Dvě tváře mateřství podle Kathy DiVincenzo

Dvě tváře mateřství podle Kathy DiVincenzo Zdroj: Danielle Fantis (Facebook Kathy DiVincenzo)

Žena ukázala své poporodní deprese. Fotky teď sdílí celý svět

Zatímco většina matek se na sociálních sítích snaží prezentovat ty lepší stránky svého života – naklizené obýváky, upečené dorty, stylově oblečené děti i své vlastní vyladěné outfity, Američanka Kathy DiVincenzo se rozhodla odhalit jinou tvář mateřství. Tu, která se skoro vůbec neukazuje, a přesto je řadě z nás blízká.

V rámci akce Měsíc povědomí o poporodní depresi se rozhodla ukázat, s čím sama bojuje, a 1. května zveřejnila na svém facebooku koláž dvou fotografií, která rázem upoutala pozornost tisíců lidí.

Na jednom snímku totiž sedí Kathy na zemi v dětském pokojíčku upravená, nalíčená, učesaná, s dětmi, které si způsobně hrají, respektive klidně leží. Kolem je naklizeno, nikde se neválí smítko, natož kostička lega.

Na druhém snímku je tatáž rodina a tentýž pokojík, jen žena s kruhy pod očima a ledabyle vyčesanými vlasy unaveně hledí do objektivu. Kolem panuje chaos a nepořádek, děti se (každé po svém) hlásí o pozornost, zatímco jejich matka vypadá, že už jí nezbývá energie ani na to, aby se zvedla z koberce.

Dvě tváře mateřství podle Kathy DiVincenzo
Dvě tváře mateřství podle Kathy DiVincenzo | Zdroj: Danielle Fantis (Facebook Kathy DiVincenzo)

Kathy DiVincenzo k tomuto projektu pozvala svou kamarádku, fotografku Danielle Fantis. Společně chtěly ukázat, jak doopravdy vypadá mateřství, když kromě obvyklých starostí a péče o dítě ještě bojujete s poporodní depresí. "Musíme se přestat tvářit, že období, kdy se stanete matkou, je to nejkrásnější v životě, protože pro každou sedmou ženu to zkrátka neplatí. Naopak musíme šířit povědomí o příznacích, rizikových faktorech a hlavně způsobech, jak vyhledat pomoc."

Jak prozradila magazínu Huffington Post, s depresí se DiVincenzo potýkala už po porodu prvního dítěte, dnes tříleté dcery jménem Gia. Ale s příchodem syna, dnes čtyřměsíčního Dominica, se její stavy ještě zhoršily. Nedávno proto vyhledala odbornou pomoc. Zároveň se rozhodla zveřejnit svůj příběh na internetu, aby případně pomohla dalším čerstvým rodičům, kteří jsou na otázku "Tak jak to jde?" zvyklí odpovídat, že skvěle, a přitom se cítí pod psa.

Pravda je taková, že obě fotografie reprezentují můj život, běžně ale zveřejňuji jen tu lepší stránku. Jestli je ale něco horšího, než potýkat se s poporodní depresí, pak je to předstírání, že žádný problém nemáte.

Během dvou týdnů získal příspěvek Kathy DiVincenzo na 50 tisíc lajků a přes 70 tisíc lidí jej sdílelo. Kathy rovněž nabádá všechny, kteří také bojují s depresí, aby pod hashtagem #EndTheSilence (prolomte ticho) sdíleli své vlastní příběhy a ukázali ostatním, že v tom nejsou sami. A všem maminkám vzkazuje:

Pokud vám to ještě nikdo neřekl, tak odvádíte úžasnou práci. Zasloužíte si lásku a ocenění. A ne, nejste v tom sama.

Také zpěvačka Adele prozradila médiím, že po porodu syna Angela v roce 2012 bojovala s depresí. Dokonce měla pocit, že stát se matkou bylo nejhorším rozhodnutím jejího života. I když se zprvu styděla to přiznat, nakonec jí pomohlo, když si navzájem postěžovaly s další trpící maminkou. Od té doby nedá dopustit na své kamarádky a jiné ženy, se kterými může sdílet své pocity. A také na jakoukoli chvilku volného času.

Každý den myslím na to, že bych chtěla aspoň minutu nebo dvě, kdy si doopravdy můžu dělat co chci.