10
Fotogalerie

Tajné triky stavitelů: Bez těchto 5 vychytávek nevytvoříte dokonalý dům!

Když stavíte dům, chcete nejen, aby byl praktický a funkční, ale také aby byl moderní a nadčasový. Existuje mnoho inovativních a unikátních řešení, které mohou pomoci vylepšit váš dům a učinit ho ještě lepším. V tomto článku se podíváme na některé z unikátních řešení, které jsou k dispozici a mohou zlepšit kvalitu vašeho domova.

Jedním z nejlepších způsobů, jak vylepšit svůj domov, je využití moderních a inovativních materiálů a technologií. Zde jsou některé z těchto řešení.

1. Jednovrstvé cihlové zdění

Jedním z nejaktuálnějších trendů v oblasti stavebnictví je využití jednovrstvého zdění. Taková obvodová stěna už nevyžaduje dodatečné zateplení zvenčí, protože má sama o sobě natolik dobré vlastnosti, že další zateplení není nutné. Zdění má proto jen jednu vrstvu – cihlu. A samozřejmě ještě omítku. Jednovrstvé zdění zaručuje difuzní otevřenost stavby při zachování výborných tepelněizolačních vlastností (zdravé vnitřní klima budovy). Hlavním benefitem jednovrstvého zdění je nesmírně rychlá a přesná konstrukce. Vždycky platí, že čím méně pracovních kroků je potřeba udělat, tím je menší pravděpodobnost výskytu chyby.

HELUZ Family 50. Zdroj: HELUZ
HELUZ Family 50. Zdroj: HELUZ

Dnešní cihly jsou vyrobeny s mnoha vzduchovými dutinami, tenkými žebry a speciálním spojovacím systémem zvaným pero+drážka. Díky tomuto designu cihly splňují požadavky na nízkoenergetickou výstavbu bez potřeby dodatečného zateplení. V současnosti jsou nejčastější dva typy nízkoenergetických staveb – domy s téměř nulovou spotřebou energie (nZEB) a pasivní domy. Standard nZEB je základní normou pro dnešní novostavby. Tu splňují cihly z řady HELUZ Family (bez výplně) již od šířky 44 cm. Konstrukce z HELUZ Family 44 má ke všemu nejlepší poměr cena/výkon, co se týče trhu. Vyšším standardem nízkoenergetických staveb jsou pasivní domy. Většinou se obejdou bez tradičního systému vytápění a klimatizace. Cihly plněné polystyrenovým granulátem (2in1) jsou vhodné právě pro budovy tohoto typu. Jde například o HELUZ Family 44 2in1 nebo HELUZ Family 50 2in1– mají nejlepší tepelněizolační vlastnosti na trhu. Použití těchto cihel vám ke všemu umožní získat dotace z programu Nová zelená úsporám.

HELUZ Family 50 2in1. Zdroj: HELUZ
HELUZ Family 50 2in1. Zdroj: HELUZ

2. Doplňkové cihly

Dnes už není potřeba dělat zbytečné dořezy cihel na místě. Díky různým šířkám a délkám cihel HELUZ a jeho doplňkovým cihlám pro konstrukční detaily se dům staví jako lego. To výrazně snižuje čas a náklady na stavbu. Navíc se zabrání vzniku tepelných mostů a stavba je kvalitnější. Dobrá zpráva je, že tyto speciální tvarovky, které řeší třeba i speciální detaily, jako je ostění oken, vám stavbu neprodraží, jsou zkrátka již zakomponovány v systému. Projektování s cihlami HELUZ je snadné díky standardizované modulární výšce 250 mm (249 mm cihla + 1 mm malta). Ing. Zdeněk Kobza, produktový specialista společnosti HELUZ, k tomu říká: „Navrhovat a stavět s cihelným systémem HELUZ je jednoduché a snadné. Projektant má veškeré materiály pro výstavbu od jednoho výrobce a má výbornou technickou podporu. Každý zkušený projektant ví, že projektovat ve výrobních modulech a používat na stavbě celý systém doplňkových cihel HELUZ je výhodné z hlediska rychlosti, kvality zdění a bezproblémového vyřešení detailu.“

3. Masivní stropy a střechy

Masivní stropy a střechy jsou v posledních letech velmi oblíbené, zejména díky svým výhodám, jako jsou tepelněizolační vlastnosti, akumulace tepla, setrvačnost, akustika, trvanlivost a životnost. Při výstavbě rodinného domu je důležité myslet dopředu. Masivní stropy a střechy jsou ideální volbou také pro ty, kteří chtějí mít možnost v budoucnu přistavět patro. Nikdo dopředu nemůže vědět, co bude za 20-30 let. Až třeba vaše děti dospějí, můžete jim přistavět patro a oni tak nebudou muset řešit nedostupné bydlení.

