Koriandr

Koriandr Zdroj: Shutterstock

Šalvěj
Naučte se porozumět tajné řeči květin!
Eukalyptus
Máta
Lilie
13
Fotogalerie

Poselství ukrytá v kytici. Co nám říkají květiny?

Pokaždé, když se na ně podíváte, když si přivoníte… něco se stane. Květiny mají magickou moc rozzářit i ten nejtemnější pokoj a měnit vaši náladu zásadně k lepšímu. Už z dob starověké Persie si ale v sobě nesou ještě tajemství květomluvy a s ním spojená poselství. 

Květomluva není přežitek. Ačkoli jí v posledních staletích přála nejvíc viktoriánská Anglie (u nás to bylo období první republiky), je tu stále. Nebo možná znova.

S hippsterskou rebélií se vracíme v pěstování k původním odrůdám. Chceme znovu víc porozumět tomu, jak funguje příroda kolem nás i tomu, co nám říká…

Květomluvu navíc nemusíte mít ani nijak nastudovanou, a přesto z každé květiny, kterou dostanete, jen přes pocity, jež vzbudí podvědomě, vnímáte minimálně základní zprávy: někdo na vás myslel tak moc, že si udělal čas na to, aby ji koupil nebo sám natrhal.

Je přitom jedno, jestli to byl pugét jako hrom, nebo jedna jediná kopretina.

„V základu v sobě každá darovaná květina nese lásku. U nás také lásku, s jakou byla vypěstovaná o samotného semínka. A vnímat stačí, jaké pocity jsou spojené s darováním a jaké s tím, když kytku dostáváte,“ říká k tomu Karolína Benešová z květinářství Loukykvět.cz.

Pokračování 2 / 6

Na detailu záleží

Dodržovat striktní květomluvu není úplně jednoduché. Kytek jsou tisíce a těch nejoblíbenějších, co patří do tradičních kytic, pak desítky. A záleží na tom, s čím se kombinují, v jaké barvě a počtu.

Příkladem může být nejoblíbenější růže. Chlapi po ní sáhnou takřka jistě, protože i oni si pamatují, že je poselstvím lásky. No jo, ale žít ve viktoriánské Anglii, záleželo by i na tom, jestli je to poutě, nebo rozvitý květ. A jakou má barvu.

Oranžová mluví o horečné touze, červená o silné lásce, temně rudou se má žádat o ruku. S růžovou růží se ve vzduchu vznáší něžná vyznání půvabům obdarované, se žlutou prý žárlivost. Nicméně kombinací žluté a červené se dá zase poděkovat za laskavost.

Uznejte, tohle průměrný chlap se vší úctou k jejich paměťové kapacitě určitě nedá.

Pokračování 3 / 6

Prostě pro radost

Koneckonců, ani my nechceme sedět nad každou kyticí se slovníkem v ruce a trápit se tím, proč máme najednou ve váze třeba kaly vyčítající chladnost a odtažitost. U těch je mimochodem zajímavé, že jsou tak oblíbenou svatební kytkou, nezdá se vám? A nejen ony.

„My zase často na přání zákaznic máme dávat do svatební kytice rozchodník, vždycky mě to překvapí,“ směje se Karolína z Loukykvet.cz, protože rozchodník by byl jednoznačným rozloučením se, nikoliv slastným začátkem. Je proto úplně zbytečné trápit se tím.

Když si chcete hrát s květomluvou, berte ji spíše s nadsázkou a dejte jí současný nádech. „Třeba i směrem ke svým partnerům, kterým můžete nechat složit stále oblíbenější jedlé kytice. Ale pozor, žádné klobásky, mluvím o kyticích z jedlých květin, které se hodí zvlášť pro ty muže, kteří rádi vaří. A těch přibývá,“ zdůrazňuje zahradnice a floristka v jedné osobě.

Kytkám podle ní také můžeme dát nový význam. Stačí, když budeme vybírat ty, které se pěstují u nás, netrpí dlouhým dovážením. Nejsou uměle šlechtěné a mají svou původní krásu. A hlavně, vybírejte si a važte si kytky pro radost, kterou mají šířit především.

Pokud chcete sobě nebo jiným udělat radost kyticí vlastnoručně uvázanou, začínejte vždycky těmi nejrozložitějšími květy, které v symetrii vašemu oku lahodící „obkládejte“ drobnějšími květy nebo zelenými listy, větvičkami a podobně. Máte-li před sebou ještě poupata a chcete, aby rychleji ukázala svou krásu, namočte je na chvíli do horké vody. Rychleji vykvetou a déle vydrží. Na druhou stranu, nechat se překvapit, v jakém sledu ukážou poupata svou krásu sama o sobě, má taky něco do sebe.

Připravte si svou vlastní kytici

Pokračování 4 / 6

Kytice plná lásky a touhy

Jednotlivé květiny vybírejte srdcem. Co se barev týče, směřujte k červené, korálově červené, růžové, bílé, žluté.

Krásně bude vypadat třeba spojení: Tulipány (žluté říkají: mám rád, jak se směješ a červené zase: vím, že mě miluješ) Lilie (zlaté vyznávají velkou lásku, nezištnou lásku a jsou symbolem elegance) Pelargonie (symbolizují nečekaná setkání) Pivoňky (někdo říká, že ohlašují konec lásky, jiný, že oddanost, každopádně, svou bohatou rozkvetlostí za trochu „risku“ stojí😊, a když vyberete růžové, dodáte kytici něhu)

Pokračování 5 / 6

Náruč plná křehkosti

Pro zútulnění kanceláře, obýváku nebo vyjádření něhy se nebojte spojovat: Gardenie (jsou hodně snivé) Nevěstin závoj (původní symbol neposkvrněnosti může prostě symbolizovat čistotu, něhu) Eukalyptus (pro zklidnění, uzemnění) Břečťan (pro trochu věrnosti, trvalosti)

Z těchto čtyř upletete také fantastickou čelenku, resp. korunku – stačí mít tenký drátek na aranžování a trochu trpělivosti s pletením květin. Začněte s eukalyptem a břečťanem, které překryjí drátek. Připevněte páskou. Pak přijdou na řadu květiny. Na střídačku. Jednou gardenie, jednou závoj. A ani nemusíte mít korunu bohatou, stačí minimalistická, ať se to dá taky pohodlně nosit.

Pokračování 6 / 6

Kouzelné vůně za okno

Vyhrát si můžete i s truhlíky za okno a dát jim nějaký hlubší význam a poselství.

Dobře spolu budou ladit například: Levandule (varují, že lhát se vám rozhodně nemá) Máta (umí prý zažehnout velkou lásku, vášeň) Šalvěj (umí potěšit i v tom největším zármutku) Koriandr (symbolizuje tělesnou touhu)

Článek připravil časopis Moje psychologie.