Lucy Boynton a Rami Malek

Lucy Boynton a Rami Malek Zdroj: profimedia.cz

Oscaři 2019: Cenu si odnesli Rami Malek, Olivia Colman a Green Book!

Dnes v noci se v losangeleském Dolby Theatre předávaly prestižní filmové ceny Oscar. Jak 91. ročník probíhal a kdo si odnesl cenné sošky?

Letošní Oscaři byli výjimeční hned v několika směrech. Celý galavečer překvapivě neměl moderátora, a tak se na pódiu vystřídalo hned několik známých tváří, které vyhlašovaly vítěze jednotlivých kategorii a uváděly ukázky z nominovaných filmů a interprety, kteří naživo zazpívali nominované písně. Vystoupení plné emocí předvedli Lady Gaga a Bradley Cooper, jejichž duet Shallow si vysloužil Oscara. O úvodní hudební vystoupení se postarala legendární kapela Queen, která celý galavečer zahájila notoricky známými písněmi We Will Rock You a We Are The Champions.

Oproti uplynulým ročníkům se z cenné sošky radovalo mnohem více žen. Například cenu za Nejlepší krátký dokumentární film si odnesl tým žen, který stojí za dokumentem Period. End Of Sentence. Ten pojednává o detabuizaci menstruace v Indii. Jejich děkovná řeč o rovnoprávnosti byla velmi emotivní. Jak už je na Oscarech zvykem, nechyběla ani politicky orientovaná děkovná řeč, které se letos ujal režisér a scenárista Spike Lee. Ten apeloval na to, že se blíží prezidentské volby a že by všichni měli myslet na to, že láska musí zvítězit nad nenávistí.

Na světovém galavečeru nechyběla ani česká filmová stopa. V rámci videa In Memoriam se vzpomínalo na herečky, herce, režiséry, scenáristy a další důležité osobnosti z oblasti kinematografie, které v loňském roce odešly do filmového nebe. Samozřejmě nechyběla vzpomínka na českého držitele dvou Oscarů Miloše Formana a krátká ukázka filmu Přelet nad kukaččím hnízdem.

První vyhlášenou kategorií byla Nejlepší herečka ve vedlejší roli, ve které zvítězila favorizovaná Regina Kingza drama If Bale Street Could Talk. Další kategorií v pořadí byl Nejlepší dokumentární film, jehož vítěze (dokument Free Solo) přišla na pódium vyhlásit dvojice Helen Mirren a Jason Momoa. Oba zvolili pro tento večer růžový outfit a Helen Mirren prohlásila, že je ráda, že žije v době, kdy havajský kluk i vyzrálá angličanka mohou nosit růžovou barvu.

Nejlepší herečka ve vedlejší roli Regina King
Nejlepší herečka ve vedlejší roli Regina King | Zdroj: profimedia.cz

Následovaly ceny za Nejlepší make-up a vlasový styling (vítěz: tým Greg Cannom, Kate Biscoe a Patricia Dehaney za film Vice), Nejlepší kostým (Ruth Carter za film Black Panther), Nejlepší výpravu (Hannah Beachler a Jay Hart za film Black Panther), Nejlepší kamera (Alfonso Cuarón za film Roma), Nejlepší zvukový střih a Nejlepší míchání zvuku (Bohemian Rhapsody), Nejlepší cizojazyčný film (Roma) a Nejlepší střih (John Ottman za Bohemian Rhapsody).

Sošku za Nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli si odnesl Mahershala Ali za Green Book. Dalšími kategoriemi byli Nejlepší celovečerní animovaný film (Spider-Man: Paralelní světy), Nejlepší krátký animovaný film (Bao), Nejlepší vizuální efekty (First Man), Nejlepší krátký hraný film (Skin), Nejlepší původní scénář (trojice scenáristů za Green Book), Nejlepší adaptovaný scénář (BlacKkKlansman), Nejlepší původní hudba (Black Panther) a Nejlepší filmová píseň (Lady Gaga – Shallow). Autorka vítězné písně Lady Gaga během svého projevu apelovala na to, že důležité je jít za svým snem, i když ve vás lidé nevěří, a nenechat se odradit tím, že vám vše nevychází tak, jak jste si představovali.

A nakonec čtyři nejočekávanější kategorie, které jsou každoročně zlatým hřebem celého večera. Nejlepší mužský herecký výkon přišli na pódium vyhlásit loňští vítězové Allisson Janney a Gary Oldman. Přestože se velmi často stává, že tuto kategorii vyhraje herec ze snímku, který zároveň vyhraje kategorii make-upu a vlasového stylingu, letos tomu tak nebylo. Favoritem byl právě díky výhře make-up artistů filmu Vice nominovaný Christian Bale, ale cenu nakonec překvapivě získal Rami Malek za dokonalé ztvárnění Freddieho Mercuryho ve filmu Bohemian Rhapsody.

Jeho děkovná řeč byla naprosto famózní a zároveň velice skromná. Děkoval za to, že jako syn egyptských emigrantů dostal příležitost prosadit se ve filmu a na závěr vzdal hold své přítelkyni Lucy Boynton jako skvělé herečce a ženě, která si získala jeho srdce.

Lucy Boynton a Rami Malek
Lucy Boynton a Rami Malek | Zdroj: profimedia.cz

Další významnou kategorii –Nejlepší ženský herecký výkon vyhlásili také loňští držitelé Oscara Frances McDormand a Sam Rockwell. Nejlepší herečkou se stala Olivia Colman, která ztvárnila královnu Annu ve snímku Favoritka. Čerstvá vítězka na pódiu poděkovala především svým hereckým kolegyním Rachel Weisz a Emmě Stone (obě byly nominované za vedlejší roli), díky kterým se prý každý den těšila na natáčení. Zároveň skromně přiznala, že si tajně přála, aby vyhrála spíše Glenn Close, která je jejím hereckým vzorem. Na závěr poslala ještě vzdušný polibek nominované Lady Gaga.

Nejlepším režisérem se podle očekávání stal Alfonso Cuarón za snímek Roma. Cenu převzal z rukou neméně významného režiséra Guillerma del Tora. Závěrečnou kategorii Nejlepší film vyhlašovala Julia Roberts, a mohla tak pogratulovat všem protagonistům favorizovaného filmu Green Book.