Maye Musk

Maye Musk Zdroj: Instagram @mayemusk

Zleva: Yazemeenah Rossi, Maye Mus, Paulina Pořízková
Maye Musk
Maye Musk
Maye Musk se synem Elonem na Oscarech
Maye Musk
45
Fotogalerie

Sex, vrásky a šediny: Tohle jsou nejkrásnější modelky od 56 do 93 let

V kategorii nad padesát let je řada úspěšných a nádherných modelek, jejichž skutečný věk byste neuhodli. Pak jsou tu ale i ty, které jsou neméně úspěšné a nádherné a současně se nebojí přiznávat, kolik jim je. Vrásky a šediny jsou jejich předností, stejně jako záviděníhodná noblesa a přístup k životu i sobě samým. Seznamte se s královnami advanced modelingu, díky kterým se začnete modlit, abyste jednou vypadala (a cítila se) alespoň z poloviny tak dobře. 

Stárnutí je nevyhnutelný proces a dřív či později mu bude čelit každý. Rozdíl je v tom, jak k němu kdo přistoupí. Někdo podlehne lákadlům estetické medicíny, které se však mohou ukázat jako slepá ulička – chvíli vás podrží, ale bude to fungovat i za pět, deset, dvacet let? Někdo chodí od třiceti na barvu, aby časem zjistil, že šedivé odrosty (hlavně v případě tmavých vlasů) vystrkují růžky každé tři týdny. Třeba supermodelka Cindy Crawford (55) prozradila, že už ani netuší, jakou má přirozenou barvu vlasů a aby ji kadeřník odhadl, bere s sebou občas svoji dceru Kaiu.

TIP NA VIDEO: Jak si zamaskovat odrosty doma?

Video placeholde

A pak jsou tu ikony, které se rozhodnou pro přirozenost i za cenu, že budou ve čtyřiceti nebo v padesáti působit starší. Nedávno jsem jednu takovou fascinovaně sledovala v zrcadle u kadeřnice. Hluboké vrásky na čele a za ní kadeřník, který důkladně fénoval její prošedivělé dlouhé vlasy. Netuším, kolik jí mohlo být let, jestli osmačtyřicet, nebo dvaašedesát, ale vypadala vznešeně a současně velmi žensky. Když jsem se pak zpátky podívala do zrcadla na sebe, připadala mi moje čerstvě dobarvená hlava poněkud směšná.

Netuším, jestli budu mít na šedinový coming out v budoucnu odvahu, ale už teď vím, že na estetické zákroky ji nemám. Proto se ráda dívám do tváří žen, které zůstávají přirozené (anebo to aspoň s tím omlazováním nepřehánějí). Rovněž mě baví jejich styl, který vyvrací předsudky, že s padesátkou automaticky přichází čas dlouhých kardiganů přes zadek. Naštěstí i v módě takové múzy jsou. Seznamte se (anebo si připomeňte) ženy, které nás inspirují svojí odvahou, svobodomyslností, krásou, stylem a především autenticitou.

Článek pokračuje na následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 11

Maye Musk (73)

Jeden otřepaný citát praví, že za každým úspěšným mužem stojí skvělá žena. V případě současného nejbohatšího muže světa Elona Muska to ale skutečně platí – jen tou ženou není partnerka, ale jeho matka. Ano, Elonova cool máma, která dnes plní obálky magazínů skoro stejně často jako její excentrický syn (vedle něj má ještě syna Kimbala a dceru Toscu, kteří jsou ve svých oborech rovněž úspěšní). I přesto, že Maye Musk otěhotněla ve dvaadvaceti letech, nevzdala se studia a získala magisterský titul v oboru výživy. Celý život pak pracovala jako nutriční konzultantka a také příležitostná modelka, což se hodilo zejména ve chvíli, kdy byla po rozvodu na děti, tehdy už teenagery, sama. „První věc, kterou jsem pořídila z první výplaty do prázdného pronajatého bytu, byl koberec. Tou druhou byl počítač pro Elona,“ svěřila se Maye magazínu Business Insider.

