.

. Zdroj: Profimedia.cz

Přehlídka Givenchy v roce 1997. Práci byly pro návrháře velkou inspirací
.
.
4
Fotogalerie

McQueen: Dokument, na který běžte, i když vás móda primárně nezajímá

Ve čtvrtek měl českou premiéru dokument McQueen, který pojednává o životě a smrti jednoho z nejvýraznějších návrhářů posledních dvaceti let – Alexandera McQueena. Sleduje jeho cestu od prvního zaměstnání v londýnském pánském zakázkovém krejčovství, kde se učil stříhat saka, přes angažmá u Givenchy a Gucci až po úspěch jeho vlastní značky a nečekanou sebevraždu, která v roce 2010 šokovala svět!

Dokument je rozdělen na pět částí pojmenovaných podle Leeových zásadních přehlídek. Mimochodem, Lee je jméno, jakým návrháře oslovovali jeho nejbližší. Zvolit pro svou značku jméno Alexander ho přiměla jeho velká přítelkyně, obdivovatelka a objevitelka (ačkoli to je v průběhu dokumentu zpochybňováno) Isabella Blow. Tato excentrická novinářka vedle McQueena milovala také návrháře klobouků Phillipa Treacyho, jehož kreace jsou dnes tak oblíbené u královské rodiny. Ale neodbíhejme.

Film se skládá z autentických videonahrávek z 90. let, které vykazují patřičnou syrovost a obrazovou roztřesenost, ale díky bohu, že vůbec vznikly. Vedle toho promlouvají Leeovi nejbližší přátelé, spolupracovníci a rodina – zejména sestra, která odhaluje návrhářovo temné tajemství z dětství, které poznamenalo i jeho uměleckou tvorbu.

Vidět krásu v ošklivosti

Sledujeme začátky tichého a obtloustlého chlapce, který si z ničeho nic nedělá, jen zaníceně studuje střihy a učí se od mistrů řemesla. Sledujeme jeho první dvě přehlídky, kterými šokoval a znechutil (za vše mluví názvy: Jack Rozparovač pronásleduje své oběti a Znásilnění na skotské vysočině), ale také prorazil.

Přehlídka Givenchy v roce 1997. Práci byly pro návrháře velkou inspirací
Přehlídka Givenchy v roce 1997. Práci byly pro návrháře velkou inspirací | Zdroj: Profimedia.cz

Sledujeme jeho punkovou cestu do Paříže, když byl senzačně najat jako kreativní ředitel módního domu Givenchy (poté co Galliano odešel k Dioru). Vnímáme jeho bezprostřednost a lidskost, když navzdory zvyklostem trvá na pravidelných setkáních přímo se švadlenami a neváhá jíst s ostatními v podnikové kantýně. Lee byl vždycky totálně švorc a v rozhovorech neváhal přiznat, že tuto práci vzal kvůli penězům.

Posunout se můžete jedině tak, že děláte chyby.

I když první přehlídka pro Givenchy nebyla přijata vlídně, peníze, sláva, přehlídky, na které chodí nejznámější celebrity té doby, na sebe nenechaly dlouho čekat. Jsme svědky dechberoucích, dramatických a dekadentně krásných módních show, které jsou spíše uměleckou performací a nekompromisním zhmotněním návrhářovy fantazie, jenž hledal krásu i tam, kde jiní viděli ošklivost. Vrcholem je moment, kdy se modelka Shalom Harlow oděná v bílých šatech točí uprostřed mola a dva roboti postříkají její model barvami. Šaty tak vznikají přímo před očima diváků a ve filmu jde o neskutečně působivý až dojemný moment.

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

Nafouknutá bublina

Sledujeme ale také proměnu, která vede k destrukci. Drogy, odumírající vztahy, neustálý kolotoč a neúnosný stres se brzy podepíší na McQueenově vizáži i duši. Zhubne a dle měřítek módního světa konečně vypadá cool, ale jeho duše strádá. Na vrcholu, kdy si konečně splní sen, rozjede svou vlastní značku Alexander McQueen, dává vale Givenchy a nastoupí do Gucci, přicházejí konflikty s nejbližšími spolupracovníky, nevypočitatelné proměny nálad, paranoia a smrt matky, která se nakonec ukáže jako poslední kapka. Alexander McQueen si sáhne na život den před jejím pohřbem.

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

Proč by tento dokument měli vidět i lidé, kteří se o módu primárně nezajímají? Protože tento fascinující svět zobrazuje v celé jeho opulenci a umělecké hloubce, ale i konzumní povrchnosti a nesmyslnosti, která spočívá v neustálé a zničující honbě za něčím zcela novým. Ale proč? „Módní průmysl je jen obrovská nafouknutá bublina a já mám někdy chuť ji propíchnout,“ říká Lee v jedné scéně. Návrhář, který patří k nejuznávanějším géniům své doby, tak vysílá jasný vzkaz i do současnosti.

Móda by měla být formou úniku od reality, ne formou uvěznění.

Sledujte nás i na Instagramu @zeny.cz!

Zobrazit příspěvek na Instagramu

McQueen… dokument, na který běžte, i když vás móda primárně nezajímá. Je to velký příběh plný umění, tvůrčí geniality a odvahy, ale i obyčejné lidskosti, suchého britského humoru a přátelství, která později semele úspěch, peníze, drogy a tvrdá práce v ještě tvrdším módním byznysu. Uvědomíte si, že módní kolekce nekončí přehlídkovým molem, to je jen špička ledovce… Velký potlesk i slzy! 🖤 . . . #mcqueenmovie #mcqueen #leemcqueen #alexandermcqueen #desifner #navrhar #dokument #doporucujeme #zenycz

Příspěvek sdílený Ženy.cz (@zeny.cz),Zář 7, 2018 v 10:54 PDT