Rebecca

Rebecca Zdroj: Archiv firem

Lily James ve filmu Rebecca
Mělas to vědět
Mělas to vědět
Mělas to vědět
Mělas to vědět
22
Fotogalerie

Lepší než Emily v Paříži: Nejstylovější filmové a seriálové hrdinky poslední doby

Seriál Emily v Paříži (Netflix) dokázal, že po příbězích, kde jsou hrdinky dobře a inspirativně oblečené, je docela poptávka. Podívejte se s námi na tři další (jednu filmovou a dvě seriálové), s nimiž můžete nejen prožívat dramatický příběh, ale skrytě obdivovat i jejich styl. 

Ačkoli se může zdát, že největším seriálovým hitem podzimu byla z módního hlediska Emily v Paříži (Emily in Paris), ve skutečnosti tahle hrdinka vzbudila spíše rozpaky. Mladá Američanka v podání Lily Collins působila ve svých holčičích kreacích jako panenka L.O.L., která si náhodou obstarala kabelku Chanel – s kožíškem samozřejmě. Šlo sice o zřejmou variaci na postavu Blair Waldrof ze seriálu Gossip Girl, jenže ten ještě nestihl zestárnout natolik, aby byl zase cool.

A na oblečení Emily to bylo znát. Najdou se i tací, co její pouťové kreace obdivují, Emily v baretu byla také vděčným motivem letošního Halloweenu (bez urážky, je to známka oblíbenosti). Pokud ale hledáte dospělejší inspiraci, doporučujeme vám vyměnit Lily Collins za Lily James, barevné kabátky za tlumenější barvy a Paříž za chladnější New York.

Rebeka / Rebecca (Netflix)

30. léta, Anglie. Mladá slečna se seznamuje s bohatým pohledným vdovcem jménem Maxim de Winter (Armie Hammer), záhy si ho bere za muže a stává se paní jeho šlechtického sídla. Nebo ne? V tom sídle totiž kromě ní vládne i přísná paní Danvers, oddaná hospodyně předchozí paní de Winter, která se jmenovala Rebecca a zemřela za záhadných okolností. Snímek, který vznikl na motivy stejnojmenné knihy britské spisovatelky Daphne du Maurier, sice souboj se slavnější Hitchcockovou verzí z roku 1940 prohrává, nicméně i tak má co nabídnout. Minimálně tajemnou atmosféru, dva příjemné herce v roli ústředního páru a také skvělé kostýmy, které sice respektují dobový styl, současně byste si je ale klidně mohla obléci i dnes.

Lily James ve filmu Rebecca
Lily James ve filmu Rebecca | Zdroj: Profimedia.cz

Dámský gambit / The Queen's Gambit (Netflix)

Příběh Dámského gambitu je sice zasazen do 50. a 60. let, některé obrazy s herečkou Anyou Taylor-Joy však působí jak ze současných módních vizuálů, které prahnou po vintage kulisách. Jinými slovy, kamera je skutečně nádherná. Hrdinkou tohoto sedmidílného dramatu na motivy románu Waltera Tevise je geniální šachistka Beth Harmon, která sice v žebříčku šachových turnajů postupuje až k samotnému vrcholu, do toho se však potýká s různými závislostmi. A ano, i s tehdejšími předsudky, že „šachy nejsou pro holky“. Nejen, že jsou, ale ještě u toho můžou takhle skvěle vypadat.

Dámský gambit
Dámský gambit | Zdroj: Profimedia.cz

Mělas to vědět / The Undoing (HBO)

Ach, Nicole Kidman... Už jen když v jedné z prvních scén přechází z koupelny do šatny a přemýšlí, co si vezme na sebe, je jasné, že šestidílná minisérie Mělas to vědět bude podívaná i z módního hlediska. Hedvábí, kašmír, vlna... Však aby ne, její postava prominentní Newyorčanky Grace má vše – dobrou práci, milujícího manžela (hraje ho Hugh Grant), rozkošného syna, bohatého otce i elitní klan kamarádek. Tedy jen do té doby, než se v její blízkosti odehraje brutální vražda. I když je příběh zasazen do zimy a kamera často akcentuje stromy bez listí, vůbec to nevadí. Barvy totiž dodává sama Nicole, její ohnivá hříva a především repertoár jejích kabátů, které oscilují v neodolatelné podzimní paletě vínové, tmavě zelené a hnědé.

Více seriálové a filmové módní inspirace najdete ve fotogalerii.