Kaia Gerber na přehlídce Versace jaro/léto 2018

Kaia Gerber na přehlídce Versace jaro/léto 2018 Zdroj: Profimedia.cz

Versace, symbol okázalého luxusu, končí s pravými kožešinami

Skupina módních domů, které v posledních letech ohlásily konec výroby z pravých kožešin, se rozrostla o dalšího významného člena. Po značkách Gucci, Tom Ford či Armani se tohoto kontroverzního materiálu vzdává i módní dům Versace.

Dvacet let po smrti Gianniho Versaceho zažívá jeho legendární značka nebývalý vzestup. Jeho sestra Donatella se trefila do správné doby, když celou jarní a letní kolekci pro rok 2018 postavila na ikonických kouscích z historie (Tribute collection) a topmodelkách, které vrchol své slávy zažívaly před dvaceti lety. Jako most z minulosti do současnosti pak výborně posloužilo nejen angažmá Cindy Crawford v závěru přehlídky, ale i její dcery Kaiy Gerber, jejíž hvězda stoupá závažnou rychlostí. Stejně tak se obě dvě staly tváří nejnovějších kampaní. Výsledek? O značce Versace je zase slyšet a zařadila se mezi nejvlivnější módní domy současnosti.

Kaia Gerber na přehlídce Versace jaro/léto 2018
Kaia Gerber na přehlídce Versace jaro/léto 2018 | Zdroj: Profimedia.cz

A skvěle toho využívá. „Kožešiny? Z toho jsem venku! Nechci zabíjet zvířata, abych mohla tvořit oblečení. Necítím, že je to v pořádku,“ překvapila Donatella Versace v rozhovoru pro magazín The Economist 1843. Překvapila, protože módní dům Versace se v minulosti pravým kožešinám rozhodně nevyhýbal a ještě v době, kdy tento týden rozhovor vyšel, je na webu Versace.com pánský kabát s límcem lemovaným norkovým kožíškem.

Kabát zdobený norkem bude u Versace minulostí
Kabát zdobený norkem bude u Versace minulostí | Zdroj: Versace.com

Zprávu pochopitelně uvítaly všechny mezinárodní organizace na ochranu zvířat. Proti nim stojí Mezinárodní kožešinová federace (International Fur Federation), jejíž výkonný ředitel Mark Oaten vyjádřil nad tímto směřováním znepokojení. Podle něj je naopak výroba z pravých kožešin známkou ekologické odpovědnosti a cestou udržitelnosti, neboť plasty a umělé materiály zatěžují planetu mnohem víc.