.

. Zdroj: shutterstock.com

Reese Witherspoon: „Utečte od chlapa, který nepřeje vašim ambicím!“

Vzpomínáte na film Pravá Blondýnka, kde hlavní hrdinka Elle Woods napře veškeré síly, aby se dostala na Harvard i přesto, že ji do té doby zajímala jen móda a kosmetika? Jakkoli se to zdá neuvěřitelné, nakonec se na ten Harvard dostane a stane se úspěšnou právničkou. A podobně to má v reálném životě i její představitelka Reese Witherspoon. Když ji něco štve, dokáže cokoli, aby to změnila. Aktuálně jsou to třeba příležitosti žen ve filmovém průmyslu.

Reese Witherspoon je známá hlavně díky svým rolím (naposledy nás nadchla jako trochu uštěpačná Madeleine Mackanzie v seriálu Sedmilhářky) a málokdo ví, že je také úspěšnou producentkou. Byla to právě její společnost, která stála za zfilmováním románů Zmizelá nebo Divočina a stejně tak stála i za Sedmilhářkami. Proč právě tyto projekty?

Sedmilhářky
Sedmilhářky | Zdroj: Profimedia.cz

Nejenže má Reese (jak se říká) čich na úspěch. Zároveň se zcela programově nadchla pro zfilmování děl, která napsaly ženy, která mohou režírovat ženy a ve kterých může hrát pokud možno co nejvíc žen. Už jí totiž štvalo, jak moc jsou právě ženy ve světě velkých filmů znevýhodněny.

Svou frustraci aktuálně shrnula do eseje pro magazín Glamour.

V obležení mužů

„Vzpomínám si, jak jsem před patnácti lety jako mladá herečka obcházela konkurzy na hollywoodské filmy. Vždycky tam se mnou sedělo tolik mladých žen, a přitom se nakonec v celém filmu objevila jen jediná. Stejně tak při natáčení jsem se setkávala se samými muži (když pominu jednu nebo dvě garderobiérky). Byla jsem doslova obležena sto padesáti muži. Už tenkrát mi připadalo bizarní, že ženy, které tvoří polovinu populace, mají v Hollywoodu tak mizerné zastoupení,“ píše Reese, kterou trápí, že u filmu pracuje pouze 17 % žen a jen třetina všech rolí připadá na herečky (u televize je to lepší, herečky zastanou 38 % rolí).

Reese Witherspoon s partou Sedmilhářek. Zleva: Laura Dern, Nicole Kidman, Shaleine Woodley, Zoë Kravitz
Reese Witherspoon s partou Sedmilhářek. Zleva: Laura Dern, Nicole Kidman, Shaleine Woodley, Zoë Kravitz | Zdroj: Shutterstock.com

Utíkej, holka!

Reese Witherspoon věří, že základem úspěchu jsou dvě věci. Jednak je to vlastní houževnatost a neoblomnost– i když je úspěšnou herečkou, jako producentce jí nejde nikdo jen tak na ruku. Vstává brzo, chodí pozdě spát, snaží se číst knihy i scénáře co nejrychleji, aby mohla co nejbryskněji reagovat, když ji něco zaujme, a nikdo ji nepředběhl.

Zároveň poukazuje na to, že bez podpory blízkých lidí to nejde. Sama ji přitom nachází u svého manžela i dětí.

Když někdo nedokáže ocenit vaše kvality, je čas jít. A platí to jak pro vztahy, tak pro zaměstnání nebo pro přátelství.

„Když jsem četla závěry nedávné harvardské studie o tom, že se single studentky snaží skrývat své profesní ambice, aby jimi neodradily studenty, a tím i potenciální manžely, řekla jsem si jen: Uff, utíkej, holka, od chlapa, který má problém s tím, že jsi ambiciózní, rozhodně utíkej pryč. Pořád existuje spousta chlapů, kterým to naopak připadá úžasné a sexy!“

Podle Reese je zkrátka důležité přestat brát slovo ambice jako něco špatného, jako sprosté slovo. Protože věří, že kdyby si všechny ženy dopřály být jen o trochu víc ambiciózní, (nejen filmový) svět by se změnil.

Už příští týden, 14. září, můžete vidět Reese Witherspoon v novém filmu Který je ten pravý?, kde hraje single matku dvou dětí. Podívejte se na exkluzívní ukázku:

Video placeholde

A na trailer. Více informací o filmu čtěte zde.

Video placeholde