Video placeholde

Plus-size modelky zářily na NYFW. Bylo jich nejvíc v celé historii!

Ještě před pár lety byly plus-size modelky jen jakýmsi zpestřením, plácnutím do stojatých vod módního průmyslu, který do svých nejvyšších sfér nepřijímal jiné než vysoké a štíhlé typy dívek. Módní magazíny jednou ročně psaly o „body positive“ revoluci, aby se vzápětí vrátily k propagaci standardních velikostí a tvarů. A když se po molu prošla modelka kyprých tvarů, psalo se sice o zásadních proměnách módního průmyslu, jenže ve finále se nic převratného nestalo. Až doteď. Proběhlý New York Fashion Week se zapíše do historie dosud nejvyšším počtem plus-size modelek. 

Reportérky magazínu Glamour si daly práci a všechny modelky spočítaly. Výsledek? Letos se na přehlídkovém mole nebo akci spojené s NYFW objevily plus-size modelky celkem v 208 případech. Jen pro srovnání: Minulou sezonu to bylo pouze 27 případů a ještě předtím pouhých dvanáct. Jedná se tedy o neuvěřitelný pokrok a snad poprvé se skutečně dá hovořit o revoluci.

Ačkoli ne každá značka či návrhář se o toto číslo zasloužili, většina jich stále striktně najímá jen hubené modelky. Jsou ale i tací, kteří chtějí tvořit pro různé ženy. Letos se mezi ně zařadili například Tom Ford, Christian Siriano, Prabal Gurung, Chromat, Anna Sui nebo Heidi Klum se svou kolekcí pro Lidl. Některé kolekce byly navíc výhradně určené jen pro ženy s plnými tvary– jako třeba u značek Addition Elle, Dia & Co. nebo Torrid, která měla v New Yorku svou premiéru. Podívejte se na video z defilé přehlídky.

Video placeholde

Na fashion weeku tak nezářily jen největší hvězdy jako Candice Huffine, Ashley Graham nebo Jocelyn Corona, ale i řada dalších modelek, které opět posunuly plus-size modeling trochu víc do mainstreamu.

Podívejte se do fotogalerie, jak to modelkám na NYFW slušelo.