....

.... Zdroj: Orbit

Orbit oplácí úsměvy a pečuje o dětské zoubky!

Úsměv je jeden z nejjednodušších a nejpřirozenějších komunikačních prostředků, kterému rozumí lidé po celém světě. Jde o projev spokojenosti, radosti a štěstí, který používáme již od narození, používáme ho denně a rádi ho šíříme i dále. Nic složitého, co by nezvládlo už i malé dítě. Ne všechny děti ale mají automaticky k úsměvu důvod, proto se značka Orbit již podruhé rozhodla chránit úsměvy ohrožených dětí z SOS dětských vesniček.

A to nejen prostřednictvím správných návyků dentální hygieny, ale i osobního rozvoje dětí. Ambasadorkou usměvavé kampaně se znovu stala Iva Kubelková a aktivně se do ní zapojit můžete i Vy. Od 8. 5. do 18. 6. 2017 značka Orbit věnuje 1 % z ceny každého v tomto období prodaného výrobku na ochranu zdravého úsměvu a sebevědomí dětí z SOS dětských vesniček. Značka Orbit připravila projekt „Oplať úsměv“, který se snaží dentální péči a s ní i sebevědomí se usmívat znevýhodněným dětem dopřát.Nezdravý chrup se může lehce promítnout právě do vývoje dětí a četnosti jejich úsměvu v jejich dospělém věku. Péče o zuby by měla být samozřejmostí již od útlého věku dítěte, tedy už v době, kdy vyrůstají mléčné zoubky. Zažitý mýtus, že o dočasné zoubky není potřeba se starat, protože stejně vypadnou a narostou nové, už naštěstí dávno neplatí. Čištění zubů se nesmí zanedbávat ani u těch nejmenších – dentální péče by měla být svědomitá, systematická a pravidelná, a to s pomocí a podporou odborníků i dospělých. To, jak je o mléčné zoubky postaráno, má velký vliv na zdravost trvalých zubů, celkový komfort dítěte a harmonický vývoj.

....
.... | Zdroj: Orbit

Dočasný dětský chrup se skládá z dvaceti zubů. První zoubky se začínají prořezávat okolo 6. měsíce věku a všechny zoubky by měly vyrůst do 2,5 – 3 let. Rychlost a posloupnost prořezávání je velmi individuální, a proto se maminky nemusí bát, když jejich dítko neodpovídá tabulkovému rozmezí. Zhruba od 6. roku se začínají prořezávat zuby dospělé. Mléčný chrup dětem slouží především ke kousání, žvýkání, mluvení, tvorbě hlásek, ale třeba i ke správnému dýchání a opomenout nelze ani estetickou stránku, kdy zoubky dotváří výraz a úsměv dítěte. Zdravý mléčný chrup má vliv nejen na postavení a kvalitu druhých, dospělých zubů, ale i na to, že zkažené zuby mohou ovlivnit usměvavost dítěte a tím jeho celkový psychický vývoj při dospívání. S viditelně špatnými zuby může mít dítě nízké sebevědomí až strach projevit se v kolektivu, mít problém chovat se přirozeně, nechuť usmívat se a trpět určitou sebekontrolou, což se může přenést až do dospělosti.Mléčný chrup mohou trápit stejné problémy, jako chrup stálý. Dětské zuby postihuje, stejně jako ty trvalé, zubní kámen, kazy i záněty dásní způsobené nejčastěji špatnou ústní hygienou. Při zanedbání péče o mléčné zuby hrozí deformace tvaru a barvy stálého zubu. Neošetřený zubní kaz může způsobit infekci a tím pak zvýšenou kazivost stálých zubů se všemi důsledky. V situacích, kdy není možnost si zuby řádně vyčistit, může být věrným pomocníkem i žvýkačka bez cukru, která odstraňuje zbytky jídla a podporuje produkci slin, čímž napomáhá vyrovnávat pH v ústech a bránit tak vzniku zubnímu kazu.Patero pro rodiče – úsměv dítěte na celý život

....
.... | Zdroj: Orbit

....
.... | Zdroj: Orbit

1. Dítě přiveďte k zubnímu lékaři na první vyšetření po prořezání prvního zoubku. Na preventivní prohlídku choďte s dítětem k zubnímu lékaři každých 6 měsíců. Lékaři vždy předložte Zubní průkaz dítěte!

2. Zubní kaz je infekční onemocnění! Proto, pokud možno, neolizujte dítěti lžičku ani dudlík, můžete přenést do jeho ústní dutiny kazotvorné bakterie.

3. Dětská ústa začněte čistit od prořezání prvního zoubku, dítěti při čištění zubů pomáhejte minimálně do 10 let věku. Důležitá je důslednost a pravidelnost!

4. Nikdy nepodávejte dítěti po večerním čištění zubů žádnou potravu nebo nápoj obsahující cukr, a to ani mléčný. Pozor na stravovací a pitný režim během dne! Naučte dítě pít čistou vodu.

5. Účinnou pomocí proti zubnímu kazu je také fluoridová prevence, proto používejte k čištění zubů dítěte vhodnou dětskou pastu s fluoridy. Pokud nemohou použít po jídle a pití kartáček, zdravé zuby jim pomůže udržet žvýkání žvýkaček bez cukru.

Značka Orbit zahájila již druhý ročník kampaně Oplať úsměv zaměřené na ochranu úsměvů ohrožených dětí z SOS dětských vesniček. Kampaň odstartovala zahajovacím eventem, kde měli návštěvníci možnost seznámit se s projektem a zhlédnout také nové image video, v němž se značka Orbit přímo dětí ptá, co pro ně znamená úsměv a sebevědomí. Součástí zahájení bylo také pěvecké vystoupení Ivy Kubelkové, která se již podruhé stala hrdou ambasadorkou kampaně Oplať úsměv.

Jednoduchá mechanika, kdy 1 % z ceny každého prodaného výrobku značky Orbit od 8. 5. do 18. 6. 2017 poputuje na ochranu zdravého úsměvu a sebevědomí dětí z SOS dětských vesniček, dovoluje, aby se zapojil opravdu každý. Na microsite www.oplatusmev.cz je kromě videa umístěno také speciální počítadlo ukazující, kolik peněz se pro SOS dětské vesničky již vybralo, nebo na jaké účely peníze poputují. Navíc jsou zde ke stažení originální Orbit omalovánky i dětská knížka, jež vznikly na míru kampani a děti hravou formou provedou správnou péčí o chrup, a to v duchu hesla kampaně „zdravým úsměvem ke zdravému sebevědomí“.