...

... Zdroj: Profimedia.cz

Modelky na NYFW mají vůbec poprvé k dispozici soukromé převlékací kabinky

Ačkoli se newyorský fashion week potýká s odlivem některých návrhářů, kteří své kolekce raději jezdí prezentovat do Evropy, přesto by jeho vliv neměl polevovat. Důvody jsou hned dva. Už loni v létě se zde na molu objevilo vůbec nejvíc plus-size modelek v jeho historii (bylo jich přes dvě stě) a letos pro změnu zavádí převlékací kabinky pro modelky. Ano, to, co nám připadá naprosto přirozené, zde až dosud chybělo. 

Tento nápad je dalším z dopadů kampaně #metoo, která zacloumala i módním průmyslem – ze sexuálního obtěžování byli obvinění i věhlasní fotografové jako Mario Testino nebo Bruce Weber. #Metoo je samozřejmě dvousečná zbraň, jednotlivá obvinění se objevují po mnoha letech a často jde o tvrzení proti tvrzení. Francouzky se dokonce ohrazují, že tato kampaň ohrožuje výdobytky sexuální revoluce. V tomto případě jde ale bezesporu o krok vpřed.

Modelky, které se doposud musely převlékat nejen v přítomnosti stylistů, návrhářů, kadeřníků či vizážistů, ale i fotografů a různých zákulisních hostů, mají alespoň teď na newyorském fashion weeku k dispozici privátní kabinky. Mohou za to vděčit neziskové organizaci Model Alliance a její zakladatelce jménem Sara Ziff, jež s tímto nápadem v lednu kontaktovala CFDA (Council of Fashion Designers of America). Ti se spojili s agenturami, které zajišťují prostory pro konání týdnů módy, a učinili z toho realitu.

Není to poprvé, co se někdo zajímal, jaké to je pro modelky převlékat se, když je okolo tolik „čumilů“. Již dříve byly pokusy vyloučit z backstage lidi, co tam nemají co dělat, ale u některých přehlídek to fungovalo, a u jiných už zase ne. Nyní se tedy uvidí, jak budou fungovat kabinky, jestli budou modelky spokojené a přitom bude v backstage vše odsýpat, jak má.

Plánujete svatbu? Zajímají vás nejnovější svatební trendy z přehlídek, tipy na nejkrásnější šaty, účesy, kytice, chcete inspiraci na nejromantičtější místa, kde se vdávat a kdy a co je potřeba zařídit? To vše a mnohem více inspirace a užitečných informací najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Naplánujte si s námi vaši svatbu snů!