.

.

Výlety za hranice: Kam o víkendu za nejlepší kávou a jídlem?

Vydejte se za hranice – stačí jen kousek – a cizí země poznávejte i skrze jídlo. V restauracích, kavárnách, bistrech a cukrárnách pozorujte život místních. Všechny vaše smysly si tu přijdou na své.

Pokračování 2 / 5

Německý kávový svět

ROAMSTERS, Berlín Kolik obložených chlebů s avokádem, kolik koláčů a kolik kávy může jeden člověk spást na posezení? Na tuhle otázku je nejlepší odpovědět v kavárně Roamsters. Najdete ji ve čtvrti Neukölln a na první pohled nebudete vědět, jestli jde o kavárnu, nebo o městskou džungli plnou sukulentů a pokojových rostlin. Tohle místo je jako reklama na berlínský styl.

V kavárně Roamers pochopíte zač je toho berlínský styl
V kavárně Roamers pochopíte zač je toho berlínský styl | Zdroj: Facebook / Roamers

KDE: Pannierstrasse 64, Berlín, Německo WEB: www.roasters.cc

BONANZA ROASTERY CAFÉ, Berlín

Tohle místo Berlíňané milují, i když na první pohled taky nevypadá jako klasická kavárna, spíš jako laboratoř. Kávě tady ale opravdu rozumějí a fungují i jako pražírna. K pražení využívají dva stroje – jedna pražička je z roku 1918, druhá z roku 1950 a můžete si vybrat, zda chcete zrna z Etiopie, z Keni nebo třeba z Panamy. A i tady umí bravurně připravit všemožné druhy kávy od filtrované přes espresso, zasvěcení tvrdí, že skutečně výjimečná je lehkost pěny zdejšího cappuccina.

KDE: Adalbertstrassse 70, Berlín, Německo WEB: www.bonanzacoffee.de

Pokračování 3 / 5

Rakouská klasika

PLACHUTTA, Vídeň

Vyhlášenou specialitou v podniku Platuchtta je Tafelspitz. Servírují ho tradičně v rendlíku
Vyhlášenou specialitou v podniku Platuchtta je Tafelspitz. Servírují ho tradičně v rendlíku | Zdroj: archiv restaurací

I když je Rakousko moderní zemí, což se otiskává i do konceptů nových podniků, nás na něm baví právě jeho úcta k tradici. Klasice, jako jsou Wiener Schnitzel a Sachertorte, se prostě nedá říct ne. A na seznam tradičních pokrmů, které je třeba ve Vídni ochutnat, připisujeme ještě jeden: Tafelspitz. Nejlépe tuhle hovězí květovou špičku vařenou v silném vývaru s kořenovou zeleninou a s morkovou kostí připravují v restauraci Plachutta. Maso se rozplývá na jazyku a podává se s bramborovými rösti, pažitkovou omáčkou a jablkem s křenem, přirozeně včetně servírovacího rituálu v podobě rendlíků.

KDE: Wollzeile 38, Vídeň, Rakousko WEB: www.plachutta.at

Pokračování 4 / 5

Slovenský nový vítr

CULINARIUM, Starý Smokovec Inovativní přístup ke slovenské kuchyni můžete zakusit v této malé rodinné restauraci ve Vysokých Tatrách. V nabídce mají ručně dělané brynzové halušky nebo třeba delikátní Chef’s special.

V cukrárně Odette můžete ochutnat sladkosti v moderním duchu
V cukrárně Odette můžete ochutnat sladkosti v moderním duchu | Zdroj: archiv restaurací

KDE: Starý Smokovec 62, Slovensko WEB: www.culinarium.sk

Kavárna s pekárnou, to je bratislavský Fach
Kavárna s pekárnou, to je bratislavský Fach | Zdroj: archiv restaurací

KDE: Ventúrska 10, Bratislava, Slovensko WEB: www.fachbratislava.sk

Pokračování 5 / 5

Sladké Polsko

ODETTE, Varšava

Cukrárna Odette
Cukrárna Odette | Zdroj: archiv restaurací

I když je polská kuchyně známá spíš masitými a slanými pokrmy, umí to i s dezerty. V Polsku cukráři rádi používají nečekané přísady, jako jsou růžový džem, sýr či mák. Cukrařinu na vysoké úrovni předvádí v cukrárně Odette. Šéfkuchař Krzysztof Rabek dělá klasiku i sladkosti v moderním duchu. Díky zdejším dezertům můžete přeneseně cestovat třeba do Francie (pokud si objednáte makronky) nebo v podobě báječných vdolků ochutnáte to nejlepší z Poska.

KDE: Wojciecha Górskiego 6, Varšava, Polsko WEB: www.odette.pl

Článek připravil magazín OK!