Pokračování 3 / 11

Paulina Pořízková (56)

Příběh Pavlíny Pořízkové, krásné okaté holčičky, jejíž rodiče v roce 1968 emigrovali do Švédska, zatímco jí úřady dovolily vycestovat až po dlouhých devíti letech, je známý. Po přestěhování do Francie a zejména do USA se z ní stala supermodelka, která se blýskla i u filmu – asi nejvýrazněji ve snímku Její alibi s Tomem Selleckem (1989). V poslední době je o Paulině zase hodně slyšet, a to především díky Instagramu, kde vystupuje hodně otevřeně. Fotí se bez make-upu, (téměř) nahá, po estetické proceduře i během pláče, přiznává vrásky i depresi, zkrátka nebývale obnažuje svoje tělo i duši. A dělá to dobře, jelikož svými posty dokáže otevírat citlivá témata ženského stárnutí jako málokdo.

Pokračování 4 / 11

Yazemeenah Rossi (65)

„Je lepší žít v souladu s přírodou, než s ní bojovat – to platí pro vše,“ říká modelka a fotografka původem z Kostariky, Yazemeenah Rossi, která podobně jako Paulina Pořízková fascinuje perfektní postavou. Tu na Instagramu často zahaluje do šátků z nepálského kašmíru, které nechává pod svou značkou vyrábět. Její tajemství krásy? Jóga, organická strava a hodně sexu včetně masturbace, jak prozradila pro The Guardian. Rossi začínala až ve třiceti jako fitting modelka pro Hermès a YSL, a i když tu práci nesnášela, byla ráda, že může uživit děti. Zlom nastal po přestěhování do Ameriky, kde fotila pro velké značky i obchodní domy – i navzdory tomu, že už byla kompletně šedivá. Širší veřejnost pak zaujala především kampaní na kolekci plavek The Dreslyn x Land of Women, kterou nafotila v šedesáti letech.

Pokračování 5 / 11

Patti Hansen (65)

Hvězda 70. let Patti Hansen má za sebou typickou kariéru modelky. Objevena byla v sedmnácti, záhy fotila pro všechny významné magazíny a její billboardová kampaň pro Calvina Kleina opanovala Times Square. „Byla jsem prostě hubené dítě, které mělo za sebou dva roky střední a na modeling jsem vůbec nepomýšlela,“ popsala začátky magazínu AnOther. V 80. letech s modelingem sekla, aby se (ne příliš úspěšně) pokusila o filmovou kariéru, a povedlo se jí takřka nemožné; v den svých 40. narozenin se s ní oženil bouřlivák Keith Richards. Jsou spolu dodnes a mají dvě dcery – Alexandru a Theodoru – které se rovněž příležitostně věnují modelingu. Loni se Patti Hansen objevila na jedné ze 100 obálek zářijového čísla italské Vogue, což byl speciální projekt věnovaný různorodým a zajímavým lidem. O rok dříve byla jednou z modelek na přehlídce Michaela Korse.

Pokračování 6 / 11

Linda Rodin (74)

Newyorské stylistce, modelce a fotografce bylo pětatřicet let, když jí kompletně zešedivěly vlasy a už se rozhodla to tak nechat. Do pětačtyřiceti prý také nepoužívala žádnou kosmetiku, přesto v roce 2008 založila vlastní beauty značku pleťových olejů Rodin, kterou od ní po šesti letech koupil gigant Estée Lauder. Dnes ji kromě bělostné hřívy svázané do culíku (na některých fotkách trochu připomíná Carrie Bradshaw) a výrazné rtěnky (jediný make-up, který používá a který odkoukala od své maminky) poznáte také podle typických obrouček slunečních brýlí, díky kterým působí trochu tajemně. I když Rodin celý život pracuje v módě a mezi její klienty patřila třeba Madonna, nepotrpí si na okázalé značky a loga. „Můj look může působit dramaticky, ale v oblékání preferuju obyčejnost. Levisky a tenisky,“ prozradila Linda Rodin Vogue.

Pokračování 7 / 11

Carmen Dell'Orefice (90)

Jestli se někdo stal opravdovou ikonou mezi seniorními modelkami, pak je to dnes již devadesátiletá dáma Carmen Dell'Orefice, která se této profesi věnuje tři čtvrtě století. Na titulce Vogue se poprvé objevila v patnácti letech, což bylo v roce 1946. Jak jméno napovídá, Dell'Orefice má rodiče původem z Itálie a bohužel s nimi skutečně často zažívala „itálii“, což vedlo k pobytům v pěstounských domovech. Příjem teenage modelky se tedy hodil, na jídlo to však ani tak občas nestačilo – Carmen byla tak hubeňoučká, že jí fotografové Horst P. Horst a Cecil Beaton museli vycpávat oblečení kapesníčky. Ladnou a štíhlou postavu si múza Salvadora Dalího udržela do vysokého věku a stejně tak se jí donedávna nevyhnuly ani finanční problémy – patřila totiž ke klientům Bernieho Madoffa, který se dopustil největšího finančního podvodu v historii USA.

