Video placeholde

Výstavy, které musíte vidět, pokud se chystáte do Paříže

Paříž a móda, dvě entity, které patří nerozlučně k sobě. Pokud si chcete užít Paříž, můžete to udělat skrze módu a naopak. Ale nemusíte do města nad Seinou jezdit pouze na nákupy nebo v době konání pařížského fashion weeku. Právě teď se tam konají unikátní výstavy nejslavnějších módních domů Dior, Saint Laurent a Hermès. Pokud máte cestu následující týdny či měsíce do Paříže, nenechte si je ujít.

O retrospektivní výstavě módního domu Dior, která představuje tvorbu všech jeho sedmi kreativních ředitelů, "otcem zakladatelem" Christianem Diorem počínaje a Italkou Marií Grazií Chiuri konče, jsme vás již informovali. Ve zkratce jde o shrnutí sedmdesátileté historie značky prostřednictvím tří set šatů z kolekcí haute couture. Skvost a nádhera, která je v Paříži v Musée des arts décoratifs k vidění až do 7. ledna 2018.

Pohádkové výlohy Hermès

Další módní dům, který pořádá svého druhu retrospektivní výstavu, je Hermès. Ten v těchto týdnech vzdává hold dekoratérce svých proslulých výloh v ulici Faubourg-Saint Honoré Leïle Menchari. Výstava s názvem Hermès à tire-d’aile vám představí osm fantaskních instalací, které jsou dílem talentované Tunisanky a "vypravěčky příběhů", jež po desetiletí dotvářela image vlajkového butiku Hermès a o níž výkonný ředitel luxusního domu Axel Dumas říká, že „nebýt Leïly, Hermès by nebyl tím, čím je.“ Koná se v pařížském Grand Palais do 3. prosince, je zdarma a když už tam budete, nenechte si ujít ani retrospektivu módního fotografa Irvinga Penna (do 29. ledna 2018).

Leïla Menchari, dekoratérka výloh Hermès
Leïla Menchari, dekoratérka výloh Hermès | Zdroj: Profimedia.cz

Mon petit poney 🌈 #hermes #atiredaile #leilamenchari

Příspěvek sdílený Justine Pontvianne (@justinepontvianne),Lis 13, 2017 v 2:20 PST

#hermes #leilamenchari

Příspěvek sdílený ericmout (@ericmout),Lis 13, 2017 v 6:02 PST

Conte numéro 6 Rosaces, coraux, satin duchesse, argent repoussé, selle en tulle brodée.... #hermes #leilamenchari #onirique #conte #poesie #inspiration #imaginaire #savoirfaire #orfevrerie #luxe #cuir #nofilter

Příspěvek sdílený Alexandra Carlin (@alexandracarlinperfumer),Lis 12, 2017 v 8:43 PST. ledna 2018).

Muzeum Yvese Sainta Laurenta

Minulý měsíc, 3. října, také v Paříži otevřelo Musée Yves Saint Laurent, které oslavuje osobnost a tvorbu geniálního návrháře. V rámci aktuální výstavy můžete nahlédnout do archivu módního domu, prohlédnout si designérovy skeče, vzorníky barev i látek, slavné portréty od Irvinga Penna nebo Andyho Warhola a samozřejmě výběr toho nejikoničtějšího, co Yves Saint Laurent kdy navrhl – například minišaty inspirované holandským malířem Mondrianem nebo smokingový kostým, kterým v roce 1975 redefinoval ženskou siluetu a dodal jí sexy androgynní vzhled.

#st laurent#classique#mondrian #couture#coutureaddict

Příspěvek sdílený Charlotte Bois Saint Cyr (@charlotte_bois_saintcyr),Lis 11, 2017 v 2:31 PST

Tato výstava není ani tak rozsáhlá jako spíše intimní – je totiž umístěna v hotelu na 5 avenue Marceau, kde návrhář téměř třicet let pracoval. K vidění jsou dokonce jeho ateliér a pracovní stůl, který zůstal netknutý a dodnes na něm stojí figurka francouzského buldočka připomínající Laurentova mazlíčka Moujika.

Creativity at its best ✨ #museeyslparis #ysldesk #atelier #fashionlover #art #paris #yvessaintlaurent #finesse #creation

Příspěvek sdílený KAYA / Kat Janak (@kaya_moments),Lis 12, 2017 v 12:47 PST

Výstava potrvá do 9. září 2018. Další informace o ní najdete zde.

Více fotografií najdete ve fotogalerii.