Chanel podzim/zima 2020

Chanel podzim/zima 2020 Zdroj: Profimedia.cz

Přehlídku Chanel šla po 10 letech plus-size modelka. Mezi ostatními byste ji ani nepoznali!

Malý krok pro Chanel, ale možná velký krok pro celý módní svět. Tento symbol neměnné elegance se totiž po dlouhé dekádě rozhodl zařadit mezi modelky na přehlídku i ženu, která má velikost 40. Ačkoli mezi ostatními hubenými modelkami byste ji identifikovali těžko, protože zkrátka vypadala... úplně normálně.

Karl Lagerfeld, loni zesnulý dlouholetý designér módního domu Chanel, byl znám svým odmítavým postojem k silnějším lidem. Sám byl po léta jedním z nich a poté, co v roce 2000 díky asketickému odříkání drasticky zhubnul, se vůči kilům ostatních nelichotivě vymezoval. Proslul třeba citátem, že ti, kteří mu vyčítají přílišnou vychrtlost, sami do této kategorie rozhodně nepatří. Anebo tím, že urazil zpěvačku Adele.

Tento postoj se pochopitelně odrážel i na volbě modelek pro Chanel přehlídky, které byly bez výjimky vždy standardně hubené. Naposledy šla přehlídku plus-size modelka v roce 2010, tehdy to byla Crystal Renn, která předvedla tři modely v rámci cruise kolekce pro rok 2011. Další, tentokrát Jill Kortleve, dostala příležitost až letos.

Ale nepředstavujte si hned kypré tvary a záhyby. Jak Crystal Renn, tak Jill Kortleve, která šla aktuální přehlídku Chanel vůbec poprvé, jsou na pohled především normální ženy. V modelech Chanel, které nebývají až tak na tělo, působí jako zdravě štíhlé ženy a člověk se neubrání dojmu, že takto by mohla vypadat většina modelek.

Jill Kortleve
Jill Kortleve | Zdroj: Profimedia.cz

Ale třeba je to první krok a ty další budou následovat. Módnímu domu Chanel teď vládne návrhářka Virginie Viard a už teď je znát, že její modely jsou více tím, co chtějí nosit ženy, než za dob Karla. Tedy stále ženské a elegantní, ale i ležérnější a praktičtější.