Jak modré světlo ovlivňuje naše oči a zdraví?

Jestli se domníváte, že modré světlo vyzařují pouze monitory a další obrazovky elektronických zařízení, jste na omylu. Modré světlo je totiž také součástí přirozeného slunečního světla. Jak toto světlo ovlivňuje náš zrak a spánkový cyklus? Jak se před ním co nejlépe chránit?

Co je modré světlo?

Světlo je součást vlnění, jež nás obklopuje. Co se týče světla, vidíme to ve škále, kde končí ultrafialové a začíná infračervené. Modré světlo má z viditelné části spektra nejmenší délku, hned po ultrafialovém.

Vyhněte se dlouhodobému sledování zdroje světla

Při dlouhodobém sledování zdroje jakéhokoliv světla naše oči trpí. Protože právě chytré telefony a obrazovky počítačů jsou tím, do čeho zíráme nejčastěji, mohou se tyto návyky, nebo chcete-li zlozvyky, projevit nepříjemným pálením očí, jejich zarudnutím, slzením i nepříjemnou únavou. Co s tím? Hlídejte si čas, který sledováním svého mobilu denně strávíte a podnikněte i další kroky.

Pozor na narušení spánkového cyklu

Kromě toho, že sledování zdroje světla i dlouhodobé zírání do obrazovek může způsobit slzení očí a jejich začervenání, modré světlo se může negativně odrazit zejména na vašem spánkovém cyklu.

Sledujete dlouho do noci televizi, hrajete hry na telefonu nebo bezcílně scrollujete sociálními sítěmi a zprávami? Právě tyto návyky byste měli co nejdříve odbourat, protože modré světlo blokuje přirozenou tvorbu melatoninu.Hormon melatonin je často označován také jako spánkový hormon a začíná se do těla přirozeně vyplavovat ve chvíli, kdy je tma. Když ale místo noční oblohy sledujete obrazovku, není se čemu divit, že se necítíte unavení a na spaní nemáte ani pomyšlení.

Nezapomínejte na ochranu očí před modrým světlem

Spočívá vaše práce v tom, že osm hodin denně trávíte zíráním do monitoru? Pořiďte si speciální brýle s filtrem modrého světla a zapněte si také noční režim na svém telefonu i obrazovce počítače. Během dne snižte jas obrazovky, aby byl příjemný pro oči, zejména v tmavších prostředích. Kromě těchto kroků je určitě praktické ordinovat si pravidelné přestávky. Během nich si můžete dojít pro občerstvení, projít se po kanceláři a protáhnout si nohy, ale hlavně si odpočinout od neustálého sledování obrazovek.

Wachiwit / Shutterstock.com
Wachiwit / Shutterstock.com

Shrnutí

Užívejte si zdravý spánek a omezte čas, jenž trávíte s mobilem v ruce. Pokud ovšem není jiné cesty, nastavte si alespoň noční režim, noste brýle s filtrem modrého světla a nezapomínejte na pravidelné přestávky. Pozor si ale dávejte také během slunečných dní a důsledně noste na očích sluneční brýle. Mhouření očí do slunce by vám nepřidělalo pouze vrásky, ale také nepříjemnou bolest hlavy a očí. Pro maximální ochranu očí můžete sáhnout po brýlích proti modrému světlu s oranžovými skly, které jsou vhodné i pro celodenní nošení.