soutěži Audiokniha roku. Audioseriál Agent získal dokonce nejvyšší možné ocenění, stal se audioknihou roku 2021.

Kolečko, Čtvrtníček i Havelka

V superprodukčním zpracování si můžete vychutnat naprostou klasiku, jako je již zmiňovaný Sluha dvou pánů, ale také Mistr a Markétka nebo nádherné zpracování Sněhové královny s Ivou Janžurovou v roli vypravěčky. Milovníci detektivek ocení audioknižní sérii divadelních her Agathy Christie. Přibývají ale také tituly, které nemají svou literární či divadelní předlohu a vznikají přímo pro audioknižní pojetí. Obsah pro Audioteku tak vytvořili například Jiří Havelka, Petr Čtvrtníček nebo Petr Kolečko.

archiv Audioteka CZ
archiv Audioteka CZ

Nové formáty baví i vzdělávají

Stále větší přízeň posluchačů si získávají příběhy rozdělené do kratších časových úseků. Přibývá proto audioseriálů, a to z nejrůznějšího prostředí. Pestrost ukazují i letošní novinky. Audioseriál Holubník navazuje na dlouhou tradici rodinné komedie a přibližuje posluchačům originální příběhy rodiny Holubových.

archiv Audioteka CZ
archiv Audioteka CZ

Bláznivý audioseriál Tirák od Petra Kolečka s Jakubem Prachařem v hlavní roli posluchače svérázně přesvědčí, že řídit kamion není jen o tom, že sedneš a jedeš. Tyto i další audioseriály připravuje Audioteka rovněž v superprodukčním zpracování. 

archiv Audioteka CZ
archiv Audioteka CZ

K inovativním a oblíbeným formátům patří také audioshow. Například přírodovědné či společenskovědní téma a vědce, který o svém oboru dokáže mluvit s nadhledem a humorem, představuje Audioskop – Pořád o vědě, kterým provází Martin Myšička a autorka Lenka Vrtišková. I při jeho pořízení v rámci narozeninové akce Audioteky ušetříte.

Spoustu audioknižní inspirace najdete na www.audioteka.cz, kde si z bohatého katalogu vyberete tituly napříč formáty a žánry.