Chystáte s dětmi ke kadeřníkovi? Známe nejlepší způsoby, jak je uvést do klidu a nalákat je na novou zkušenost

Stříhání vlasů může pro děti znamenat docela velký stres. Obzvláště pokud je to jejich první návštěva u kadeřnice. Copak o to, holčičkám se vlásky většinou nechávají růst, tak aby se mohly uplést do copánků nebo culíků. Ale co kluci? Zvuky elektrického holicího strojku a cizí prostředí mohou dítěti působit nepříjemnost a vytvářet negativní asociace. Ale nebojte se! Existuje několik triků a tipů, jak připravit dítě na stříhání vlasů tak, aby se z toho stala příjemná a zábavná zkušenost pro všechny zúčastněné strany.

Vytvořte pozitivní očekávání

Před samotnou návštěvou kadeřnice se s dítětem o stříhání bavte a vytvářejte pozitivní očekávání. Můžete spolu prohlížet fotografie různých účesů a hledat ten nejlepší pro vaše dítě. Vyberte pokud možno dětské kadeřnictví nebo kadeřnictví se specializací i na děti, pak je to v přístupu kadeřnice znát. Popovídejte si o tom, jaké to bude mít nové vlasy, jak se budou cítit po proměně a jak se jim budou líbit. Pokud v dítěti vybudujete pozitivní vztah k samotnému stříhání, bude mnohem více otevřené nové zkušenosti.

Hrajte si na kadeřníka doma

Doma můžete dělat simulované stříhání vlasů. Použijte hřeben a plastové nůžky, abyste se ujistili, že si dítě zvykne na zvuk a pohyb při stříhání. Nechte ho na vás vyzkoušet, jak to vypadá a co se děje, a přitom ho ujistěte, že je to jen hra a nemusí se ničeho obávat. Tímto způsobem se dítě seznámí s procesem a sníží se tak jeho možná úzkost.

Připravte si hračky a oblíbené předměty

Přineste s sebou do kadeřnictví oblíbené hračky nebo předměty, které má dítě rádo. Může to být plyšové zvířátko, knížka nebo oblíbená hračka. Tyto předměty mohou posloužit jako zdroj pohodlí a pocitu domova pro dítě, když se bude cítit trochu nervózní. Udržování známých věcí v blízkosti mu pomůže získat důvěru a uklidnit se.

Zvolte správný čas

Vyberte čas pro stříhání, kdy je dítě nejvíce spokojené a odpočaté. Vyhněte se plánování návštěvy u kadeřnice před důležitým akcí nebo v době, kdy je dítě příliš unavené nebo hladové. Pokud je dítě dobře naladěné a ve vhodném rozpoložení, bude mnohem pravděpodobnější, že bude otevřené novému zážitku.

Použijte pozitivní zpětnou vazbu a odměny

Během stříhání dávejte dítěti pozitivní zpětnou vazbu. Pokud se chová klidně a spolupracuje, pochvalte ho a poděkujte mu. Můžete také zvážit použití jednoduchého odměňovacího systému, jako jsou hvězdičky nebo malé dárky, které dostane po úspěšném stříhání. Tímto způsobem se dítě naučí spojovat stříhání vlasů s pozitivními zážitky.

Zaměřte se na zábavu

Během stříhání se snažte dítě zabavit. Mluvte s ním na různá témata, vyprávějte příběhy nebo si hrajte hry. Někteří kadeřníci mají dokonce speciální židle ve tvaru auta, na které se dítě může posadit a cítit se jako ve vlastním příběhu. Zábava je klíčová, protože rozptýlení od stříhání snižuje stres a napětí.

Buďte příkladem

Pokud jste i vy sami trochu nervózní z návštěvy kadeřnice, dítě to může snadno vycítit a převzít vaše emoce. Snažte se proto zůstat klidní a pozitivní. Ukážete-li dítěti, že je stříhání vlasů normální a příjemná zkušenost, bude se cítit více uvolněné a bude mít větší důvěru.

Nechte dítě být součástí procesu

Při stříhání dětských vlasů je důležité nechat dítě být aktivním účastníkem. Dejte mu možnost rozhodnout se, jak chce mít své vlasy ostříhané. Pokud je dítě zapojeno do rozhodování a cítí se, že má kontrolu nad situací, bude se cítit pohodlněji a sebejistěji.

Po stříhání oslavte úspěch

Po úspěšném stříhání vlasů si udělejte čas na oslavu. Buďte nadšení z nového účesu svého dítěte a věnujte mu pozornost a pochvalu. Udělejte si společnou fotku, abyste si tento okamžik pamatovali. To pomůže vytvořit pozitivní zážitek, kterým se budete moci s dítětem rozplývat.

Stříhání vlasů může být zábavnou a příjemnou zkušeností pro dítě i rodiče, pokud je správně připraveno a provedeno. Návštěva u kadeřnice nemusí být pro děti děsivá záležitost, ale spíše příležitost k novým dobrodružstvím a proměně. Použijte tyto tipy a triky, abyste připravili své dítě na stříhání vlasů, a uvidíte, jak se z něj stane zábavná událost, která bude pro vás i vaše dítě příjemná a nezapomenutelná.