...

... Zdroj: Archiv firem

Známé módní e-shopy razí trend diverzity. Už nevadí ani pigmentové skvrny

Multibrandový módní e-shop Asos loni vyvolal příjemné pozdvižení, když mezi své standardně krásné modelky začal zařazovat standardně krásné modelky ...se striemi na hýždích. Jednoduše je přestal retušovat. Strie jsou viditelné při bedlivějším zkoumání, stejně tak je ale můžete přehlédnout – asi jako je nezkoumáte na své kamarádce. Není divu, že to vyvolalo nadšené ohlasy. Ano, i modelky jsou ženy z masa a kostí, ale také z pórů, pih, chloupků a strií.

A Asos se rozhodl jít ještě dál. Nedávno totiž začal prezentovat šperky na modelce, která má na tváři výraznou pigmentovou skvrnu. Klidně by ji mohl nechat vyretušovat, zakrýt silnou vrstvou make-upu anebo tu holku jednoduše poslat z castingu rovnou domů, což by se nejspíš ještě před pěti lety stalo. Dnes však ne.

Modelka Asos
Modelka Asos | Zdroj: Archiv firem

Že může být kožní vada v současném módním průmyslu vlastně předností, dokazuje i Winnie Harlow, modelka, která se proslavila díky, ale i navzdory kožní nemoci zvané vitiligo. Winnie, která získává stejné kontrakty jako slavné sestry Hadidovy (nafotila například kampaň pro Dior), je aktivní bojovnicí za různorodost v módním průmyslu a každý její úspěch prošlapává cestu a narovnává sebevědomí ženám, které se trápí s podobnými problémy.

Winnie Harlow na přehlídce Tommy Hilfiger
Winnie Harlow na přehlídce Tommy Hilfiger | Zdroj: Profimedia.cz

Nová éra plus-size modelek

Co se týče diverzity postav, plus-size modelky jsou naštěstí čím dál větším standardem. Běžně je na focení najímají nejen e-shopy a módní značky, ale své místo a respekt si vydobyly i na newyorském fashion weeku. Naprostá většina však následuje ideál proporční postavy přesýpacích hodin s vizáží Ashley Graham, což je taková Cindy Crawford v plus-size kategorii.

I plus-size ale může mít mnoho podob. Skandinávský řetězec H&M v posledních týdnech uvedl na svém e-shopu modelku, která se vymyká „normálu“. Na rozdíl od jiných modelek větších velikostí má postavu typu jablka, k tomu ultra krátké vlasy a tmavou pleť. Takže už nejen Cindy, ale i Adwoa Aboah plus-size kategorie.

Modelka HM
Modelka HM | Zdroj: Archiv firem

Kdo by čekal, že se „háemko“ takto odvázalo čistě ze své vlastní iniciativy, byl by lehce naivní. E-shopy, které si to mohou dovolit, totiž často najímají podobné tváře, které jsou zrovna v kurzu. A v kurzu je minimálně v Americe Precious Lee, která se jako první černošská plus-size modelka objevila na stránkách Vogue (ačkoli šlo „pouze“ o reklamu na módní značku Lane Bryant). Takto vypadala Precious na loňské přehlídce návrháře Christiana Siriana.

Precious Lee na přehlídce Christian Siriano
Precious Lee na přehlídce Christian Siriano | Zdroj: Profimedia.cz