Princezna Diana by oslavila 56. narozeniny

Princezna Diana by oslavila 56. narozeniny Zdroj: Profimedia.cz

.
2
Fotogalerie

Princezně Dianě by dnes bylo 56 let. Jak na ni vzpomínají William a Harry?

Královna lidských srdcí, jak Dianu s oblibou nazýval tisk, by se dnes dožila šestapadesáti let. Zároveň je to však letos přesně dvacet let od její tragické smrti. Dodnes se vkrádá myšlenka, jaký by Diana vedla život. Byla by šťastná? Jak by si rozuměla s Kate? A hlavně: Jak by si užívala roli babičky?

Přesně tyhle otázky asi nikdy nepřestanou trápit především její syny, prince Williama a Harryho. Ti na ni nedávno zavzpomínali v médiích.

Princ William, kterému bylo v roce 1997 patnáct let, prozradil, že její smrt pro něj byla obrovským šokem, který dosud neodezněl. "Lidé si myslí, že tyto pocity nemohou trvat věčně, ale mohou. Je to moment, který má tak ohromný dopad na život a nikdy vás neopustí, že se s tím jen zkrátka musíte naučit žít."

Harry, kterému bylo v té době pouhých dvanáct, se letos v dubnu svěřil, že po smrti Diany trpěl psychickými problémy. "Snažil jsem se s tím vyrovnat tak, že jsem strkal hlavu do písku a odpíral si jakékoli myšlenky na mámu, protože... komu to pomůže?" Místo toho všem odpovídal, že je v pohodě a má se skvěle, ačkoli mezi dvaceti a osmadvaceti prožíval momenty, kdy neměl daleko ke zhroucení. "Když jsem se o svých pocitech později začal s někým bavit, najednou mě smutek doslova zaplavil. Došlo mi, kolik ve skutečnosti ještě potřebuju zpracovat věcí," svěřil se Harry, který teprve před třemi lety na naléhání svého bratra vyhledal odbornou pomoc.

Harry také v lednovém rozhovoru pro časopis Newsweek prozradil, že i pohřeb Diany pro něj byla muka. "Moje máma právě umřela a já jsem musel jít celou tu dlouhou cestu za její rakví, v obklopení tisíců lidí, kteří stáli kolem, i dalších milionů, kteří pohřeb sledovali u obrazovek. Nemyslím si, že by jakékoli dítě a za jakýchkoli podmínek mělo být nuceno k něčemu takovému. Vlastně si myslím, že dnes už by se to nestalo."

Princové William a Harry na pohřbu své matky, princezny Diany. Zemřela při autonehodě v roce 1997
Princové William a Harry na pohřbu své matky, princezny Diany. Zemřela při autonehodě v roce 1997 | Zdroj: profimedia.cz

William letos poskytl také osobní rozhovor časopisu GQ, kde popsal svou matku jako mladou a zranitelnou ženu, jež byla neustále na očích veřejnosti. "Jsem smutný a dodnes cítím vztek, že jsme nebyli dost staří na to, abychom ji mohli víc chránit, nebo dost vyzrálí na to, abychom mohli nějak zasáhnout a usnadnit jí život." Ještě víc ale William lituje, že s Dianou nemůže sdílet své štěstí. "Byl bych nadšený, kdyby se mohla setkat s Catherine a také kdyby viděla vyrůstat naše děti. Lituju, že ji nikdy nepoznají."

Tohle zřejmě nejvíc mrzí i fanoušky Diany a Kate, kteří obě britské ikony neustále srovnávají.

A někteří jdou dokonce tak daleko, že zkoušejí graficky upravit současné fotky tak, aby na nich byla i Diana. Posuďte sama, jak to na vás působí.

Fotomontáž princezny Diany a Kate Middleton
Fotomontáž princezny Diany a Kate Middleton | Zdroj: Profimedia.cz

Diana byla nezapomenutelná nejen jako matka, ale pro svět také jako módní ikona. Podívejte se do fotogalerie na její nejzdařilejší outfity, které by klidně mohla obléknout i dnes.

Princezně Dianě by dnes bylo 56 let. Jak na ni vzpomínají William a Harry?

Princezna Diana by oslavila 56. narozeniny
Princezna Diana by oslavila 56. narozeniny | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: internal

Nejen pohřeb, ale i svatbu princezny Diany zhlédl celý svět. Připomeňte si ji na videu.

Video placeholde