...

... Zdroj: Profimedia.cz

Nejsilnější slova na Zlatých glóbech: Tyhle ženy dodaly odvahu ostatním

Teprve budoucnost ukáže, jestli se protestní happening Time's Up na Zlatých glóbech, kdy se téměř všechny herečky oblékly do černé, zapíše do historie. Zatím to ale vypadá, že z Hollywoodu se skutečně šíří seismické vlny, které by mohly pohnout nejen tím, jak společnost pohlíží na sexuální zneužívání, ale třeba i platovou diskriminací žen.

Herečky si místo i způsob vyjádření svého nesouhlasu vybraly opravdu geniálně. Kde jinde než na červeném koberci získávají naprostou převahu nad muži, kterým to sice sluší stejně dobře, ale ve společenských magazínech musíte klikat či scrollovat hezky dlouho, než na některého narazíte. Velká večerní róba naproti tomu získává veškerou pozornost a mezi herečkami je to samostatná disciplína, která má své nekorunované královny i poražené.

Na letošních Zlatých glóbech ale bylo vše jinak. Kdo se rozhodl podpořit hnutí proti sexuálnímu obtěžování a obecně nerovnosti mezi muži a ženami, měl to dát najevo černými šaty. Nejslavnější herečky tak předvedly nejen ohromnou sounáležitost a semknutost, jaká v umělecké branži nebyla snad od dob projektu Band Aid v 80. letech. Uniformita černé barvy však měla zároveň vyjádřit, že teď není čas na zábavu, ale na vážnou diskusi.

Slavné herečky jako Laura Dern, Michelle Williams nebo Emma Stone si cíleně braly jako svůj doprovod genderové aktivistky Mónicu Ramirez, Taranu Burke, zakladatelku hnutí #metoo, nebo Billie Jean King, tenistku a bojovnici proti sexismu ve sportu. Aby byly lépe vidět a také lépe slyšet.

On our way! Holding our mothers and grandmothers and all brave women who taught us about Voice. #timesup

Příspěvek sdílel uživatel @ lauradern,Led 7, 2018 v 3:04 PST

Černými šaty to totiž nekončilo. Během večera zaznělo mnoho inspirativních vět, ale i uštěpačných poznámek –Natalie Portman si neodpustila rýpnutí, když měla přečíst nominace v kategorii Nejlepší režisér: „A tady jsou ti výhradně mužští kandidáti.“ Sekundovala jí Barbra Streisand, která upozornila, že od roku 1984 vyhrála tuto kategorii pouze jediná žena – ona sama.

Nejpamátnější řeč ovšem pronesla Oprah Winfrey, která zároveň přebírala speciální cenu Cecila B. DeMilla, která se uděluje za celoživotní přínos v oblasti filmu.

Oprah Winfrey

„Co vím jistě, tak mluvit otevřeně a pravdivě je tou nejmocnější zbraní, kterou máme. Osobně jsem pyšná a inspirují mě všechny ženy, které měly dostatečnou odvahu, že se nebály promluvit otevřeně a odhalit své osobní příběhy. Každá z nás v této místnosti je oslavována díky příběhům, které sdílíme, a tento rok se my samy staneme příběhem. Ale nepůjde pouze o příběh ze zábavního průmyslu. Tento bude přesahovat hranice jakékoli kultury, země, rasy, náboženství, politického vyznání i pracovního místa.“

Sarah Jessica Parker

„Týká se to mužů i žen ve všech odvětvích. Rovnost, rovné příležitosti, bezpečné pracovní prostředí. Je to vzrušující a zároveň skličující práce, ale my všichni už teď umíráme touhou se do ní pustit.“

Meryl Streep

„Myslím, že lidé si teď skutečně uvědomují nerovnost sil. Protože právě to je to, co vede ke zneužívání. Vedlo to ke zneužívání v našem průmyslu a vede to i ke zneužívání žen, které pracují doma stejně jako v armádě, v kongresu, je to všude a my to chceme řešit a dnes večer cítíme obzvlášť velké odhodlání, když tu tak stojíme v široké černé řadě.“

Michelle Williams

„Myslela jsem, že budu muset vést svou dceru k tomu, aby se dokázala ubránit v nebezpečném světě. A myslím, že díky práci Tarany, práci, kterou se učím i já, ve skutečnosti máme příležitost přivést naše děti do jiného světa.“