Zdroj: HELUZ
Zdroj: HELUZ

Jedním z nejlepších materiálů pro masivní stropy a střechy jsou keramobetonové panely HELUZ nebo skládané stropy HELUZ MIAKO. Tyto panely a stropy mají mnoho výhod, jako je vysoká pevnost, odolnost proti povětrnostním vlivům, nízká hmotnost, snadná manipulace a zároveň jsou levnější variantou než monolitické železobetonové lité stropy. Také šetří čas, jejich pokládka je rychlá a funkčnost okamžitá. V kombinaci s malou váhou a snadnou manipulací jsou HELUZ panely a stropy ideálním materiálem pro masivní stropy a střechy. Díky nim získáte plně využitelnou půdu a zároveň si necháte otevřenou možnost, že kdykoliv v budoucnosti můžete vyhnat dům o patro výš. Takže pokud hledáte trvanlivé a flexibilní řešení pro vaše nové rodinné sídlo, zvažte prověřené řešení od HELUZ.

4. Unikátní malta

Pokud jste někdy stavěli nebo rekonstruovali, jistě víte, že jednou z nejnáročnějších fází je právě aplikace malty. Co kdybychom vám řekli, že existuje revoluční novinka, která vám tuto část práce výrazně usnadní? Tenhle zázrak se jmenuje Malta SIDI a jedná se o připravenou maltu, kterou na stěny nanášíte pomocí válečku – stejně jako při obyčejném malování stěny

Malta SIDI. zdroj: HELUZ
Malta SIDI. zdroj: HELUZ

Na stavbách si ji moc chválí, je to obrovské zjednodušení, u kterého nemusíte přemýšlet, jakým poměrem rozmíchat sypkou směs s vodou. Odpadá potřeba drahého nanášecího  válce, který pak někdo musel umýt, postarat se o pomůcky… Zdivo přitom vykazuje obdobné vlastnosti mechanické, tepelněizolační, akustické a statické, jako při použití cementové tenkovrstvé malty,“ vypočítává benefity novinky Ing. Filip Bosák. Speciální systémová malta pro tenkou spáru HELUZ SIDI pro zdění vnitřních i vnějších nosných stěn byla vyvinuta pro stavbu nízkoenergetických i pasivních domů z broušených cihel HELUZ. Pokud vás Malta SIDI zaujala, podívejte se na stránky výrobce HELUZ.

Malta SIDI. Zdroj: HELUZ
Malta SIDI. Zdroj: HELUZ

5. Roletový a žaluziový překlad

Roletový překlad HELUZ Family 3in1 je vynikajícím řešením pro kontrolu tepelných zisků a ztrát ze slunce. Je to systémový prvek, který je snadno integrovatelný do obálky budovy, což umožňuje vysokou úroveň tepelné izolace a minimalizuje tepelné mosty. Překlad je navíc velmi snadno instalovatelný a nabízí širokou škálu designů a barev.

Zdroj: HELUZ
Zdroj: HELUZ

Roletový překlad HELUZ Family 3in1 nosný je na stavbu dodáván plně vybavený izolantem, nikdo s ním nemusí nic dělat. Roletový překlad lze osadit, zazdít a získat nosnost a tepelněizolační vlastnosti, jako kdyby stavebník použil klasické nosné překlady 23,8. Kdykoliv se ale může rozhodnout namontovat zastínění a tento překlad mu to umožní díky možnosti postupně vytahovat jednotlivé díly izolantu, čímž stavebník postupně získá prostor pro žaluzii, malou roletu nebo i velkou schránku pro roletu. V každé fázi proto v překladu zůstává maximum izolantu pro dané řešení,“ vysvětluje benefity novinky Filip Bosák, manažer technického poradenství společnosti HELUZ.

Klíčových 10 %

HELUZ je partnerem, kterému nejde o to vám prodat cihly. Chce se naopak zasadit o koncepční přístup k bydlení, aby se myslelo nejen na vaši budoucnost, ale i na budoucnost vašich dětí. K tomu chce šetřit životní prostředí a stavět domy dlouhodobě udržitelné, které šetří vaše investice i v průběhu času. Cena hrubé stavby domu činí okolo 10 % celkových nákladů na zhotovení rodinného domu. Zároveň je hrubá stavba – stavební materiál – jediná věc, kterou už nikdy nevyměníte. Vyměníte okna, kuchyň, podlahu i střešní krytinu. Konstrukci ale ne. A přitom právě těchto 10 % má naprosto zásadní vliv na kvalitu a zdraví našeho domu i v daleké budoucnosti. Nešetřete na sobě za každou cenu.

Více na smysluplnycelek.cz.