Výborný dort

Výborný dort Zdroj: DIANA COMPANY,spol.s r.o.

Recept na lehký a lahodný dort s pistáciovou moukou

Hledáte recept na osvěžující dort, který okouzlí chuťové pohárky, ale zároveň se nejedná o sladkou bombu, kterou byste si chtěli vyčítat? Vyzkoušejte náš lehký dort s pistáciovou moukou, který je nejen chutný, ale také díky použitým surovinám nutričně bohatý. 

Proč pistáciová mouka?

Pistáciová mouka, vyrobená z mletých pistácií, není jen lahodnou alternativou k běžné mouce, ale nabízí hned několik výhod:

  1. Nutriční hodnoty: Pistáciová mouka je bohatá na bílkoviny, vlákninu, zdravé tuky a minerály. Představuje také výborný zdroj vitamínů B a antioxidantů.

  2. Nízký obsah sacharidů: Na rozdíl od tradiční pšeničné mouky má pistáciová mouka nízký obsah sacharidů, což ji činí vhodnou volbou pro ty, kteří si sledují hladinu cukru ve svém jídelníčku.

  3. Podpora zdravého fungování srdce: Díky obsahu zdravých tuků, především mononenasycených tuků, může pistáciová mouka podporovat zdraví srdce a pomáhat udržovat zdravou hladinu cholesterolu. Samozřejmě nic se nesmí přehánět, přemíra konzumace těchto tuků by mohla vést ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Ale v množství, v kterém je budete konzumovat u tohoto dortu, jsou pro tělo užitečné.

Pistáciová mouka je jen jednou z alternativních ořechových mouk. Oblíbenosti se těší také například mandlová mouka nebo mouka z kešu ořechů.

Recept na dort s pistáciovou moukou

Ingredience:

  • 1 šálek pistáciové mouky

  • 1/2 šálku kokosového cukru

  • 1/2 šálku třtinového cukru

  • 1/2 šálku kokosového oleje (nebo jiného rostlinného oleje)

  • 4 velká vejce

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva

  • Špetka soli

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.

  2. V míse smíchejte pistáciovou mouku, kokosový cukr, třtinový cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Uděláte si tak takzvaný suchý základ.

  3. V další misce vyšlehejte vejce dohladka, přidejte vanilkový extrakt a za stálého míchání přilejte olej.

  4. Následně postupně přidávejte suché ingredience do tekuté směsi s vejci a olejem a dobře to celé promíchejte.

  5. Vzniklou směs nalijte do dortové formy vymazané máslem nebo vyložené pečicím papírem.

  6. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut nebo dokud nebude špejle suchá.

Dochucení a následné zdobení

Na základě předchozího postupu vám vznikl chutný dortový základ, který můžete dle libosti dochutit krémem, zalít polevou a dozdobit například nasekanými ořechy nebo čerstvým ovocem.

  1. Pistáciový krém:

    • Smícháním pistáciového másla, medu a trochy vanilkového extraktu připravíte jednoduchý pistáciový krém, kterým můžete dort natřít po jeho upečení. Krém bude potřeba nechat před konzumací na dortu ztuhnout.

  2. Oříšková poleva:

    • Pro milovníky ořechů a čokolády doporučujeme připravit oříškovou polevu, a to smícháním rozpuštěné čokolády s trochou pistáciové mouky. Po polití je opět potřeba nechat ztuhnout.

  3. Osvěžující jahodový dresing:

    • Podávat dort můžete také s jahodovým dresinkem z čerstvých jahod, cukru a citrónové šťávy.

Tento recept je dobrou volbou pro ty, kteří dbají na své zdraví a současně chtějí ochutnat něco nového a výjimečného. Příjemnou chuť!