.

. Zdroj: Host

.
.
.
.
Spisovatelka Viktorie Hanišová
6
Fotogalerie

Tipy na jarní čtení

I když nám kalendář hlásí jaro, počasí připomíná spíš podzim nebo dokonce zimu. A místo jarních pikniků máme chuť se zachumlat do deky, usrkávat kakao a trávit odpoledne u nějaké dobré knihy. Ale jak si z nepřeberné nabídky vybrat? Přinášíme vám pár tipů na čerstvé novinky z per oblíbených i debutujících autorek.

Listopád (Alena Mornštajnová)

Ptali jste se někdy sami sebe, jaký by byl váš život, kdyby v listopadu 1989 dopadlo všechno jinak? Jedna z nejúspěšnějších českých spisovatelek Alena Mornštajnová opět překvapuje. Její nový román Listopád je dramatickým příběhem obyčejné rodiny, kterou velké dějiny jedné listopadové noci rozdělí a postaví proti sobě. Kniha zachycuje příběh Marie Hajné, jež je kvůli účasti na demonstracích zatčena a odsouzena ke dvaceti letům vězení. Ví, že už nejspíš nikdy neuvidí vyrůstat své děti, a při životě ji udržují jen dopisy. A taky naděje, že se nakonec přece jen shledají.

.
. | Zdroj: Host

Tyhle fragmenty (Bianca Bellová)

Loni v karanténě Bianca Bellová prohledávala šuplíky a na sociální sítě začala umisťovat starší vydané i zatím neznámé povídky, napsané v poslední dekádě. Ohlasy byly velké, ale většina čtenářů a fanoušků se k těmto textům dostat nemohla. I proto vznikla povídková kniha Tyhle fragmenty, která zachycuje výseky jednotlivých životních příběhů, jež kromě nostalgie přinášejí také naději, že to všechno jsou skutečně jen fragmenty a svět se nepřestává točit dál…

.
. | Zdroj: Host

Tohle město, tahle řeka (Martina Leierová)

Knihu o hledání perspektivy, z níž můžeme nahlížet na naše životy, letos uvedla Martina Leierová. Zatímco obyvatelé jednoho činžáku v nenápadné ulici žijí zdánlivě nezávislé životy, silné vyprávění graduje k nečekanému konci. Nikdo z nich v té chvíli netuší, jak moc svým každodenním rozhodováním nejen spolehlivě zaceluje vlastní osud, ale také spřádá úděl letitého domu. Podobně jako nedaleká Řeka, i životy sousedů podléhají pod iluzí stálosti nenápadným, avšak dramatičtějším proměnám.

.
. | Zdroj: Host

Pech (Klára Aycox)

Kniha Pech přináší milovníkům detektivních zápletek svěží vítr ze severu. Děj tří příběhů, jež v knize propojuje postava vyšetřovatele Pecha, se odehrává na Liberecku a Jablonecku, v místech, kde autorka žije. Právě zde, u trati tramvaje č. 11, začíná pro hlavního hrdinu trochu nečekaně nový start kariéry, během níž bude bojovat proti xenofobii, rasismu a netoleranci.

.
. | Zdroj: Host

Beton a hlína (Viktorie Hanišová)

Beton a hlína je kniha rozhovorů s lidmi, jimž není lhostejný současný stav světa, který mají kolem sebe, který je jejich životním prostředím — tedy stav města. Viktorie Hanišová, sama členka jedné komunitní zahrady v Praze, se vydala hledat další lidi, kteří se snaží ve městě žít po svém a udržitelně hospodařit. A zjišťuje, že i z tohoto hlediska je ve velkých českých městech — dominuje Praha — mnohem živěji, než bychom si možná na první pohled představili. Nachází lidi, kteří se snaží městské prostředí proměnit, třeba formou guerilla gardeningu, a nemyslí si, že nutně musejí hned měnit svět, prostě chtějí jen žít smysluplně a v prostředí, jež se jim bude víc líbit. Rozhovory jsou doplněny doslovem environmentalistky Lucie Sovové, která jednání oslovených lidí zasazuje do širšího rámce současných environmentálních strategií. Kniha vychází 29. 4. 2021 v nakladatelství Host.

Spisovatelka Viktorie Hanišová
Spisovatelka Viktorie Hanišová | Zdroj: HOST

Všechny knihy najdete na e-shopu vydavatelství Host.