Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Vyzrajte na drahou zimní zeleninu, zavařte si úrodu do sklenic

Vyzrajte na drahou zimní zeleninu, zavařte si úrodu do sklenic
Ilustrační fotografie
3
Fotogalerie

Vyzrajte na drahou zimní zeleninu, zavařte si úrodu do sklenic

Ceny zeleniny i ovoce se v poslední době šplhají do závratných výšin. Jestli letos chcete vyzrát na drahotu, doporučujeme zavařit si na zimu úrodu ze zahrádky nebo zeleninu z trhu. Ušetříte rodinný rozpočet, budete mít k dispozici kvalitní zeleninu po celý rok, a navíc budete přesně vědět, co jste do sklenice dali. Zavařování přitom není žádná věda a zvládne je opravdu každý. Stačí mít v malíčku pár tipů.

Jak začít?

Pokud ještě nemáte zkušenosti, možná se vám bude hodit rada odborníka. Veronika Gruntová, která vede projekt Máma z gruntu a je velkou propagátorkou vlastního zpracování úrody, vám poradí, na co si dát pozor před zavařováním, podělí se s vámi o ověřené recepty pro začátečníky i pokročilé a poví vám, jak zavařeniny správně skladovat. Mimochodem taky doporučí, jak do zavařování hravě zapojit děti. Její rady, tipy i videorecepty najdete na webu Zavařujeme s Mámou z gruntu.

Kdy a co zavařovat?

Určitě neuděláte chybu, když se pustíte do zavařování zeleninových směsí a čatní. Skvěle se hodí k letnímu grilování, zužitkujete v nich širokou škálu zeleniny a můžete je doladit podle chutí vaší rodiny. Mezi nejjednodušší recepty patří třeba zavařovaná zelenina s nálevem z vinného octa. Do sklenic můžete dát celou směs kořenové zeleniny. Hezky spolu fungují květák, okurky, mrkev, červenou a bílou cibuli, vypadají i chutnají skvěle. Nálev vyrobíte z vody, Bzeneckého vinného octa, cukru, soli a trochy koření.

Jakmile začnou dozrávat papriky a rajčata, můžete se pustit do domácího kečupu, skvělého srbského ajvaru nebo sterilovaných plněných paprik. Pořádnou hromadu ověřených receptů od babiček, ale také oceňovaných food blogerek najdete i s hezkými fotografiemi v rádci na webu Milujeme ocet.

Velkou kapitolou jsou samozřejmě nakládané okurky. Každý je má rád trochu jiné, ale určitě se shodneme na tom, že nejlepší jsou ty mírně kyselé, křupavé a nakládané s koprem a kořením. Jestli chcete mít okurky přesně takové, jaké znáte od babiček, vyzkoušejte videorecept na pravé Bzenecké okurky. Do nálevu je třeba použít 8% Bzenecký lihový ocet, který jako jediný na trhu obsahuje estragon a karamel, a který láku dává přesně tu typickou chuť, kterou známe z dětství.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Burg Ocet s.r.o.

Zavařování versus nakládání a jak se v tom všem vyznat

Zavařováním se potraviny konzervují, suroviny ve sklenici se ohřívají na teplotu kolem 85°C a vyšší. Díky tomu víčka ke sklenicím dokonale přilnou a pokrm se správně pasterizuje. Při zavařování se ze sklenice vytlačí vzduch, po zchladnutí se v nich vytvoří podtlak a obsah sklenice je tak dokonale chráněn před mikroorganismy.

Oproti tomu nakládání je proces, kdy maso, zeleninu, houby nebo ovoce naložíme do sklenic a zalijeme ochuceným lákem. Takové potraviny pak musí být uloženy v lednici, protože se nesterilují. Podobně probíhá také nakládání kvašených potravin, které se naopak nechávají v pokojové teplotě, aby mohl proběhnout kvasný proces, díky kterému vznikají potraviny bohaté na mikroorganismy, které podporují náš střevní mikrobiom.

Vyzrajte na drahou zimní zeleninu, zavařte si úrodu do sklenic
Vyzrajte na drahou zimní zeleninu, zavařte si úrodu do sklenic | Zdroj: Profimedia.cz

Kde sehnat dobré a spolehlivé recepty?

Základní pravidla pro nakládání i sterilování jsou však stejná – čistota, čerstvé suroviny, kvalitní ocet a pečlivé dodržování receptů. Inspirujte se novými recepty na blogu Milujeme ocet a udělejte si letos pořádné zásoby na zimu. Bude to společná zábava pro vás i vaše děti a uvidíte, že díky zelenině ze zahrádky vaše kuchyně ožije v průběhu celého roku. A ještě něco – octů je několik druhů. Vinné, jablečné, Balsamico nebo bylinkové. Nevíte, který na co použít? Ve svém video seriálu o dochucování vám poradí šéfkuchař David Valíček.