...

... Zdroj: iStock.com

Počítače poznají podle obličeje, jestli jste homosexuál. Ale chceme to?

Můžete jen od pohledu poznat, zda je člověk homosexuál? Vědci tvrdí, že ano. Alespoň to s menší či větší přesností umějí jejich počítače. Velký krok pro vědce, ale nejspíš krok zpátky pro lidstvo. Upřímně řečeno, zrovna toto ví asi každý lépe než počítač. A k čemu by takhle informace měla sloužit ostatním, je diskutabilní.

Vědci ze Stanfordské univerzity přišli se zajímavou zprávou: Vyvinuli počítačový algoritmus, který dokáže velmi dobře odhadnout, zda je člověk homosexuál. Zveřejnili ji v Journal of Personality and Social Psychology. U mužů se mu to na základě jedné fotky daří až na 81 procent, u žen je to o deset procent méně. Pokud má k dispozici fotek pět, zvýší se úspěšnost až na 91 procent.

Počítač během výzkumu analyzoval více než 35 000 veřejně dostupných fotografií z profilů na populárním americkém seznamovacím webu. Program hledal nějaké podobné znaky u jednotlivců preferujících stejné pohlaví – a našel.

Autoři studie Michal Kosinski a Yilun Wang na serveru health.com tvrdí, že jejich zjištění podporuje hypotézu známou jako prenatální hormonální teorie. Podle té je sexuální orientace jedince ovlivněna hladinami testosteronu, estrogenu a dalších pohlavních hormonů kolujících v těle matky před narozením dotyčné osoby. To jsou ovšem také faktory, které mohou ovlivnit rysy obličeje. Homosexuální muži mají podle této studie "menší čelisti, brady, štíhlejší obočí, delší nosy a větší čela", uvádějí autoři, zatímco "u žen je to naopak."

...
... | Zdroj: Profimedia.cz

Vědci jsou nadšení – počítače jsou v tomto směru úspěšnější než člověk. Dobrovolníkům se to se stejnými fotografiemi podařilo jen na 61, respektive na 54 procent. Homosexuální komunita je naopak celým výzkumem rozhořčena a přední organizace se nechaly slyšet, že se jedná o "nebezpečný a špatný výzkum, který by mohl LGBTQ lidem na celém světě způsobit velké škody".

Komu tím prospějete?

Vědci se pochopitelně hájí. Počítače samozřejmě neříkají, že „někdo je gay“, ale že se „chová podobně“ nebo „na 81 procent vykazuje stejné znaky jako gay." Ale to už je jenom hra se slovíčky. Zástupci vědy jsou zároveň překvapeni, že skupiny bojující za rovná práva homosexuálů jsou výzkumem pohoršeni. Jak uvádí The Guardian, homosexuálové by měli uvítat, že jejich výzkum potvrzuje, že homosexualita je vrozená, nikoliv otázkou rozhodnutí.

Celý výzkum má naštěstí své slabé stránky: Zahrnuje pouze účastníky bílé barvy pleti. Za „homosexuála“ označila toho, kdo se na seznamce „zajímal“ o osoby stejného pohlaví. Ty, kteří se zajímali o obě pohlaví, autoři studie vyřadili. Lidská sexualita je naštěstí mnohem složitější, než aby se dala napasovat na svět jedniček a nul.

Otázka ale zní: Komu a k čemu by celý takový výzkum měl být dobrý? Když si uvědomíme, kolik existuje na internetu fotografií a kolik jich mají například státní instituce, nepotřebujeme ani bujnou fantazii na to, abychom si představili různé způsoby zneužívání takových informací. Celý výzkum tak přináší nejen odpověď na otázku, na kterou se nikdo neptal. Přináší další, mnohem závažnější témata k diskusi a zamyšlení.