Recept na lehký a lahodný dort s pistáciovou moukou
Hledáte recept na osvěžující dort, který okouzlí chuťové pohárky, ale zároveň se nejedná o sladkou bombu, kterou byste si chtěli vyčítat? Vyzkoušejte náš lehký dort s pistáciovou moukou, který je nejen chutný, ale také díky použitým surovinám nutričně bohatý.
Proč pistáciová mouka?
Pistáciová mouka, vyrobená z mletých pistácií, není jen lahodnou alternativou k běžné mouce, ale nabízí hned několik výhod:
Nutriční hodnoty: Pistáciová mouka je bohatá na bílkoviny, vlákninu, zdravé tuky a minerály. Představuje také výborný zdroj vitamínů B a antioxidantů.
Nízký obsah sacharidů: Na rozdíl od tradiční pšeničné mouky má pistáciová mouka nízký obsah sacharidů, což ji činí vhodnou volbou pro ty, kteří si sledují hladinu cukru ve svém jídelníčku.
Podpora zdravého fungování srdce: Díky obsahu zdravých tuků, především mononenasycených tuků, může pistáciová mouka podporovat zdraví srdce a pomáhat udržovat zdravou hladinu cholesterolu. Samozřejmě nic se nesmí přehánět, přemíra konzumace těchto tuků by mohla vést ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Ale v množství, v kterém je budete konzumovat u tohoto dortu, jsou pro tělo užitečné.
Pistáciová mouka je jen jednou z alternativních ořechových mouk. Oblíbenosti se těší také například mandlová mouka nebo mouka z kešu ořechů.
Recept na dort s pistáciovou moukou
Ingredience:
1 šálek pistáciové mouky
1/2 šálku kokosového cukru
1/2 šálku třtinového cukru
1/2 šálku kokosového oleje (nebo jiného rostlinného oleje)
4 velká vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1 1/2 lžičky prášku do pečiva
Špetka soli
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C.
V míse smíchejte pistáciovou mouku, kokosový cukr, třtinový cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Uděláte si tak takzvaný suchý základ.
V další misce vyšlehejte vejce dohladka, přidejte vanilkový extrakt a za stálého míchání přilejte olej.
Následně postupně přidávejte suché ingredience do tekuté směsi s vejci a olejem a dobře to celé promíchejte.
Vzniklou směs nalijte do dortové formy vymazané máslem nebo vyložené pečicím papírem.
Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut nebo dokud nebude špejle suchá.
Dochucení a následné zdobení
Na základě předchozího postupu vám vznikl chutný dortový základ, který můžete dle libosti dochutit krémem, zalít polevou a dozdobit například nasekanými ořechy nebo čerstvým ovocem.
Pistáciový krém:
Smícháním pistáciového másla, medu a trochy vanilkového extraktu připravíte jednoduchý pistáciový krém, kterým můžete dort natřít po jeho upečení. Krém bude potřeba nechat před konzumací na dortu ztuhnout.
Oříšková poleva:
Pro milovníky ořechů a čokolády doporučujeme připravit oříškovou polevu, a to smícháním rozpuštěné čokolády s trochou pistáciové mouky. Po polití je opět potřeba nechat ztuhnout.
Osvěžující jahodový dresing:
Podávat dort můžete také s jahodovým dresinkem z čerstvých jahod, cukru a citrónové šťávy.
Tento recept je dobrou volbou pro ty, kteří dbají na své zdraví a současně chtějí ochutnat něco nového a výjimečného. Příjemnou chuť!