Pokračování 8 / 11

Pat Cleveland (71)

Jestli sledujete módní dění, možná vám něco řekne jméno Anna Cleveland – tahle modelka, která byla i na titulce české Vogue, je totiž dcerou Pat Cleveland. Newyorská rodačka původně snila o profesi návrhářky, pak se ale koncem 60. let vydala na dráhu modelky. První zakázky ovšem byly deziluzí, byznysem prostupovaly rasistické předsudky, a tak se Pat rozhodla odjet do Paříže a zůstat tam, dokud na titulce americké Vogue nebude první černošská modelka. Tou se v roce 1974 stala Beverly Johnson, takže Cleveland přistála zpátky v New Yorku rovnou do slavné éry Studia 54. Mimochodem, v roce 1973 byla jednou ze šestatřiceti modelek, které šly extravagantní přehlídku Battle of Versailles Fashion Show, již zmapoval seriál Halston. Na počátku 80. let byla Cleveland považována za první černošskou supermodelku, Josephine Baker světových mol. Tam se před pár lety vrátila i přesto, že se mezitím léčila s rakovinou tlustého střeva.

Pokračování 9 / 11

Daphne Selfe (93)

„Modelling since 1949 with no signs of stopping“ stojí na webových stránkách dnes třiadevadesátileté Britky Daphne Selfe. Zažila tedy éru, kdy se modelky na focení samy líčily a správně chodit se učily s knihou na hlavě. V 60. letech z této branže napůl odešla, aby se mohla věnovat rodině a dětem, a když se chtěla ve čtyřiceti letech naplno vrátit, odmítali ji, že je málo ošklivá nebo divná – začínala totiž éra Twiggy. K návratu jí pomohla až módní značka Red or Dead, která hledala seniorní modelky – a Daphne táhlo na sedmdesát. Následoval editorial s Nickem Knightem pro Vogue; opět s tématikou stárnutí, nicméně další dveře se tím začaly samy otevírat. Dnes je Daphne Selfe považována za nejstarší stále aktivní modelku. Fit se udržuje jógou a svou neuvěřitelnou pružnost dokládá i fotkami na Instagramu.

Pokračování 10 / 11

Grece Ghanem (56)

„V modelingu stále přetrvává ageismus. Vždycky mě budou oblékat konzervativněji než mladší modelky. Ale to, že jsem starší, neznamená, že mám klasický styl,“ řekla pro Vogue bývalá mikrobioložka a dnes full-time influencerka Grece Ghanem. A při letmém scrollování brzy pochopíte, že nepřehání: Nechybí odvážné barvy, přiléhavé úplety, oversize košile ani kousky odhalené kůže. K focení outfitů na Instagram ji před pár lety přesvědčila dcera, dnes má skoro 700 tisíc followerů. Grece Ghanem je přesně ten typ ženy, kterou prošedivělé mikádo možná trochu postaršuje, současně ale inspiruje i generace mladších žen. „Moje módní pravidlo se dá aplikovat pro ženy každého věku,“ potvrdila v rozhovoru pro Vogue: „Nekupujte si na sebe něco jen proto, že je to trendy. Kupte si to, v čem se budete cítit silná.“

Pokračování 11 / 11

Michaela Křivánková (74)

Také Česko má svou krásnou bělovlasou modelku. Michaela Křivánková začínala jako manekýnka v socialistickém Československu v roce 1960. Výhradně této práci se věnovala jen při mateřské, jinak pracovala pro ÚLUV (Ústředí lidové umělecké výroby) na pozici nákupčí pro prodejny Krásná jizba. Jak prozradila Českému rozhlasu, profese manekýnky byla tehdy příjemná, mezi benefity patřilo, že jste si mohla přednostně koupit svetřík, na který se jinak stály fronty. Také to nebylo nijak konkurenční prostředí; dívky měly podobnou velikost 38 až 40 a klidně si mezi sebou dohazovaly zakázky. Ačkoliv Michaela Křivánková svůj návrat před objektiv v poslední dekádě nepovažuje za comeback (v porovnání s tím, kolik práce měla dřív), pózovala ve fashion story časopisu Marianne a Dolce Vita ji dokonce umístila na titulku. V roce 2018 se stala hvězdou přehlídky Lukáše Lindnera v rámci Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku.