Máte raději sprchu nebo vanu?

Máte raději sprchu nebo vanu? Zdroj: SANITINO s.r.o.

Vany versus sprchy. Co preferujete vy?

Sprcha, nebo vana? To je celosvětové dilema. Na webu MapPorn byla zveřejněna zajímavá mapa – statistici prošli portál booking.com, jeden z nejpopulárnějších webů pro rezervaci ubytování, aby zjistili, kolik hotelů, hostelů a penzionů v jednotlivých zemích nabízí vany a kolik sprchy. Jistě, výsledky nelze brát jako skutečně reprezentativní, protože hotelová zařízení se od vybavení rodinných domů a bytů liší. Určité informace o preferencích jednotlivých národů to ale dává.

Podle zmíněného zdroje Evropané více preferují sprchy oproti vanám. Ve většině evropských zemí platí, že vanu nabízí méně než čtvrtina pohostinských objektů. Česko se skóre 30.98 % a Slovensko se 27.78 % patří mezi ty destinace, kde je van přece jen trochu více. Příznivci koupelí se musejí vyhnout skandinávským zemím, kde vany nabízí méně než desetina hotelů. Podobně je na tom Itálie s 16.99 % nebo Chorvatsko s 21.04 % - jako by zde správci ubytovacích zařízení soudili, že si lidé dostatečně užijí koupelí v teplém moři, takže v ubytování upřednostní sprchu.

Jinak jsou tomu hotely v USA nebo v Kanadě s 48.20, respektive 58.01 %. Takřka standardem je pak vana v hotelích v Japonsku, které nabízí vanu v 66.22 %.

Většina hotelových pokojů v ČR a na Slovensku nabízí sprchu

U sprch je tomu jinak. USA, Kanada nebo Japonsko mají podobná čísla – vany a sprchy jsou zde zastoupeny rovným dílem. Zato v Chorvatsku se sprchy nachází v 81.55 % zařízeních, v Itálii v 84.71 % a ve Švédsku dokonce v 86.59 %. V Česku platí, že vlastní sprchu najdete v 80.67 % zařízeních evidovaných na webu booking.com. Na Slovensku je to 76.22 %. Že Češi a Slováci preferují sprchování, to potvrzují i průzkumy, podle kterých 70 procent lidí, má-li možnost volby, upřednostní mytí ve stoje. Respondenti uvádějí, že je to rychlejší (45 %) a pohodlnější (20 %) než koupel. Důležitým faktorem je také úspora vody.

U mladých čechů vede sprcha
U mladých čechů vede sprcha | Zdroj: SANITINO s.r.o.

Vanu ocení například rodiny s malými dětmi

Neznamená to ale, že by se výrobci van měli obávat o své živobytí. Vany budou vždy v oblibě, a to z mnoha důvodů. Nezastupitelnou úlohu mají vany v domácnostech, kde žijí malé děti. Právě při koupeli získávají děti hravou formou hygienické návyky. Existují sice sprchové kouty s dětskými vaničkami, ale děti i jejich rodiče určitě upřednostní prostornější, a tudíž komfortnější vanu.

Platí navíc, že ve vaně lze využít také funkci sprchy, zatímco obráceně to nejde. Kdo namítá, že při sprchování ve vaně dochází k rozstřiku vody po koupelně, ten ať se seznámí s nabídkou van se sprchovou zástěnou. Zástěna může být na vaně buď napevno, nebo ji lze složit. Dokonalé řešení pro domácnosti sdílené jak příznivci koupelí, tak i sprchování.

Výhodou van je také jejich vzhled

Devízou van je také jejich estetická funkce. Určitě existují elegantní sprchové kouty, ale málo platné – pokud chceme z koupelny mít komfortní zónu, kde zažijeme týž pocit relaxace a pohody jako v lázních, pak k tomu patří vana. Nejlépe tedy volně stojící vana. Fajnšmekři kolem rozloží svíčky a do koupele přidají vonné oleje nebo soli – to je potom zážitek! Ne do každé koupelny se taková vana vejde, ale pozor. Výrobci dnes přichází na trh také s asymetrickými nebo rohovými vanami, které se vejdou i do koupelen malých rozměrů. Ani takové vany vůbec nevypadají špatně.

Rodiny s dětmi mají raději vanu
Rodiny s dětmi mají raději vanu | Zdroj: SANITINO s.r.o.

Češi se myjí každý den. Podle lékařů tak činí zbytečně často

Začali jsme statistikami, pojďme jimi také skončit. Jak jsou na tom obecně Češi a Slováci s hygienou? Velmi dobře. Podle průzkumů se většina lidí myje každý den. Lékaři ale tvrdí, že je to více, než kolik by bylo nutné. Uvádí, že stačí jen jedna nebo dvě sprchy za týden, pokud jde čistě o efekt zdraví a odhlédneme od problematiky tělesného pachu. Příliš časté mytí je údajně na škodu, zbavujeme tím tělo přirozeného mazu a můžeme narušit populaci bakterií, která žije na kůži.