Decoland

Decoland Zdroj: Decoland

Designové trendy z milánského veletrhu v Praze

Co hýbe designovým světem právě teď? Jaké trendy a novinky nás čekají příští sezonu? To vše představuje veletrh Salone Internazionale del Mobile v Miláně (Mezinárodní veletrh nábytku v Miláně), který se koná každoročně koncem dubna v italském Miláně. Showroom s nábytkem a doplňky Decoland pro vás sestavil výběr toho nejlepšího. A mimochodem – nábytek a doplňky světových značek, jako jsou kuchyně Scavolini a Team7, ikonické solitéry Edra, nábytek Cattelan Italia, Calligaris, Ditre nebo Varaschin - si právě v průhonickém showroomu Decoland můžete na vlastní oči prohlédnout. Aktuálně je potřeba uvolnit místo nové kolekci, nábytek ze současné expozice Decolandu tak nyní můžete mít ve speciální nabídce -30% -50% i -70%.

Jak tedy bude designová sezona 2019 v praxi vypadat? Milánský veletrh přinesl hodně žlutého kovu. Zlato, měď, bronz, mosaz – to jsou tóny, které se budou objevovat na nábytku a v interiérech. Buď samostatně jako jemné exkluzivní detaily, jako například detaily úchytek u italských kuchyní Scavolini, jmenovitě nové kuchyně De Linea, nebo ve spojení s kamenem, sklem či dřevem ve stylu návratu k přírodním materiálům. Tento trend je patrný například u designově vytříbeného nábytku Cattelan či "chytré" značky Calligaris. Kovy se však nevyhýbají ani například lampám či lustrům. Typickým příkladem jsou ty od MM Lampadari. Spoustu mosazi lze nalézt také u kuchyní a koupelen Diesel Living.

Dalším trendy designovým prvkem jsou velkoformátové keramické desky imitující přírodní žulu a mramor. Vidět je lze například na stolových a stolkových deskách značek Cattelan Italia či Calligaris nebo pracovních ploch předních ploch dvířek kuchyní Scavolini či Team7. Kámen, který se nevyhýbá ani koupelnám, je v kombinaci s kovem či dřevem velmi osvěžujícím, nadčasovým a elegantním prvkem interiéru.

Decoland
Decoland | Zdroj: Decoland

Designový velikán, toskánská značka Edra, na milánském veletrhu představila superpohodlnou postel Stand By Me s chytrými polohovatelnými polštáři, které se dají volně a odděleně polohovat, a přitom poskytují maximální oporu a drží tvar. Unikátní novinková kolekce odkládacích stolků Cicladi odkazuje názvem k malebnému řeckému souostroví, pro které je typická běloskvoucí architektura odrážející se ve třpytivém azurovém moři, šťavnatě zelené porosty a pestrobarevné vistárie a ibišky. Stolky svému názvu opravdu dostávají – desky jsou vyrobeny z toskánského alabastru a ten díky unikátní technologii laků hází překrásné odstíny různých barev.

Italská značka kuchyní Scavolini přišla s velmi praktickým řešením spodních skříněk. Jejich výška byla zvětšena na úkor soklu na celkových osmdesát centimetrů, čímž se velmi podstatně zvětšil jejich úložný prostor. Značka navázala také spolupráci s předním italským šéfkuchařem a televizní celebritou Carlem Craccem, se kterým vyvinuli speciální kuchyni Mia, která je vlastně obdobou profesionálních kuchyní. Osloví především ty, pro které je kulinářské řemeslo každodenním koníčkem a kteří se chtějí přiblížit nejvyššímu standardu při vaření i u sebe doma. Typické materiály, výšku, policový systém i tvar madel profi kuchyní designéři převedli do varianty pro domácí využití.

Značka Ditre Italia představila úžasnou modulární pohovku Flick Flack s mechanismy, kterými si každý může snadno nastavit individuální pohodlí. Nechyběly také novinky ze sortimentu zahradního nábytku – například italská značka zahradního nábytku Varaschin zde představila stoly se sníženou výškou, u kterých je možné pohodlně sedět a stolovat z lounge křesílek a vychutnat si tak příjemnější a odpočinkovější posezení než z krkolomných židlí. Nekonečná venkovní pohovka Belt zase vyniká skvělými drenážními materiály, které zajistí velmi rychlé vysychání i při průtrži mračen. Nábytek Varaschin je ideální designovou volbou jak pro interiéry – jídelny či obývací pokoje, tak pro zahrady, terasy, balkony, dvorky i patia. Je designově unikátní a dodá styl každodenním prostorám. Ve svých designech mnohdy používá zdánlivě neslučitelné materiály – například dřevo v kombinaci s kamenem či syntetická vlákna a kov, což mu dodává charakteristický výraz a silné charisma.

Dlouhotrvající trend "bydlení v malém", který vychází vstříc drahému městskému prostoru i současné stěhovavé generaci "millenials" se nevyhnul ani milánskému veletrhu. Přední italská značka kuchyní a koupelen Scavolini představila několik kompaktních programů pro malé bydlení. Boxlife nabízí kompaktní řešení bydlení v jedné místnosti se zabudovanou kuchyní, obývacím pokojem i postelí na pár metrech čtverečních. Program Laundry Space v sobě zase skrývá vše potřebné pro domácí prádelnu – skříně na pračku a sušičku, velký dřez s keramickou valchou na rychlé přeprání prádla v ruce, objemné koše na prádlo nebo zabudovanou skříňku na žehlicí prkno a mnoho dalších "vychytávek". Těm, kdo se neobejdou bez každodenního cvičení, je zase určen ribstolový program Gym Space. Italská značka postelí Milano Bedding nabízí nový model rozkládací pohovky, která v sobě skrývá postel s dvaceticentimetrovou pružinovou matrací. Ta pozvedává komfort příležitostného spaní na úroveň běžných pohodlných postelí.

Nábytek výše uvedených značek si lze prohlédnout a zakoupit v průhonickém showroomu Decoland Design Interiors.