Účastníci projektu se Zuzanou Mravík Zelenickou ze Samsungu a Lucií Mairychovou z neziskové organizace Nadání a dovednosti

Účastníci projektu se Zuzanou Mravík Zelenickou ze Samsungu a Lucií Mairychovou z neziskové organizace Nadání a dovednosti Zdroj: Samsung

Práce s kariérní poradkyní Petrou Drahoňovskou
Účastníci projektu Tvoje šance
Účastníci projektu Tvoje šance
Účastníci projektu se Zuzanou Mravík Zelenickou ze Samsungu
5
Fotogalerie

Život se s nimi nemazlil. Teď mají šanci na vzdělání i kariéru

„Lidé si často neváží zdraví a neuvědomují si rizika. Já už jo. Chci lidi motivovat ke zdravějšímu životnímu stylu pomocí blogu, videí a přednášek,“ říká osmnáctiletá Stella z Vyškova. A právě teď má šanci. Společně s dalšími osmi mladými lidmi z Česka a Slovenska dostali šanci plnit si svůj sen o úspěšné kariéře v nejrůznějších oborech intenzivním ročním individuálním programem. Celý projekt společnosti Samsung dostal za svůj přínos ocenění Gesto roku 2018.

Devět mladých lidí, kteří se ocitli v komplikované životní situaci. A také devět, kteří zároveň dostali šanci od společnosti Samsung na nový start. Díky projektu Tvoje šance má každý z nich k dispozici 130 tisíc korun, které může během deseti měsíců pod vedením mentorů a podle vlastních představ investovat do svého kariérního rozvoje.

„Jde o skupinu, na jejíž podporu necílí žádné projekty,“ řekla Lucie Mairychová z neziskové organizace Nadání a dovednosti, která je partnerem projektu. První ročník začal letos v dubnu a každý účastník v něm má individuální rozvojový plán na deset měsíců, který sestavil s kariérní koučkou a zakladatelkou poradenského projektu Career Designer Petrou Drahoňovskou. V podstatě si mohou vytvořit vlastní byznys plán, což je dovednost, kterou je v dosavadním životě nikdo neučil.

Během dosavadní fáze projektu účastníci již absolvovali víkendové workshopy s odborníky z různých oborů, navštívili konferenci TEDx v Paze i v Berlíně, podnikli exkurze do předních technologických, advokátních a reklamních společností. Účastníci dokonce navštívili výrobní závod Samsung ve slovenské Galantě, kde měli možnost nahlédnout do všech etap procesu výroby televizorů.

Většina z nich během prázdnin stihla i posílit svou znalost angličtiny díky čtrnáctidennímu intenzivnímu jazykovému kurzu v britském Brightonu. To vše mohou zúročit už v blízké budoucnosti při maturitě i při výběru vysoké školy, která bude pro jejich směřování dalším klíčovým krokem.

Gesto roku

Celý projekt získal před pár dny ocenění Gesto roku 2018. To je udělováno firmám, které v Česku nejúspěšněji přispívají ke vzdělávání mladých lidí. Letošních pět nejlepších projektů vybrala odborná porota Deníku E15 společně s platformou Byznys pro společnost.

Práce s kariérní poradkyní Petrou Drahoňovskou
Práce s kariérní poradkyní Petrou Drahoňovskou | Zdroj: Samsung

„Z ocenění projektu Tvoje Šance mám velikou radost nejen kvůli Samsungu a organizaci Nadání a dovednosti, ale především kvůli našim devíti letošním účastníkům, kteří na sobě za poslední měsíce neuvěřitelným způsobem zapracovali. Každý z nich si je už mnohem jistější ohledně svého budoucího směřování, což je v jejich sociálním prostředí spíše výjimečné. Jejich nadšení a samozřejmě i ocenění Gesto roku 2018 nás jen utvrzují v tom, že i další ročník projektu Tvoje Šance pro mladé nadějné osobnosti bude mít skutečně smysl,“ uzavírá prezident společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak Seung Joo Shin.