Video placeholde

Revoluce na Instagramu? 100 nejznámějších celebrit bez make-upu

Slavné ženy už se toho nebojí. To, na co si dříve museli počkat paparazzi fotografové, dnes bez uzardění zveřejňují samy na svých sociálních sítích. Řeč je o fotografiích bez make-upu, s vráskami, pihami, kruhy pod očima a pomačkanými obličeji. A my, „normální smrtelnice“, jsme jim za tu upřímnost vděčné. 

Hashtag #nomakeup už se po Instagramu šíří nějaký ten pátek. Náplní jsou selfie nenalíčených tváří, nejspíš jako reakce na jiný trend: nerealistické a „vytuněné“ fotografie žen a dívek s make-upem, na kterých vypadají jako dokonalé panenky (fíglem je strávit hodinu líčením, postavit se k oknu a navrch selfie projet vylepšovací aplikací, jež vyzmizíkuje všechny vady, ale i osobité rysy tváře).

Jednou z těch, které začal tento imperativ ženské krásy štvát, byla zpěvačka Alicia Keys. „Pokaždé, když jsem vyšla z domu bez make-upu, mě přepadly obavy: Co když se se mnou bude chtít někdo vyfotit? A co když to pak zveřejní? Byly to povrchní myšlenky, ale reálné. A pramenily ze strachu, co si o mně budou myslet jiní lidé,“ napsala patnáctinásobná držitelka Grammy v otevřeném dopisu pro newsletter Lenny, který vyšel loni v květnu. O tři měsíce později vyrazila na hudební ceny MTV Video Music Awards bez špetky make-upu.

Alicia Keys na červeném koberci bez make-upu
Alicia Keys na červeném koberci bez make-upu | Zdroj: Profimedia.cz

„Než jsem začala dávat do kupy materiál pro své nové album, sepsala jsem si seznam všeho, co mě štve. Jedna z těch věcí byla, jak moc mají ženy vymytý mozek, že touží být štíhlé, sexy, atraktivní nebo perfektní.“

Začínala jsem se cítit, že nejsem dost dobrá na to, aby se na mě svět musel dívat.

Zlom pro Alicii nastal, když přišla na focení vizuálů pro své nové album: „Šla jsem rovnou z fitka, na hlavě šátek a ještě kšiltovku, a fotografka Paula zavelela: Vyfotím tě hned, tak, jak jsi. Tvoje hudba je syrová a opravdová, takže i fotky musí být.“ Alicia, nenalíčená a v mikině, nejprve váhala, ale pak se rozhodla do toho jít.

Doufám, že to bude revoluční. Protože už se nechci zakrývat. Ani svou tvář, ani svou duši, ani své myšlenky, ani své sny, ani své starosti, ani své emocionální posuny. Nic.

Na červeném koberci sice Alicia Keys revoluci nezpůsobila, make-up je zde pořád (díky bohu) normou. Ale na Instagramu, té baště bezchybných tváří, těl a životů, přinejmenším zčeřila vody. Důkazem je i následující fotogalerie stovky celebrit, které rovněž odhodily masku a vyfotily se tak, jak běžně chodí doma, do fitka, do postele nebo na dovolené. Bez make-upu. A našlo by se jich mnohem víc. Podívejte se!

Jednou z těch, které se nebojí ukázat fanouškům bez make-upu, je zpěvačka Adele. Podívejte se na video, jak se omlouvala fanouškům za zrušené koncerty.

Video placeholde