Většina lidí má tuto zemi na severu Afriky spojenou s resorty a dlouhými plážemi. Tunisko toho ale nabízí mnohem, mnohem víc.
My jsme svojí cestu Tuniskem začali na ostrově Džerba. Je to největší z 60 tuniských ostrovů a pro příklad – je velký zhruba jako Praha. Sem se dostanete pohodlně přímým letem za necelé 3 hodiny. Zde také pro mnoho turistů cesta i končí. Na Džerbě najdete vše, co je k pravé odpočinkové dovolené zapotřebí. Resorty se službami all inclusive, teplé moře s pozvolným vstupem a z letiště jste prakticky všude do půl hodiny. Pokud tedy cestujete s malými dětmi nebo se už necítíte na žádná dobrodružství, je to pro vás ideální volba. Navíc se tu budete cítit velmi bezpečně a vítaní. „Tunisané mají rádi turisty a obzvlášť Čechy. Protože i když měli v minulosti někdy problémy, tak právě Češi na ně nikdy nezanevřeli, a proto je vždy vítají s otevřenou náručí,“ říká Lenka Pátek, obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style. Také dodává, že na začátku a na konci sezony, tedy do poloviny června a od poloviny září do zhruba konce října je Tunisko vyhledávanou destinací seniorů právě z výše uvedených důvodů a k tomu je tam v této době i velmi příjemné klima.

Cesta do pouště přes Matmatu
Jestliže ale chcete zažít pravé Tunisko a objevit jeho kouzla, musíte vyrazit na pevninu. Džerba je sice ostrov, ale je spojen s pevninou Římskou cestou, takže se tam dostanete pohodlně autem či autobusem. Highlight naší cesty byla oáza Ksar Ghilane v Sahaře. Tam jsme se dostali za zhruba 3 hodiny. Asi v půlce cesty se vyplatí zastavit v Matmatě. Tato vesnice na jihu Tuniska je známá především svými obydlími, takzvanými troglodyty, což jsou jakési jeskyně. Zajímavé jsou tím, že si jich cestou prakticky nevšimnete. Je to vlastně velký kráter v zemi. Na jeho dno vede tunel, kterým se dostanete na nádvoří obklopené vytesanými místnostmi, které slouží jako obydlí i sklady. V přízemí bývají většinou obytné místnosti a obchody, vyšší patra jsou používána jako sklady na obilí.

Nezapomenutelná noc v poušti
Po dalších dvou hodinách, kdy jedete kamenitou pouští a nepotkáte ani živáčka, se před vámi otevře oáza Ksar Ghilane. Z ničeho nic se ocitnete uprostřed palmové zahrady, kde najdete kemp, termální jezírko, bazén a malou vesničku. Najednou máte pocit, že jste se ocitli v ráji. Uprostřed vyprahlého ničeho tato pohádka. A aby byla dovedena k dokonalosti, vydali jsme se na velbloudech vstříc západu slunce mezi duny. Nikdy jsem nezažila takové ticho jako právě tam. Je to opravdu nezapomenutelný zážitek a ano, trochu kýč, ale skvělý.
A noc strávená daleko od civilizace? Dlouho jsem se tak dobře nevyspala. Dokonce jsem se nechala přemluvit k vstávání ve 4.30, abychom si užili i východ slunce. Tentokrát na čtyřkolkách. Zase trochu jiný zážitek. Obzvlášť v tom, že vyjíždíte prakticky za tmy, venku je zhruba 10 stupňů, a když se po hodině vrátíte, teplota začne stoupat závratnou rychlostí. V 8 hodin je už běžně přes 40 stupňů a ani tam se ručička od května do září nezastaví. Návštěvu tohoto magického místa si tak naplánujte nejpozději na konec května, jinak nebudete venku schopni fungovat.
Berberský otisk a Star Wars
Cestou zpět na Džerbu jsme se zastavili ve vesnici Chenini. Jedná se o nejkrásnější horskou berberskou vesnici, která je ukrytá v průsmyku v okrese Tataouine. Je složitě dostupná a snadno ji přehlédnete. Ale rozhodně stojí za to ji vidět. Tato oblast na tuniské pevnině láká i filmaře, natáčela se zde spousta ikonických scén do filmové série Star Wars. Ostatně jako i v jiných částech Tuniska, např. ve výše zmíněné Matmatě.
Takhle voní a chutná Tunisko
Co neodmyslitelně patří k poznávání nové krajiny, je jídlo. Vždy se snažím objevit a ochutnat typické místní speciality. Nejtypičtějším jídlem Tunisanů je jednoznačně kuskus. Dokážou ho připravit na mnoho způsobů, jak naslano, tak nasladko. Jehněčí v jejich podání chutná i zarytým odpůrcům tohoto druhu masa a pro mě překvapivě jsou Tunisané milovníci tuňáka. Běžně v obchodech vidíte 3–5kilové plechovky. Já osobně si zamilovala brik – původně turecký pokrm.

Základ je vždy stejný: brikové pláty, tunisky nazývané malsouka, plněné vejcem, tuňákem, kapary a brambory, smažené na rozpáleném olivovém oleji dokřupava a podávané se zeleninou. Brik si můžete zakápnout citronem, já si ho nejraději dávala s harissou, což je pasta z rozemletých chilli papriček, dochucená solí a česnekem. To je i mj. tip na suvenýr z Tuniska. Koupíte ji za pár korun v každém obchodě. Doma si kupte čerstvou křupavou bagetu, rozmíchejte harissu v olivovém oleji, přidejte nasekané olivy a fantastický předkrm máte na stole. K tomu si do kufru přibalte ještě vyhlášené tuniské růžové víno, které je celosvětově vyhlášené.