.

. Zdroj: Philips

.
2
Fotogalerie

Výběr žárovky může mít vliv na celkové zdraví

Typ osvětlení, které denně používáme, má zásadní vliv na kvalitu života. A protože se čas strávený pod umělým světlem neustále prodlužuje, je důležité zvolit ten správný typ osvětlení. Například barva a intenzita osvětlení během dne může zlepšit naše spánkové vzorce, což může být rozhodující pro pohodu a zdraví. Naopak špatné umělé osvětlení může mít škodlivé účinky na kvalitu života a vést k narušeným spánkovým schématům, nepohodlí očí a dokonce i bolestem hlavy.

„Spotřebitelé si často neuvědomují rozdíly v LED osvětlení. Existuje tolik možností výběru a velké rozdíly v kvalitě. Osvětlení bývalo výhradně funkčním nákupem, ale protože trávíme stále více času uvnitř místností a doma, kvalita světla se stala ještě důležitější. Vyvinuli jsme standard EyeComfort ověřující pohodlí pro oči, které vedou zákazníky a pomáhají jim s výběrem světla vhodného jak pro jejich oči, tak pro jejich domov,“ vysvětluje Rowena Lee, vedoucí obchodní skupiny LED společnosti Signify, která vyrábí osvětlení a žárovky značky Philips.

Trávení času při umělém osvětlení

Celosvětově více než polovina lidí tráví více než osm hodin denně pod umělým světlem. Je až překvapivé, že podle průzkumu tráví každý desátý člověk v České republice pod umělým osvětlením více než 16 hodin denně – celosvětový průměr je přitom pouze 7 % lidí. Výzkum také ukázal, že mladší generace – spíše než aby trávila čas venku – sedí pod umělým osvětlením déle – 67 % lidí ve věku 18–24 let tráví každý den osm nebo více hodin v nepřirozeném světle, oproti 43 % lidí nad 55 let.

.
. | Zdroj: Philips

Jak vybrat správnou žárovku

Na trhu naleznete nepřeberné množství LED svítidel, ale ne všechny nabízejí to samé. Proto společnost Philips vyvinula řadu EyeComfort, která splňuje přísná kritéria standardu, aby zaručovala maximální pohodlí a ochranu pro oči.

Světelné zdroje Philips LED například na rozdíl od těch nekvalitních neblikají. Ačkoliv lidské oko není schopné na pohled zaznamenat rozdíl, může mít světlo z některých žárovek a svítidel za následek velmi nepříjemné dopady na zdraví a celkové pohodlí. Philips zdroje zároveň eliminují veškerý slyšitelný hluk, takže vás nic nebude rušit v plném soustředění.

Dalším faktorem, kterému tyto žárovky zabraňují, je oslnění. Některé LED žárovky totiž způsobují nepříjemné oslnění, které nemusí být viditelné na první pohled kvůli světelnému jasu. To může vést až k bolestem hlavy a dalším nepříjemným pocitům.

Dalším pojmem, který jste v souvislosti s žárovkami možná slyšeli, je zkreslení barev – to určuje, jak málo světelný zdroj zkresluje barvy. Technologie EyeComfort zaručuje velmi vysoký Index zkreslení barev. To znamená, že svojí domácnost a nábytek uvidíte vždy tak, jako za denního světla.

.
. | Zdroj: Philips

Různé osvětlení pro různé příležitost

U řady LED svítidel SceneSwitch pak můžete například jednoduše opakovaným přepínáním vypínače měnit intenzitu světla podle toho, co právě děláte. Od jasného světla na práci nebo například líčení, přes přirozené světlo vhodné ke čtení knížky, až po příjemné teplé tlumené osvětlení vhodné k večernímu posezení s přáteli. Velkou výhodou je, že k tomu nepotřebujete stmívač ani žádnou další instalaci, postačí vám stávající vypínač.

Globální výzkumy ukazují, že zhoršení zraku je pro lidi velkým problémem, ale málokdo podniká kroky k jeho udržení. Přitom zvýšení komfortu očí je tak snadné! Stačí vyměnit žárovku.